Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '20

 
Kategori
Tarih
 

El -Turco-Ötekiler

EL-TURCO Latinlerin ötekileri;

Dünyaca ünlü futbolcu Maradona'nın lakabının El-Turco olduğunu , eski Arjantin devlet Başkanı Carlos Menem'in zamanın Başbakanı Demirel'e El-Turco olduğunu açıklayıp Türk pasaportunu istediğini hiç duydunuz mu? Brezilya Devlet Başkanı Michel Temer, Paraguay Devlet Başkanı Abdo Benitez, Kolombiya eski Devlet Başkanı Julio Sezar, Ekvayor eski Devlet Başkanı Abdullah Jaim Bucaram, El Salvador Devlet Başkanı Nayip Bukele'de El Turco olduklarını açıkladılar. Venezüella başsavcısı Tarık Saab ve Başkan yardımcısı Tarıl El Assami de bu isimlerdendir.İsrail'e  Filistinlilere yaptığı zulümlerden dolayı en sert tepkiyi veren Devletlerin Şili ve Venezüella olduğunu ve elçilerini geri çektiğini biliyor musunuz. Hikayesi; Filistinli göçmen EL-Turcoların yoğun olarak yaşadığı ülkeler olmasıdır. Şöyle ki

Hikâyenin asıl mekânı Beyrut Limanı oluyor. Liman, Osmanlı’dan yenidünya İmparatorluğu toprakları içinden özellikle, Suriye, Mısır ve Filistin gibi bölgelerden 1800’lü yılların sonunda Amerika’ya yapılan göçün merkezi oluyor. Hıristiyan araplar, Ermeniler ve bir kısım müslümanlar ekonomik krizde hem siyasi hem de iş bulma umuduyla yönlerini yeni kıtaya çeviriyorlar.

Galata’da bir şirket yeni dünyaya yolcu götürmek için kampanyaya dâhil oluyor. Buradan yola çıkan gemiler, göçmenleri önce Fransa’daki Marsilya limanına götürüyor. Orada daha büyük gemilere binerek, okyanusu aşarak kıtaya geçiyorlar. Tabi ilk yolcuların kaç gün sürecek bir yola çıktıkları ile ilgili çok da net fikirleri yok. Bir şehirden bir başka şehre gittiklerini sanıyorlar.Gittikleri yerde ortak tanımlandıkları isim ise El Turco oluyor  

Alberto Jesus Arjantin İçişleri  Bakanlığı Göçmen Dairesi Müdürü.

Lisan gitti yemek kaldı-Ben de El Turco’yum. Babamın babası Suriyeliydi. Annesi ise, Lübnan’da oturan Suriye kökenli bir aileden geliyordu. Büyükbabam erkek kardeşleriyle birlikte gelmiş ve kısa sürede ticaretle uğraşmaya başlamışlar. Büyükannem nereye gideceğini bilmeden bu topraklara geldiğinde Buenos Aires’in 200 km. güneyindeki Mar del Plata adındaki şehre yerleşmiş.11 tane çocukları olmuş. Bu hikâye bilinmeyen bir yerlerde yaşama zorunluluğunun ama aynı zamanda da bu topraklara çabucak entegre olabilmenin ve 11 çocuğun ailelerinin de bu uyumu devam ettirmesinin öyküsüdür. Ailem gelmiş oldukları yerlerin gastronomisinin aksine, lisanı pek muhafaza edememiş. Bunu Arjantin’in geleneklerine hızlı bir biçimde entegre olmasına bağlayabiliriz. Bu aslında El Heloisa Turco’ların tamamını kapsayan bir şeydir de.

Julien - Arap Kültür  Merkezi Genel Sekreteri / Brezilya

Ticarete girdiler,-Brezilya fast-food zinciri 475 şubeli Habib's müşterilerine ortadoğu lezzetleri sunuyor.Şili tekstil sektörünün yüzde 60 ı Filistin asıllı Yarur ailesine aittir.Meksikalı milyarder Carlos Slim de Lübnanlıdır.Buraya gelen her göçmen için değişmeyen kural, Osmanlı tebaası bu insanların seyyar satıcılık işlerine girmeleriydi. Koltuğuna bir koli alır ve çiftliklere giderek, orada kolilerini açıp mallarını satmaya çalışırlardı. İtalyan ve İspanyol göçmenler çiftliklerde çalışırlarken El Turco’lar, ufak da olsa ticaretle meşgul oluyorlardı. Pek çok Osmanlı göçmeni, ticaret için gittikleri çiftliklerde tanıştıkları İspanyol ya da İtalyan hanımlarla evleniyorlardı.

Anibal Y. Jozami - Ulusal 3 Mart Üniversitesi Rektörü / Arjantin

Gelen geri dönemedi-Buraya gelişimiz büyük amcalarımdan birinin yaklaşık olarak 1895 yılında, Lübnan’ın Hristiyan Ortodoks topluluklarını barındıran kuzey bölgesinden buraya göç etmesiyle gerçekleşti. O ana kadar Arjantin’e yerleşmeyi hiç düşünmeyen babamın babası, buraya sadece bazı resmi işlemleri tamamlamak üzere geldikten kısa bir süre sonra rahatsızlanır ve iki buçuk yıl boyunca hastalığı günden güne daha kötüleşir. Fransız mandası altındaki Lübnan’da orduda subay olan babam da, babasının hastalığıyla ilgilenebilmek ve iyileşir iyileşmez kendisini Lübnan’a geri götürmek için Arjantin’e gelir. Dedem için geçici olarak Arjantin’e gelen babam, böylece Arjantin’de kalır ve ailemiz burada büyümeye başlar.

Bugün kesin rakamlar bilinmemekle birlikte, büyük kısmı Brezilya’da olmak üzere kıtada, toplamda 20 milyon El Turco olduğu söyleniyor. Milyonlarca El Turco arasından, dünyaca ünlü El Turco’lar da çıkmış. Sinema starı George Clooney'in eşi avukat Amal Amudittin ve dünyanın en zengin işadamlarından biri olarak bilinen Carlos Slim ve Salma Hayek ve Shakira’nın başı çektiği, müzik, sinema ve spor dünyasından daha pek çok ünlü El Turco olduğu biliniyor. 

Titanik'te de vardılar-1912’de çıktığı ilk seferinde batan Titanik’te üç Bingöllü Türk’ün yanı sıra daha pek çok el Turko olduğunu söylüyor İsrafil Kuralay. Kuralay, El Turcoların gemiye Marsilya’dan hareket ederken bindiklerini, Lübnan’daki ‘El Turko Araştırmaları Merkezi’nde gemiye binen El Turko’ların isimlerinin olduğunu anlatıyor. 1850’lı yıllarda ilk göç hareketlerinin başladığı göz önüne alındığında, El Turko’ların Titanik’e binebilmelerinden ekonomik olarak çok kısa sürede başarılı olduklarını söylemek mümkün. 

Veresiyeyi öğrettiler-İlk göç tarihlerinden itibaren El Turco’lar yenidünyada tarımla uğraşmazlar. Daha doğrusu uğraşmak istemezler. Doğrudan küçük işler de olsa ticarete yönelirler. Seyyar satıcılıkla uğraşırlar. Buldukları her şeyi yanlarında taşıyabildikleri ufak tezgâhlarında, kapı kapı, köy köy gezerek satarlar. Güney Amerika’yı bilmedikleri yepyeni bir yöntemle tanıştırırlar; Veresiye sistemi. Doğrudan ticaretle uğraştıklarından kısa sürede aralarından pek çok zengin çıkarır El Turco’lar.

 

 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..