- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Elajik asit içeren meyve; yaban mersini
DNA HASARINDAN KORUYAN P53 GENİ
Ellajik asit,Güçlü bir antikansorojen ve mutasyon engelleyici etkisi olan bir fenolik asittir.
1960 yıllarında ellajik asidin kan pıhtılaşması, üzerinde etkisi incelenmiştir.
1970 ve 1980 yıllarında araştırmacılar kanserin önlenmesi ve kanser tedavisinde bu asidin ne gibi faydaları olabileceği konusunda da bir takım incelemelere devam ermişlerdir.
Ellajik asit serbest radikallerin yıkıcı etkilerini onarıcı özelliğe sahip olan güçlü bir antioksidandır. Göğüs, deri, kolon, prostat ve pankreas kanserli hücreler üzerindeki anti kanser aktivitelerinde yani P53 genin kanser hücreleri tarafından yok edilmesini önlemektedir. Ellajik asit kansere sebep olan moleküllere bağlanarak aktif olan molekülleri etkisiz hale getirmekte ve P53 geninin bozulmasını korumaktadır. P53 genin korunması ve hasar görmemesi bizler için son derece önemlidir. Sebebi ise hasar görmüş DNA’ları yeniden yapılandıran, onaran P53 genidir. DNA’larımızı korumak ve güçlendirmek için P53 genine ihtiyacımız vardır.
Ellajik asit takviyeleri genellikle sıvı ekstre, kurutulmuş kapsül ve tablet olarak satılmaktadır. Ancak bu tür ürünleri araştırıp güvenirliğine inanılan firmalardan ve doktor kontrolü altında alınması son derece önemlidir. Normal yediğimiz besinlerden de ellajik asidi alabiliriz. Bunlar arasında ahududu, yaban mersini, böğürtlen, kırmızı üzüm, nar, kiraz, vişne, kızılcık ve ceviz ellajik asit içeren besinler grubunda yer alır. Hamilelikte kullanılmaması gerekmektedir. Sebebi erken doğuma yol açabileceği söylenmektedir. Rahatsızlıklarda doktor kontrolü altında doktorunuza danışarak almanız en doğru yöntemdir
Bizler için çok önemli olan ve içeriğinde ellajik asit içeren yaban mersininden bahsetmek istiyorum.
Polifenoller açısından zengin olan yaban mersini antioksidan, antiflammatuar etkisi olan antisiyonin türü
bileşikler içerir..Yaban mersininde bulunan Ellajik asitle meme, Prostat ve ağız kanserinde hücreleri öldürdüğü, kalın bağırsak kanseri ile sindirim sistemi, kabızlık ve ishale iyi geldiğini, Alzheimer, bunamaya iyi geldiğini birçok yapılan araştırmalarla kanıtlanmış olduğunu biliyoruz.
Yaban mersini içeriğinde Polifoneller , Salisik asit, karotenler, folik asit, lifler, B vitamini, C vitamini, potasyum, magnezyum, demir, Riboflavin, Niasin ve fitoöstrejenler var.
Sadece 1 porsiyon yaban mersininde beş porsiyon havuç , elma, brokoli ve balkabağı kadar antioksidan içerir. Yarım su bardağında 1733 ünite E vitamini, 1200 mg. C vitamini içerir. Yarım su bardağında bu içeriklere sahip olan yaban mersinini her gün tüketmekte fayda var.
Yaban mersini hafıza için temel besin kaynağıdır. Hayvanlar üzerinde yapılan incelemelerde günlük yaban mersini tüketiminin, yaşlanmanın olağan sonucu olan motor koordinasyon ve hafızaya bağlı rahatsızlıkları inanılmaz derece de yavaşlattığı kanıtlanmıştır. Göz sağlığı için son derece yararlı olan yaban mersini göz yorgunluğunu giderici, gece görme özelliğini arttırıcı olduğu gözlenmiştir.
Karadeniz bölgesi ve Rize’de Antalya, Isparta’da yetiştirilen bu meyve ile kurutulmuş, dondurulmuş halde de yoğurta katarak ya da yulafla birlikte çok leziz bir tatlı ile kolaylıkla yiyebilirsiniz. Kırmızı ve mavi renkte olan bu meyve tamamen kanser karşıtı olarak savaşçıdır.
Illinois üniversitesinin yaptığı bir incelemede farklı meyveler kanserin yayılmasına neden olan enzimleri engelleyen özel bir flavonoid ( kansere karşı savaşıcı antioksidan) varlığına ilişkin bir teste tabi tutuldu, araştırmadaki tüm meyveler arsında yabani yaban mersini en büyük kanser karşıtı etkinliğini göstermiştir.