Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '18

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
250
 

Ekşili Kuru Dolma

Ekşili Kuru Dolma
 

Ekşili Kuru Dolma


Dolma Türk Mutfağının vazgeçilmezlerindendir..

İster taze sebzelerden olsun ister güneşte kurutulmuş sebzelerden hemen herkesin damak tadına hitap eden, çok severek tüketilen bir yemek çeşididir. Kimi iftar sofralarımızı süsler, kimi bayram sofralarımızı. Bazen günlerimizde ikramlıklarımızdandır bazen çocuklarımız seviyor diye özene bezene hazırladıklarımızdan.

Dolma dolma deyip nefis ekşili bir kuru dolma tarifi vermezsem olmazdı. Denemeye ne dersiniz?

 

GEREKLİ MALZEMELERİMİZ:
10-15 adet kuru patlıcan
10-15 adet kuru dolmalık biber
2 su bardağı pirinç
2 büyük soğan
1 çay bardağı zeytinyağı ve ya sıvı yağ
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 tatlı kaşığı sumak(Damak zevkine göre nar ekşisi de olabilir)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı karabiber
Arzuya göre 1 çay kaşığı pul biber
(İsteyen kuru nane de ekleyebilir)

YAPILIŞI:
Öncelikle sebzelerimizi kaynayan suda 3-4 dakika kadar haşlayıp bir süzgecin içine alıyoruz. (Patlıcanlar acısını atıp rengini salacağı için haşlama işlemini ayrı ayrı yapıyoruz ve biberlerin renginin değişmemesi için haşlamaya biberlerden başlıyoruz.) Sebzelerimiz  kesinlikle uzun süre haşlanmamalı aksi takdirde erir ve doldurma işlemini gerçekleştiremeyiz.

Sebzeler soğumaya bırakıldığında içini hazırlıyoruz. Küp doğranmış soğanların üzerine tüm baharatları ve salçaları ekleyerek üzerine yağı ilave ediyoruz. Harcı güzelce karıştırıp en son yıkanmış pirincimizi de katarak malzemeleri birbirine yediriyoruz. Hazır olan içimizi sebzelere sırasıyla dolduruyoruz. (Sebzeleri pirinçlerin taşmaması için yarıyı biraz geçecek kadar doldurarak ağızlarını birbirine yapışacak şekilde kapatıyoruz.)

Büyük bir tencerenin içine önce patlıcanları, en son biberleri sırasıyla yatay şekilde diziyoruz. (Biberler patlıcanlardan daha kısa sürede pişeceği için biberleri üste dizdik.) Dizme işlemi tamamlanınca düz bir tabak kapatarak üzerini kaplayacak kadar sıcak su ekleyerek kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.

Suyunu çekip pişen dolmalarımızı demlenmeye  bıraktıktan sonra da Ilınınca maydonoz ve limonla süsleyerek servis tabağına alıyoruz. Ekşili kuru dolmalarımız hazır.

Afiyet, şeker, bal olsun.

Bir sonraki buluşmamıza dek sağlıcakla kalın.

SİBEL YILMAZ

NAHİDE ÇELEBİ bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Her şey iyi güzel de kuru patlıcanı anladım ama dolmalık biberin kurusuna ne gerek vardı? Buna karşılık kabak kullanmamış olmanıza sevindim. İşin içine kabak girince bir anda kabak tadı veriyor. Bir eleştirim de (size değil!!!) nar ekşisine! Bence son derece gereksiz bir icat! Limon varken, di mi ama. Sunum güzel görünüyor eminim lezzet de 10 numaradır. Evimde yapar mıyım? Bende o beceri ne gezer, yumurta bile kırsam yarısı tavanın dışına dökülüyor... Selamlar

Matilla 
 19.04.2018 18:07
Cevap :
Merhaba:) Öncelikle belirtmeliyim ki samimi yorumunuz beni çok mutlu etti. Şöyle izah edeyim efendim ipe dizili kuru patlıcanları alırken biberler bana masum masum bakınca kıyamadım :) Şaka bir yana ben taze dolma biberi çocukluğumdan beri yiyemem kokusu ve tadından dolayı kuru bibere de yakın zamanda alıştım kokusu olmadığından bana on numara beş yıldız.Kabak tadı vermemek için kabağı tercih etmedim zaten onunla da aramız limoni:) Nar ekşisi yorumunuza saygı duyuyorum. Sunumumu beğendiğinize sevindim.Çok teşekkür ederim sevgiler.  19.04.2018 19:28
 

Amanın;))) harika görünüyor.. Bizim oraların has yemeklerinden biridir.. Annem de çok güzel yapar.. Ellerinize sağlık..

Selda Çakmak 
 19.04.2018 15:32
Cevap :
Öyle mii:) Teşekkür ederim.Saygıdeğer anneciğiniz kadar olmasa da bildiğim kadarıyla yaptım. Annelerimize yetişmek ne mümkün.Sağ olasınız Selda Hanım cım sevgiler.  19.04.2018 21:12
 

Ellerinize sağlık deneyeceğim.Selam ve sevgiler.NAHİDE ÇELEBİ

NAHİDE ÇELEBİ 
 19.04.2018 11:43
Cevap :
Umarım beğenirsiniz.Sağ olasınız Nahide Hanım çok teşekkür ederim.sevgilerimle...   19.04.2018 14:44
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 138
Toplam yorum
: 270
Toplam mesaj
: 3
Ort. okunma sayısı
: 683
Kayıt tarihi
: 22.02.18
 
 

1978 Bursa doğumlu. Kelimelerin Dansı ve Kırmızı Vosvos kitaplarının yazanı.  Eşi ve kızları olmazs..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster