Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Kasım '07

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
4611
 

Ekşili köfte Adıyaman'da Yenir

Anadolu'nun bazı yörelerinde Yuvalama ve Yuvarlama diye de adı geçer ama biz şu an Adıyaman'ın meşhur Ekşili Köftesinden bahsediyoruz. Bir kere işin başında bi anlaşalım. Bu yemek damak tadının ağırlığı yanında, nazlı ve hassastır. O'na gereken önemde uygulama yapmazsanız akşama aç kalırsınız. Nedenini birazdan anlatacağım.

Rahnetli anam -Yemekle beraber sende pişmezsen o yemek, yemek olmaz, derdi. Öyle koy ocağa geç dizi seyret, olmaz! Bana kızacaksanız bu yemeği hazırlamaya kalkmayın... Malzemeler (5 kişilik) ; 500 gr iyi çekilmiş yağsız kıyma, 500 gr kuşbaşı yağsız ve önceden pişirilmiş et, 250 gr haşlanmış nohut, 2 baş kuru (halka kıyılmış) soğan, 2 kaşık tepeli dolu domates salçası, 750gr sümüt... Büyükçe bir tencereye 7 kaşık sıvı yağ kor ve ısıtırız. Üzerine kıydığınız soğanı koyup pembeleştiririz (sakın yanmasın) . Salça ve pişmiş eti de ekleyerek iyice kavururuz. Soğan kararmadan üzerine haşlanmış nohutu dökün. 1, 5 Litre önceden kaynamış suyu ilave ederek, ocağınızı iyice kısın. Tencere açık öylece ufak ufak kaynasın... Ayrı bir köfte leğeninde 500 gr çiy çekilmiş eti, 750 gr sümüdü birbirine karıştırarak, 1 yemek kaşığı pul biber ve 1 yemek kaşığı tuz ile 5 yemek kaşığı İrmik ununu karıştırıp, soğuk su ile elle yoğurun. 15 dakika yoğurduktan sonra elinizi sahandaki suya bulayıp, her biri bir bilye büyüklüğünde yuvarlayın. Yuvarladıklarınızı ayrı bir kaba koyun. Yuvarlama bitince ocaktaki ateşinizi canlandırın, kaynama hızı artsın. 3 dakika öyle kaynadıktan sonra ateşi tekrar kısın ve yuvarladığınız köfteleri tencereye (eliniz köftelere değmeden) tabakla yavaş yavaş boşaltın. Ateşinizi tekrar iyi açın ve kaynamayı görün.Görünce orta ayarda 45 dakika pişirin. Bu sırada tencerenin kapağı açık olsun. Tanesinden bir tane yeyin ve pişmişse, tuzunu da kotrol edip (eksikse suyuna tuz atın) ateşi kapatın. 10 dakika öylece dinlensin, bir kepçe ile bir iki kez YAVAŞÇA karıştırıp, tabağa servis yapın.

Üzerine, yanına, etrafına başka hiç birşey istemez. Pide belki olabilir. Unutmadan söyleyeyim sıcak yenir ve tadını alıp ta ben beğenmedim diyen bir babayiğit daha çıkmamıştır... İlk parağrafımda uygulama hatasından bahsetmiştim ya aç kalırsınız diye. Şartım şu; malzemeler çok taze, ateş ayarı ve açık kaynaması işin püf noktası. Şunu da söylemeden edemiyeceğim; yemeği yapmak ne kadar sanatsa onu yemek te öyle sanattır. Hadi afiyet olsun.

Sevgi ve saygılarımla.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Ellerinize sağlk , bizler bu tarifteki yemeğe çok az değişikliklerle yani içerisine minik içli köfteler katarak Analı Kızlı diyoruz ve benim çok sevdiğim bir yemektir. Yalnız ekşili demişsiniz ama ekşiyi kullanmayı unutmuşsunuz galiba ..Sevgilerimle

Meral adak. 
 13.01.2008 22:53
Cevap :
Meral Hanım; ilginize teşekkür ederim; Analı kızlı ile yuvalama diye de adı geçen bu yemeğimiz genellikle Güneydoğu ve Akdeniz Bölgesi yemeği olarak bilinir. Az değişikliklerle yapılır. Her kişi de bu yemeği yapamaz bunun farkındasınız. Ekşisine gelince,'' 2 kaşık tepeli salça'' deyimi kullandığımı hatırlarsınız. Aşağı yukarı 3,5- 4 kaşığa yakın domates salçası eder bu miktar. O da yeterince ve gayet güzel ekşi eder. Ayrıca ekşi katılması yemeğimizi bozar. Kafeteryanızda çıkara bilir misiniz bilmem ama isterseniz yaza gelip bir deneyelim. Önce tabiki siz bir deneyin. Afiyet olsun, Sevgilerimle...  13.01.2008 23:15
 

Sabah sabah , oldumu şimdi... Hadi canımız cekti. Yapacak adamda yok. Dediğiniz gibi rahmetli annemde yapardı ve afiyetle yerdik. Ellerinize sağlık.

basak_33 
 27.11.2007 8:46
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 121
Toplam yorum
: 1310
Toplam mesaj
: 257
Ort. okunma sayısı
: 1873
Kayıt tarihi
: 22.11.07
 
 

Okumayı, yazmayı ve yaşamı çözmeye çalışan, eğitimci.. ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster