Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Ekonominin çoğullaşması ve demokratikleşmesi

Ekonominin çoğullaşması ve demokratikleşmesi
 

“Bir üretici ile kooperatifi arasındaki en önemli bağ, üretici ile kooperatif arasında paylaşılan ortak bir projedir.”


Çağımız sürekli bir değişim ve gelişim süreci içinde. Bir çelişkiler yumağı. 200 yıldır genel bir ekonomik büyüme yaşanıyor.

Gelir dağılımı, hem ülkeler bazında, hem de kişiler ve faktörler bazında çok bozulmuş durumda.

Ekonomik analizler ve kararlar, karlılık kavramı üzerine oturtulmuş. Ekonomi bilimi, neredeyse salt sermayeye gelir arayan bir bilim haline sokulmuş.

Geleneksel kalkınma tipi ve hızı ekolojik dengeleri alt-üst etmiş, sorumsuzca yapılan üretim/tüketim ilişkilendirilmesi sonucunda dünyanın doğal yapısı bir uçuruma doğru sürükleniyor.

Ekonomi politikasının temel amacı, insanların yaşam kalitesini artırabilecek, toplumunun kalkınmasını ve gelişmesini sağlayabilecek çeşitli olanakları harekete geçirmektir.   

Ekonomide görülen başlıca işletmecilik modelleri :

1.      Özel işletmeler (kar amacına göre çalışan);

2.      Gelirlerini yükseltme amacına yönelik geleneksel işletme tipleri (Kooperatifler, bu tip işletmelerin pazar koşullarına uyarlanmasında rol alan imtiyazlı işletme /ortaklık tipleridir),

3.      Kamu girişimleri.

Önemli olan  bu girişimlerden birini savunma politikaları yerine, ülke ihtiyaçlarına yanıt bulabilecek bir bileşimini ortaya koyabilecek ekonomi politikaları üretmek ve uygulamaktır.
Gelişmiş ülkelerin uygulamaları dikkatle incelendiğinde bu üç işletme tipinin uygun bir bileşimde ekonomide rol almalarını sağlama çabasının ağır bastığı görülür.

Yeni ekonomi politikaları,  toplumun tüm kesimlerini kucaklayabilecek entegre tip politikalar olmalıdır. Bu politikalar demeti :

-          sağlıklı bir ekonomik alt yapının elde edilmesini sağlamalı;

-          küçük üreticiler, gelirini yükseltmek için  kendisini pazar koşullarına entegre edebilecek sanayinin gelişmesine katkıda bulunmalı;

-          ilgili pazarların yeniden organize edilmesinde kooperatiflere öncelik vermeli ve kooperatifçiliği geliştirmeli;

-          küçük üreticilerin çalışma alanlarındaki insan ve doğa kaynaklarını koruyucu ve geliştirici nitelikte olmalı;

-          hedef alınan sektörü, ulusal ve uluslar arası rekabet koşullarına ayak uydurabilecek bir konuma getirmelidir.

Son yıllarda üreticilerin kooperatifçiliğe karşı ilgisinin azaldığı görüşleri yaygındır. Ancak bu insanların piyasa sistemi içinde kendi yerlerini yeterince sorgulayamamasından  kaynaklanmaktadır. Çünkü kooperatifler salt kar arayan insanların, girişimlerin ortaklıkları değil, ellerindeki kaynaklara (emek dahil) gelir arayan insanların, girişimlerin piyasaya giriş araçlarıdır.

Bir üretici ile kooperatifi arasındaki en önemli bağ, üretici ile kooperatif arasında paylaşılan ortak bir projedir.

Türkiye’de  tarım ürünleri piyasaları yeterince kooperatiflerin denetimine geçememiştir. Bunun çok çeşitli nedenleri vardır. En önemli nedeni, Türk çiftçisi uzun bir süreç içinde kooperatif kurumlardan yararlanmasına karşılık üreticinin bilinci kooperatifçilik yönünde geliştirilememiştir. Ayrıca Türk ekonomi  politikası içinde,çiftçinin   kooperatif araçlardan yararlanma esprisi yeterince yer almamıştır. Ekonomide politika üretenler, ekonomide çoğulculuğun ve demokratikleşmenin en önemli simgesi olan kooperatifçiliğe yakın durmamışlardır.

Kooperatifçi selamlarımla.

Dr. Ayhan ÇIKIN

 
Toplam blog
: 174
: 482
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

Şair ve bilim insanı (Tarım Ekonomisi). 1 Ocak 1946, Muğla doğumlu. 1968'de asistan olarak girdiğ..