Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Ocak '19

 
Kategori
Bilim
 

El Battani

      Dünyanın en meşhur yirmi astronomundan biridir. Trigonometrinin mucidi ve aynı zamanda sinüs ve kosinüsü ilk kullanan bilgindir. El Battani, Harran'ın Battan kasabasında tahmini 858 yılında doğmuştur. Çalışmalarının tamamı astronomiyle ilgilidir.Halep'in 160 km doğusuna bir rasathane yapmış ve Güneş ile Ay'ın görünür çaplarında yıl boyunca meydana gelen değişiklikleri ölçmüş, diğer ilim adamlarının yaptığı çalışmalara büyük katkılar sağlamıştır.

      Dünyanın ekliptik eğimini o, 23 A olarak hesaplamış ve bugünün teknolojik hesaplamalarıyla  bilinen açı değerini yarım derecelik bir farkla bulmayı başarmıştır. Kendisinden beş asır sonra gelen Kopernik ise bu ekliptik eğimi 23 A 35 derece olarak hesaplamıştır. Battani kendi geliştirdiği güneş saati Zatül Halak ile güneş ve ay tutulmalarını rasat etmiş, ay ve gezegen hareketleri hakkında bilinen yanlış bilgileri düzelterek, yaptığı uzun gözlemler neticesinde tropik seneyi ilk defa 365 gün 5 saat 46 dakika 32 saniye olarak gerçek değere çok yakın hesaplamıştır. 2018 yılında modern teleskoplar ile yapılan hesaplamalar ile bu değer, 365 gün 5 saat 48 dakika 46 saniye olarak hesaplanmıştır. Battani o yıllarda ve o imkanlarla gerçek değerlere çok yakın ölçümler yaparak adını dünyanın en önemli ilim adamları arasına yazdırmayı başarmıştır.

      Mekke'nin enlem ve boylamınıda çok net ve doğru olarak tespit etmiştir. Tanjant, kotanjant, sekant ve kosekant'ın tariflerini yaparak ilk kullanan kişidir. Hesaplamaları ve bulduğu uygulamalar, Kopernik, Kepler, Tycho Brahe ve Galile gibi birçok ilim adamı tarafından da kullanılmıştır.

 
Toplam blog
: 46
: 54
Kayıt tarihi
: 31.12.18
 
 

İnsanlar yaşamları boyunca bir çok şeylerle karşılarşırlar ve bunları nasıl yöneteceğini bazen çözü..