Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '10

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
13328
 

Elbasan Tava (Off ağzım sulandı vallaha!)

Elbasan Tava  (Off ağzım sulandı vallaha!)
 

Kaynak:İnternet


Şimdi efendim, ara sıra ya pratik olduklarından ya da anneden devredildikleri için yemek tarifleri yapıyorum; ne zamandır aklımdaydı annemim Elbasan Tava tarifini de yazayım diye, kendi canım çekince ehh kısmet bugüneymiş dedim!

Et olarak kemikli kuzu, mesela kuzu gerdan pek yakışır ancak ben dana etini tercih ediyorum; hatta kemiksiz kuşbaşı ile yapıyorum; yok kemik kırığı geldi, efendime söyleyeyim aman ben ilik sevmem falan gibi dertleri olmuyor!

Hele ki kalabalık bir misafir grubuna ikram edeceksem!

Kafanızı yeterince karıştırdıktan sonra, istediğiniz tür kırmızı et ile yapabilirsiniz diyorum, seçim size ait!

Kafa karışıklığınızı üzerinizden atıp da et seçiminizi yaptıktan sonra etleri haşlıyorsunuz; düdüklü, ya da çelik tencere, her ne kullanıyorsanız!

Yalnız etler piştiğinde bir miktar et suyu tencerede kalmalı, bu çok önemli!

Bir de tuzunu tencerenin altını kapatmadan hemen önce atmak!

Düdüklü tencereyse, buharı çıktıktan sonra kapağını açıp, tuzunu ekliyorsunuz.

Et miktarını söylemedim, annemin şöyle bir ölçüsü var:

Küçük tepside yapacaksan, diyor bana, ki pek ciddi bir şekilde yazmışım:

2 yumurta

4 kaşık yoğurt

1 çorba kaşığı un

Büyük tepside yapacaksan:

3 yumurta

6 kaşık yoğurt

2 çorba kaşığı un

Yani, et miktarınız 400 gr falansa küçük tepsi, daha fazlaysa büyük tepsi ayarını baz alıyorsunuz! Daha da fazla yapmak isterseniz, ölçüyü aynı oranda çoğaltıyorsunuz.

Yumurta, yoğurt ve unu karıştırıyorsunuz, içine et suyunu ilave edip bir zahmet daha şöyle bir çeviriyorsunuz! İçine de istediğiniz kararda tuz ekliyorsunuz, yoğurt, yumurta ve unu tatlandıracak şekilde.

Etleri tepsiye diziyorsunuz, karışımı da üzerine döküyorsunuz. Üstüne de birkaç parça tereyağı, efendime söyleyeyim tercih etmiyorsanız ne kullanıyorsanız artık ekliyorsunuz. İlle de sıvıyağ kullanıyorum derseniz ufak bir sır vereyim: Fındık yağı hem çok lezzetli, hem de sağlıklı bir yağmış, bir yıldır tanıdım kendisini, şahsen pek memnunum! Ama miktarı az tutmanızı tavsiye ederim, zira pek yoğun bir yağ!

Ama tereyağını seven biri olarak Elbasan Tava’da tereyağı kullanıyorum ben…

Neyse, lafı pek uzattık ama umarım siz bu arada tepsinizi fırına koymuşsunuzdur bile!

200 derecelik bir ısı uygundur, üstü kızarınca fırından alınmalıdır; ama ille de üstü nar gibi kızarsın diye beklemeyin, arada bir tepsinin dibini de kontrol edin!

Orta karar bir kızarma Elbasan Tava için yeterlidir!

Keyifle, afiyetle, bereketle olsun efendim…

Gülgün Karaoğlu

Ağustos,16/2010

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

hitabinizdan onur duyarim, onca yil pilavin ustune"dikkat bu pilavdir" diye etiket koyduktan sonra, ispanagin saplari kesilince kara lahana tadinda oldugunu anlayinca, simdi harikalar yaratiyor tabiki neden olmasin! Saglik ve saygiyla

Newyorker 
 17.08.2010 21:15
Cevap :
:)) Kara lahana mı? Diblesi ne güzel olur! Çorbasından daha çok severim! Bu arada pilavın üstüne etiket mi? :)))) Hay Allah!... :) Aman, sizin işiniz de zor oralarda, üşenmeyip de yaparım dense bile bazı malzemeleri bulmak namümkün! :( Çok selam ve sevgilerimle...  18.08.2010 3:29
 

yapan olsada yesek. Saglik ve saygiylla

Newyorker 
 16.08.2010 4:51
Cevap :
Aaaa ama olmadı şimdi ya! Eşin darılır, gücenir vallaha! :))) Hiç bir zorluğu yok, pek kolay, hadi bu kez de sen yemeği yapıver; sürpriz olsun! Haa, ne dersin? :)) (Otomatik olarak "sen" diye hitap etmeye başladım, umarım sakıncası yoktur!) Çok selam ve sevgilerimle...  17.08.2010 3:06
 

Bir şeyler yemeye hazırlanıyordum ki, yazınızı gördüm. İştahla da okudum :) Şu an elbasan tava yapma imkanım yok, ama artık onun niyetine bir şeyler yiyeceğiz :) Hani diyorum, karabiberle, pul biberle biraz da sarmısakla tatlandırsak kızar mı anneniz bize? :) Elinize sağlık... Saygılarımla...

Eray Ergün 
 16.08.2010 3:45
Cevap :
:) Ne yediyseniz artık, geç olsa da afiyet olsun! Hep keyifle olsun!... Anneme sormadan söyleyeyim, sarmısak yakışmaz! Yerken karabiber ve pul biberi deneyebilirsiniz ama önce bir tadına bakın, sonra ekleyin derim... :) Bu arada eti haşlarken soğan koyanlar var, güzel de olabilir ama bu hali ile pek hafif, pek lezzetli geliyor bana... Ama tabii ki "Renkler ve zevkler tartışılmaz" derdi hep rahmetli babam, siz kendi tercihlerinizi ekleyerek çok daha enfes bir tat yakalayabilirsiniz! :) Çok selam ve sevgilerimle Eray Bey...  17.08.2010 3:03
 

Sanki hemşerim yazmış bu tarifi! İsmi de Sürmene Tava!!!

Ahmet Balcı 
 16.08.2010 3:35
Cevap :
Ahh ahhh, Trabzon tereyağı çıkardı beni baştan! Ciddiyim, tereyağını o kadar fazla sevmezdim, oğlumun babası, yani benim eski kocam Giresun'lu, annesi de Tirebolu'lu ağa kızı! Koliyle gönderiyordu bize, yıkayıp falan, yoksa ben anlamam! Bu paket kahvaltılık, bu yemeklik diye! Allah razı olsun! Ehh, kolide su böreği, dible, sarma, Mayıs çileği reçeli falan... :)) Bak aklıma getirdin, Karadeniz'de pide yemeyen pide yedim demesin hiç! Off offf! Ondan da gönderirlerdi! Bir görüştüğümde tekrar teşekkür edeyim! Ama fındık yağı da süpermiş! Sana ve ev halkına çok selam ve sevgilerimle!... :)  16.08.2010 3:44
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1269
Toplam yorum
: 4372
Toplam mesaj
: 226
Ort. okunma sayısı
: 1272
Kayıt tarihi
: 18.09.07
 
 

İzmir, 1963 doğumluyum. Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce bölümü mezunuyum ve özel bir şirkette ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster