Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mart '12

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Ekonominin çarklarında yavaşlama mı?

Ekonominin çarklarında yavaşlama mı?
 

focushaber.com'dan


2012 Ocak ayındaki benzin ve motorin satışları bir önceki aya göre %13 azalmış.

Bu azalmanın iki sevindirici yanı var...

Birincisi; küresel ısınmanın en büyük müsebbibi olan petrol tüketiminin hız kesmiş gözükmesi...

İkincisi; eğer bilinçli bir şekilde yapıldıysa, enerji tasarrufuna gidilmiş olduğu ümidi... Böylece, dışarıya bağımlı olduğumuz petrol faturası da biraz düşmüş olur.

Tabii bunlara sevinebilmemiz için, ekonomi çarklarında bir yavaşlama olmaması lâzım... Eğer bu akaryakıt tüketimi bilinçli bir tasarruf sonucu değilse, üretimde çok ciddi bir gerilemenin göstergesi demektir.

x   x   x

Benzin ve mazot satışındaki azalma, muhtemelen doğalgaz ve elektrik gibi diğer enerji kalemlerinde de kendini göstermiştir.

İnce dikkat gerek; enerji satışındaki azalma, mevsimin en soğuk günlerinde meydana geliyor. Yani sanayi üretiminde hiç artış olmasa bile Ocak ayında, ısınma ihtiyacı dolayısıyla enerji kalemlerinde bir miktar artış olması beklenir. Ama tersine azalma olmuş.

Hal böyle olunca, sevincimiz yerini endişeye bırakıyor...

Ekonominin çarklarında bir duraklama hatta gerileme mi var?

Eski siyasetçiler, enerjiye yapılan zamların“doğurgan” olduğunu, iğneden ipliğe her şeye yansıyacağını söylerlerdi. Oradan yola çıkarak diyebiliriz ki; enerjide meydana gelebilecek bir azalma bütün ekonomide yavaşlamaya sebep olabilecektir.

İnşallah böyle bişey yoktur... İyimserliğimizi muhafaza ederek, tamamlayıcı diğer istatistiklerin müspet gelmesini ümit edelim.

x   x   x

PİYASA NE DURUMDA

2012 girdiğinden beri, çevremdeki esnaf ve küçük şirket sahiplerinden edindiğim izlenim; bazı sektörlerde gelişme, bazı sektörlerde gerileme olduğu yönünde...

Önce kötü durumu anlatalım:

Birkaç istisna dışında, piyasadaki esnafın hemen tamamı, yılbaşından bu yana işlerin çok azaldığından bahsediyor... Mart ayında ise hiç iş yapamadıklarından şikayet ediyor.

Bunlardan evi veya işyeri kira olanlar, eski ev veya işyerlerinden daha küçük ve ucuz konut ve dükkanlara taşınmak için arayış içindeler.

Bu gelişmeler yakın istikbal açısından kaygı verici!

x   x   x

BÜYÜYEN İŞ KOLLARI

Neyse ki, bazı işkollarında büyüme emareleri var.

Bunların başında inşaat sektörü geliyor... Enerji kullanımındaki daralmanın bütün ekonomiyi daraltma ihtimali olması gibi, inşaattaki büyümenin de bütün sektörleri canlandırma potansiyeli var. Memleketin her yeri şantiye gibi... Bu, insana moral aşılıyor.

Gelişmeye devam eden sektörlerden biri de bilişim ve haberleşme sektörü... Bilgisayar, yazılım, donanım, internet, cep telefonu dalları... her ne kadar cep telefonu kullanımını abarttıysak da piyasadaki hareketliliği göstermesi bakımından memnuniyet verici.

Bunların dışında, dikkat çekici bir hareketlilik turizm ve otelcilik sektöründe gözüküyor. Topraktan son teknoloji eseri oteller yükseliyor, eskiler yenileniyor. İşadamları turizm sektörüne yatırım yapıyor. Bu, ülkenin uzun dönemdeki istikbali açısından sevindirici ve umut verici...

x   x   x

Memleketteki son  iktisadî göstergeler bu merkezde... Şimdilik karamsar olmaya, moral bozmaya gerek yok...  İyimserliğimizi muhafaza edebiliriz.

 
Toplam blog
: 1412
: 1241
Kayıt tarihi
: 04.06.10
 
 

Ücret karşılığı hiçbir yerde çalışmıyorum. Sandıklı'da doğdum. Kuleli Askerî Lisesi, Kara Harp Okul..