Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ocak '07

 
Kategori
Teknoloji
 

Ekşi'de neler oluyor?

Ekşi'de neler oluyor?
 

30 Aralık 2006 Milliyet Akdeniz:

Türkiye'de internetin en büyük sitelerinden Ekşi Sözlük, önceki hafta darbe söylentileriyle çalkalandı.

İnternet ortamı geçtiğimiz hafta içinde garip bir olayla karşılaştı. Büyük gazetelerimizin de bu olayı sayfalarına taşıması ile tüm halk olaydan haberdar oldu. Habere göre yüzbinlerce yazara, milyonlarca yazıya sahip Ekşi Sözlük'te darbe olmuş, yönetim kademesindeki bir grup, Ekşi Sözlük'ün sahibi ve kurucusu olan Sedat Kapanoğlu'nun tüm yetkilerini elinden almıştı. Saatlerce sözlükte yazamayan yazarlar arasında yapılan durum değerlendirmelerinde olayın, Kapanoğlu için hazırlanmış bir doğum günü sürprizi olduğu ihtimalleri yaygınlık kazanmaya başladığında site tekrar açıldı.

"Sözde" darbenin bitmesinden, darbecilerin gitmesinden sonra Kapanoğlu'nun sitedeki "duyuru aracı" ile yaptığı açıklamada olayın önceden planlanmış bir "piyes" olduğu ve Ekşi'nin durağanlığını devinime çevirmek amaçlandığı belirtildi.

Ekşi, Ömrünü Doldurdu mu?

İnternetin, en azından Türkiye için, ilk zamanlarında sahip olduğu sektörel boşlukları zamanında fark edenler bu boşlukları iş alanlarına çevirerek sosyal ve ekonomik yararlar sağladılar. Ekşi Sözlük şu an bu konuda neredeyse en büyük paya sahip. Her yaptığı haber olan, kişilerin kendileriyle ilgili yazılanlar için davalar açtığı, Telekom'un bile bir zamanlar engellemeye çalıştığı bir site olarak Ekşi Sözlük, en ciddi yazılarda bile kaynak olarak kullanılmasıyla ne kadar yaygınlaştığını gözler önüne seriyor.

Sitedeki bilgilerin doğruluğuna olan inancım ve içeriğin yüzbinlerce insan tarafından hazırlanıyor olmasından kaynaklanan çok seslilik dolayısıyla ben de birçok zaman Ekşi'yi referans olarak kullandım. Sık sık ziyaret ettiğim siteler arasında olmasıyla gelişimini takip edebildiğim Ekşi Sözlük'te son bir yılda yükselen ve artık herkes tarafından dile getirilen ciddi sorunlar boy göstermekte.

Yönetimin Keyfiyeti

Ekşi Sözlüğü beğenilir kılan, ilk yıllarındaki bireysellik son zamanlarda yerini kamplaşmalara bırakmış durumda. İlk zamanlarda görülen, herkesin bireysel fikrini öğrenebilme durumu şimdilerde "bir önder"in sözünü tasvip etme ve devam ettirme şeklinde yürütülüyor. 11 bine yakın yazarın çoğunluğu belli yazarların arkasından giderek sözlükte kamplaşmalara sebep oluyor.

Sözlük'te görülen kamplaşmalara ek olarak bir diğer sorun da yönetimin keyfiyeti ve sözlükteki tek adam iktidarı. Birçok yazarın hiçbir sebep gösterilmeden sözlükten atılması ve sözlük sahibi Sedat Kapanoğlu'nun verdiği bir demeçte "biz önceden de eğleniyorduk" diyerek sözlük yazarlarını yok sayması Ekşi'de tansiyonu artıran unsurlar arasında.

Özet olarak, Ekşi eğer yöneticisi tarafından kapatılmazsa asla kapanmayacak bir sitedir. Fakat, eski günlerindeki canlılığı yakalaması için basit "piyes"lerden çok daha fazlasına ihtiyaç vardır.

 
Toplam blog
: 10
: 5571
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

İnsan ve teknoloji üzerine yazılarım bu blogda... 2005'ten bu yana Milliyet Akdeniz'in teknoloji yaz..