Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '18

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Ekşili Kuru Dolma

Ekşili Kuru Dolma
 

Ekşili Kuru Dolma


Dolma Türk Mutfağının vazgeçilmezlerindendir..

İster taze sebzelerden olsun ister güneşte kurutulmuş sebzelerden hemen herkesin damak tadına hitap eden, çok severek tüketilen bir yemek çeşididir. Kimi iftar sofralarımızı süsler, kimi bayram sofralarımızı. Bazen günlerimizde ikramlıklarımızdandır bazen çocuklarımız seviyor diye özene bezene hazırladıklarımızdan.

Dolma dolma deyip nefis ekşili bir kuru dolma tarifi vermezsem olmazdı. Denemeye ne dersiniz?

 

GEREKLİ MALZEMELERİMİZ:
10-15 adet kuru patlıcan
10-15 adet kuru dolmalık biber
2 su bardağı pirinç
2 büyük soğan
1 çay bardağı zeytinyağı ve ya sıvı yağ
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 tatlı kaşığı sumak(Damak zevkine göre nar ekşisi de olabilir)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı karabiber
Arzuya göre 1 çay kaşığı pul biber
(İsteyen kuru nane de ekleyebilir)

YAPILIŞI:
Öncelikle sebzelerimizi kaynayan suda 3-4 dakika kadar haşlayıp bir süzgecin içine alıyoruz. (Patlıcanlar acısını atıp rengini salacağı için haşlama işlemini ayrı ayrı yapıyoruz ve biberlerin renginin değişmemesi için haşlamaya biberlerden başlıyoruz.) Sebzelerimiz  kesinlikle uzun süre haşlanmamalı aksi takdirde erir ve doldurma işlemini gerçekleştiremeyiz.

Sebzeler soğumaya bırakıldığında içini hazırlıyoruz. Küp doğranmış soğanların üzerine tüm baharatları ve salçaları ekleyerek üzerine yağı ilave ediyoruz. Harcı güzelce karıştırıp en son yıkanmış pirincimizi de katarak malzemeleri birbirine yediriyoruz. Hazır olan içimizi sebzelere sırasıyla dolduruyoruz. (Sebzeleri pirinçlerin taşmaması için yarıyı biraz geçecek kadar doldurarak ağızlarını birbirine yapışacak şekilde kapatıyoruz.)

Büyük bir tencerenin içine önce patlıcanları, en son biberleri sırasıyla yatay şekilde diziyoruz. (Biberler patlıcanlardan daha kısa sürede pişeceği için biberleri üste dizdik.) Dizme işlemi tamamlanınca düz bir tabak kapatarak üzerini kaplayacak kadar sıcak su ekleyerek kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.

Suyunu çekip pişen dolmalarımızı demlenmeye  bıraktıktan sonra da Ilınınca maydonoz ve limonla süsleyerek servis tabağına alıyoruz. Ekşili kuru dolmalarımız hazır.

Afiyet, şeker, bal olsun.

Bir sonraki buluşmamıza dek sağlıcakla kalın.

SİBEL YILMAZ

 
Toplam blog
: 145
: 716
Kayıt tarihi
: 22.02.18
 
 

1978 Bursa doğumlu. Kelimelerin Dansı ve Kırmızı Vosvos kitaplarının yazanı. Eşi ve kızları olmaz..