Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '12

 
Kategori
İnançlar
 

El Harzemi'nin Telif Hakkını Bill Gates Öder mi?

El Harzemi'den Modern bilgisayar Programlama dillerine 

Latin rakamlarıyla (Harf kaynaklıdır) matematik yapmak imkansızdı. El Harezmi "sıfır"ı bulan kişi olarak tüm modern matematiğin babasıdır. Cebir ilmini keşfeden odur. Logaritma onunla var bugün. Diğer matematik ilimleri olduğu gibi.

El Harzemi, bugünkü bilgisayar programcılığının temelini atan düşünce sistemini kuran ilk kişidir. O, bu kendi isminden doğan düşünce sistemi olan algoritmik düşünce sistemiyle programcılığın temelini atmıştır. Peki, El Harzemi, bugünki bilgisayar programcılığının emelini alatan algoritmik düşünceyi nasıl oluşturdu?

Bunu anlamamız için ilk önce ALGORİTMİK düşünce sistemi nedir onu anlamamız lazım.

1990 yılında ilk Bilgisayar programcılığı kursuna gittiğim zaman bize o zaman bu felsefe anlatıldı. O zamanlar bilgisayar programcılığında popüler olan ilk öğretilen konuların başında BASIC programlama dili anlatılmıştı. 

Nedir bu düşünce?

Hocamız bize şöyle açıklamıştı. Bir çay yapmaya karar verdiniz nasıl yaparsınız bunu satır satır yazın dedi. Bizde yazdık. Yazdık ama farkında olmadan bir çok hata yapmışız mesela, ocağı yakıp kibriti arama arasında geçen gaz israfı ve yangın patlama riski, musluğu açıp çaydanlığın altlığını arama saçamalığı ile boşa akan suyu hepimiz bişileri eksik yapmıştık. Hoca izlenecek adımları tek tek tahtaya yazdı, tek bir damla su boşa akmayacak, tek bir mm3 gaz havaya boşa gitmeyecek ve tek bir mm3 oksijen fazla harcanmadan yazdı satırları.

İşte böyle açıklamıştı. kısaca algoritmil düşünce şunları içeriyordu ki kim bunları yaparsa başarı oranı yükseliyordu.

1-Neyi yapacağına karar ver.

2-Nasıl yapacağına karar ver.

 A-Süreci doğru yerlerden kır.

B-Kırılan aşamaları doğru sırala.

C-Aşamaların sürecini belirle.

3-Harekete Geç.

(Bunu doğru olarak kim uygularsa başarıyı mutlaka yakalıyor.)

Peki bu adam bu görüşü daha o çağda nasıl tertip etti?

Elbette Kuran'ı Kerimden. Çünkü aynı metodu Kuran'da görüyoruz zaten, üflemek için değilde anlamak için okusak daha çok şey olacak ama Kuran'ı okumayı Perşembe gecesi sevap kazanma çıkarcılığından kurtarabilsek bu da olacak.

Zekatın dağıtım oranları ve haksızlık yapılmaması isteği sıfırın bulunmasını sağlamıştır. Bugün bütün dünyada kullanılan matematiğin temeli olan sıfır aslında zekatın dağıtılması için Kuran'ın teşvik etmesiyle bulundu. Tabi o dönemlerde ÜFÜRÜK için okunmuyordu Kuran.

Kuran Mekke ve Medine'de farklı tonlamalar kullanmıştır, Müslümanların inşasında muhteşem bir toplum mühendisliği yapan Kuran 23 yıl içerisinde tamamlanana kadar çölün içinde bir medeniyet yaratmıştır. Vahiyle inşa olmuş bu kültür bugüne bile damgasını vuran ve hala gündemin tepesinde olan bir fenomen olmuştur.

İslam Dünyası Hz. Muhammed'den gelen hızlı bir düşünme ve kavrayış kültürüyle aynı zamanda bu Miras'ın taşıyıcısı olan Ehli Beyt Kültürüyle hızlanan bu yapı 1200-1300 yılına kadar hızlı bir üretim safhasından çok hızlı bir düşüşü yaşadı. Özellikle Endülüs İslam Devleti de bitince son kaçınılmazdı. Geleneksel İslami anlayış ve Kuran'a bakışı yenilememek Osmanlının da hazin sonunu getirdi.

El Harzemi, logaritma da denen matematiksel düşünce sistmemininde babasıdır. Matematik o ve onun  çağında yetişenler tarafından asla İslamdan kopartılmadı. Matematik İslami bir bilim dalı olarak okutulduğu için varlıkların arasındaki aklı yani Allahın sonsuz aklını görerek Müslümanları ilerletiyor ve teknolojik gelişmelerde ileri tutuyordu.

Sonra ne mi oldu?

Malesef İslam gelenekçilik tuzağına düşen Müslümanların yüzünden artık sadece İbadet dini olarak algılandı, sorgulama, tefekkür, hikmetleri düşünmek (Allah'ın hikmetinden sual olunmaz oğul) şekline dönüştü ve gerileme başladı.

Bu geri gidişin en büyük müsabbibi hiç kuşkusuz "Akıl ne ki önemli olan imandır" diyen gazali felsefesidir.

İmanı ahlakın üstünde tutan bu zihniyet sonunda ahlaksız müminlerin günümüzde pik yapmasına yol açtı.

Onun yeri ayrı onun yeri ayrı kafası 1200'lerde başaldı. Matematik islamdan kopartılınca aslında din ibadet dini şekline dönüştürülünce jakoben Laikliğin yoluna gül dikildi.

Bunu göremediler o zamanın müslümanları göremezlerdi de. 

Şimdi olsa yaptıklarının ne gibi bir yıkıma yol açtığını anlarlardı. 

Pişman olurlardı aklı küçük gördükleri için. Pişman olurlardı Matematiği, Fiziği, Kimyayı, Astromomiyi ve astrolojiyi İslamdan kopartıkları için. 

Ne kadar çok ahlaksız müslüman varsa bunun nedeni aklın ve ahlakın imanın temelinden ve şartından çıkartılmış olmasından dolayıdır. 

İmanın 6 şartı yok. İmanın şartı önce ahlak ve akıl sonra Kuran'ın tamamı. İmanı altı şarta indirgeyen ve bunun içinen ahlak ve adil aklı çıkartanlar o altı şarta inanan tecavüzcü, dini çıkarları için kullanan ahlaksızları doğurmuştur.

İşte bizler bu üretken kafa yapısını bırakmamıza sebep olan zihniyet İslam dünyasına kakalanmadan önce El Harezmi, El Briuni, İbni Sina gibi adamlar yetişiyordu.

Batı, tıbbın babasına İbni Sina diyor. Hipokrat yemini etsede.

Bilgisayar teknolojisinin babası da EL HAREZMİ yada (HARZEMİ) dir.

Bill Gates yokken Harezmi vardı.

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..