Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Ekşi mayalı ekmek nasıl yapılır?

Ekşi mayalı ekmek nasıl yapılır?
 

Ekşi mayalı ekmeğin yapılışı normal mayalı ekmekten farklı değil. Ancak gerçekten güzel bir tarifi oluşturmak biraz zaman aldı. En güzel karışımımı bulmak için farklı tarifleri denedim ve sonra kendi ayarlarımı da ekleyerek favori ekşi mayalı ekmeğimizi yaptık. Bu tarifi için lazım olacak ekşi mayanın nasıl yapıldığını detaylı olarak buradan okuyabilirsiniz. İşte tarifim...

Malzeme:

300 gr tam buğday unu
300 gr tam buğday unu veya tam çavdar unu
350 ml ılık su
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
150 ml ekşi maya
birazcık toz kimyon
50gr. ayçekirdeği içi veya ceviz

Hazırlanış:

Tüm malzemeleri el ile iyice karıştırmak gerekiyor. Ekmek hamuru ne kadar karıştırılıyorsa o kadar iyi bir ekmek çıkar diyebilirim. Ekşi mayanın yaşına göre 1-2 çay kaşığı kuru maya ilave etmeniz gerekebilir. Toz kimyonu Almanya'dan alıyorum. Türkiye'de satılan kimyondan farklı bir tatta olduğunu biliyorum. Türkiye'dekiyle ekmek yapmayı hiç denemedim bu nedenle muadil bir sonuç çıkıp çıkmayacağını da bilemiyorum. Ancak kimyonun, tipik Alman ekşi mayalı ekmeğinin vazgeçilmez bir malzemesidir.

Sonra kabın üstüne nemli bir bez koyarak hamuru sıcak bir yerde bekletmeniz gerekiyor. Hamur kabarınca fırını 220C dereceye kadar ısıtmasını beklerken hamuru bir daha yorup unlanmış tepsiye yuvarlak veya oval şekil verebilirsiniz. Üstünü unladıktan sonra ıslak bir bıçakla bir veya iki kere 1 cm derinlikle çizik atmanız gerekiyor ki fırında kabarınca ekmek yanlardan patlamasın. Önceden ısıtılmış fırında 220 derecede 50 dakika piştikten sonra ekmek hazır!

İpuçları

Ekşi mayalı ekmeğin tadı ertesi gün daha da güzel. Mutfak dolabında açık şekilde 4-5 gün bozulmaz. Ekşi mayanın nasıl yapıldığını buradan okuyabilirsiniz.

Afiyet olsun! 

 
Toplam blog
: 8
: 2776
Kayıt tarihi
: 09.10.13
 
 

İstanbul yakınlarında bir köyde alternatif ve renkli olduğu kadar da çılgın ve sıradışı bir hayat..