Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Eylül '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Ekşili pırasa dolması

Ekşili pırasa dolması
 

PIRASA DOLMASI


Yazı bazı bölgelerde bitirdik. Pırasalar çıktı. Pırasanın çeşitli yemekleri yapılır. Ama ekşili pırsa dolmasının tadına diyecek yok. Özellikle değişik bir dolma olduğu için misafir geldiğinde yapıyorum, çok seviyorlar.

YAPILIŞI:

1 kg taze olmak kaydıyla, pırasa alınır.6 cm uzunluğunda kesilerek yıkanır. Kaynayan tuzlu sıcak suda 2–3 dakika haşlanarak, soğuk suya atılıp şoklanır. Parmak yardımı ile halkalar çıkartılır, bir kenarda bekletilir. Suyu atılmaz, dolmanın üstüne dökülür. 350 gr kıymaya 2 baş soğan rendelenir, yıkanıp süzülmüş bir avuç pirinç, 1 kaşık biber, 1 kaşık domates salçası, isteğe bağlı tuz, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 yemek kaşığı nane, yıkanıp doğranmış bir avuç maydanoz ilave edilerek, dolma içi iyice yoğrulur. Rulo şeklinde ayırdığımız pırasaların içi, kenarlarından bir miktar kalacak şekilde kıyma harcı ile doldurulur. Tencerenin altına pırsa yaprakları döşenir ve pırasa dolmaları sıkıca dizilir. Üzerine 1 kaşık sıvı yağ, 1 kaşık eritilmiş tereyağı gezdirilir, 1 limon sıkılır. Pırasaları haşladığımız suya yarım kaşık salça konulup ezilerek, dolmanın üzerine dökülür.Bazı yörelerde dolmanın üzerine limon yerine suda eritilmiş ekşi pestil de dökülüyor. Önce harlı ateşte, sonra kısık ateşte pişirilip, servis tabağına alınır ve servise sunulur. Afiyet olsun.

 

NAHİDE ÇELEBİ 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..