Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '13

 
Kategori
Güncel
 

Ekşi, çok ekşi sözlük!

Ekşi, çok ekşi sözlük!
 

Ekşi, çok ekşisözlük!/Soner KAYA


Asrımızda reklam her şeydir ve reklamın iyisi kötüsü yoktur! Nerdeyse cami yaptırmakla cami duvarına yapılmaması gereken malûm hareketi yapmak aynı reklamı hatta daha fazlasını sağlayabilir. O bakımdan bu güne kadar "ekşisözlük"e haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Nitekim "ekşisözlük" reklamın kötüsünü seçmesine rağmen ülke gündeminde bu denli yer bulamamış, sadece zeki espriler peşinde olan genç internet kullanıcılarınca takip edilmişti. Bu gün artık onların yobazlıkla suçladığı kesimlerin başkanı dahi onlar için açıklama yapıyor.

Olayı bilmeyenler için kısa bir özet olması açısından bir iki yavan cümle kurmakta fayda var. Olay şudur: "ekşisözlük"te Peygamber Efendimiz'e hakarete hatta küfre varan ifadeler kullanılmıştır. Bunun üzerine zaten gergin durumda olan ülkemiz bir kez daha gerilmiştir.

Gelinen noktada durumun çirkinliğine itiraz edecek çok az insan vardır. Üstelik bu "ekşisözlük"ün ilk marifeti değil.... Daha önce de İslâm hatta Allah için ağza alınmayacak sözler söylemişti aynı sitede! Diyanet İşleri Başkanı söz konusu hakaretler için "...bu manevi iklimi provoke etmeye yönelik bir şeydir." demiştir. Zinhar katılmıyorum. Çünkü hakaretlerin o kadar komplike, o kadar maksatlı ve "flash"  olmadığını düşünüyorum. "ekşisözlük"teki onlarca benzer başlığı incelediğimizde öteden beri her şeyi ama her şeyi "ti"ye alma alışkanlıklarını görürüz. Bir başka deyişle bu hakaretler münferit değil, alışagelmiştir! Ancak son olayın ekşiliği yüzümüzü buruşturmaktan daha fazlasına neden oluyor!

Kuran-ı Kerim'in o güzel ayetlerini bırakıp Kuran-ı Kerim-i tersten okuyan insanlar zaman zaman televizyonlarda kendilerine yer buluyorlar. Onları izlerken bir şeyleri "ters" yaptıklarını hemen anlarsınız! "ekşisözlük" olayında da benzer bir durum söz konusu aslında. İnsanlığı mutluluğa götürecek kavramları, insanları mutsuz edecek şekilde kullanıyorlar...

Mustafa Kemal, yaklaşık bir asır önce özgürlüğümüzü elimizden almak isteyenlere dur diyerek bizi modern kavramlarla buluşturduğunda bu kavramların bu şekilde maksadının dışında kullanılabileceğini öngörmüş müydü acaba? Dahası onun kemiklerini sızlatanlar sadece onu anlamayanlar mı yoksa onu yanlış anlayan, işine geldiği gibi anlayanlar da aynı fiile bilerek ya da bilmeyerek ortak oluyor mu? Cevabı hepimiz biliyoruz, değil mi?

"ekşisözlük" yazarları yerden yere vuruluyor, haklı olarak... Taraflı tarafsız hiç kimse hakareti, küfrü savunmaz, savunamaz! Hele de küfür bir yüce Peygambere hatta âlemlerin Rabbi'ne ise... Ancak çok farklı bir noktaya değinmek istiyorum şimdi. "ekşisözlük"ü eleştirenlerin üslubuna... Bunlardan bazıları maksatlarını o kadar aşmış ki eleştirdiği insanlarla aynı çizgiye yaklaştıklarını hatta burun farkıyla öne geçtiklerini unutuyor. 21. yüzyılda küfür dilini eleştirirken hukuk dilini bırakıp küfür dilini kullanmak suretiyle lince yönelirsek "Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu!" diye sormazlar mı adama?

"ekşisözlük" yazarları kendince geyik yapıyorlar. Ama bilmelidirler ki her şeyin şakası olmaz! İnsanların kutsalları üzerine küfre varan haddi aşan şakalar en özgürlükçüleri bile çilden çıkarır, çıkarmalıdır!

Gelişen olaylar karşısında topu yazarlarına atan "ekşisözlük" yönetimine de bir şeyler söylemek istiyorum. Bizde "Sebep olan yapan gibidir!" diye bir söz var! Bildiniz mi? Bildiyseniz sıkıntı yok, bilmediyseniz yapacak bir şey yok!

 
Toplam blog
: 103
: 409
Kayıt tarihi
: 10.09.10
 
 

Kısaca kendimi tanıtacak olursam "Evlat, eş, baba, öğretmen, yönetici, yazar ve tabii ki okur." y..