Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '08

 
Kategori
Siyaset
 

Ekonomik kriz ve AİDS

Ekonomik kriz ve AİDS
 

Dünyada AİDS krizi patladığında, bir kesim insanlar; "bu hastalık bizde bulunmaz çünkü bizim din ve ahlak anlayışımız buna manidir.." gibi bir söylem geliştirmişlerdi. Bu pek de temeli bulunmayan söyleme karşı, gazeteci Fehmi Koru karşı çıkmış ve " bu zamanda, bu tür hastalık her toplumda bulunabilir; görüntüye andanmamak gerek; her türlü tedbir alınmalıdır" anlamında bir yazı yazmıştı. Dindar kesimin sözcülerinden olan Fehmi Koru'nun bu çıkışı laik kesimden de epeyce takdir toplamıştı..

Fehmi Koru haklıydı..Çünkü her ne kadar Müslüman bir toplum olarak, AİDS'e neden olan gayr-i meşru ilişkiler bizde yasaklanmışsa da, bu yasaklara uymayan Müslümanlar da az değildi. Bu anlamda yapılacak olan; "bizde olmaz.." rahatlığına yaslanmak yerine, gerekli önlemleri alıp AİDS'in yaygınlaşmasını önlemekti.

Vücudun direnç mekanizmasını çökerten AİDS, bir sağlık "krizi" olarak dünyayı kasıp kavururken, çok şükür belli sayıdaki vakalar hariç bizde Avrupadaki kadar yaygınlaşmış olarak gözükmedi. Demek ki, birinci tezin sahipleri de bütünüyle haksız değildi.

Bugün yaşanan "ekonomik kriz" de tıpkı bu AIDS krizine benziyor. Hem yapısal olarak, hem de bizi etkilemesi bakımından..Yapısal olarak diyorum; çünkü AİDS'in vücudun direnç sistemini çökertmesi gibi ekonimik kiriz de iktisadi direnç sistemlerini çökertiyor. Yine, tıpkı AİDS de olduğu gibi, bu ekonomik kriz de bizi ABD ve Avrupa kadar etkin vurmuyor. Bunun da temel nedeni, bizim 2001 krizi ile "aşılanmış" olmamız..Krize karşı ekonomik bünyemiz "bağışıklık" kazanmıştır çünkü..

Ancak, yine de yapılması gereken, tedbiri elden bırakmamak olmalıdır. Zira, kirizin şak şakçıları da var..Kriz ortamından "ilaç satarak" köşe dönmek isteyen çevreler de bulunmaktadır. Bugün "kararsız" görünen kriz, zaman içerisinde daha kararlı hale gelebilir. Dövizin bu derece yükselmesi, Borsanın vahim düşüşleri zaman içerisinde emtia fiyatlarının yükselmesini, pahalılığı ve dolasıyla enflasyonu tetikleyebilir.

Hükumetin alacağı tedbirler buna yönelik olmalıdır..Yoksa ülkenin zenginlerinin, ortada kurtarmayı gerektirecek bir şey yokken, devleti söğüşlemek alışkanlığı ile, "bizi kurtarın" feryatlarını dinlemek değil.
 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..