Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '12

 
Kategori
Sağlık
 

Elektrik çarpması durumunda ilk yardım!

Geçenlerde çok yakın bir akrabamın başına gelen üzücü bir olaydan dolayı bu yazıyı yazmak istedim. Günlük hayatımızın büyük bir parçası olan elektrik yüzünden birçok kişi hayatını kaybetmekte yada organlarında büyük hasarlar meydana gelmektedir. Asla bizim başımıza gelmezmiş gibi düşündüğümüz kazalara karşı duyarsız kalmamız beklide dönüşü olmayacak sonuçlar doğurabilir.

Elektrik çarpması yüksek ya da düşük voltajlı elektrik ile temas sonucu ya da yıldırım çarpmaları ile meydana gelir. İnsan vücudu iyi bir elektrik iletkenidir. Elektriğin akması için elektrik kaynağından toprağa devrenin tamamlanması gerekmektedir.  İnsan vücudu, su ve çoğu metal iletken olup devreyi tamamlar.

Vücuda giren elektrik; çıkış yaptığı noktada elektrik yanığını oluşturur. Ancak; çarpmalarda ciltteki yanıkların boyutu ile organlarda meydana gelen hasar doğru orantılı olmayabilir. Bu yüzden elektrik çarpması yaşayan bir kişi dışarıdan iyi görünse bile mutlaka bir sağlık kuruluşuna götürülmelidir.

Elektrik çarpmalarında; kişinin kalp ritmi bozulabilir, solunumu durabilir, bilinç kaybı oluşabilir. Meydana gelen şiddetli kasılmadan dolayı kırıklar meydana gelebilir.

İLK YARDIM

· Elektrik akımıyla teması kesilmemiş bir kimseye asla dokunulmamalı

· Öncelikle yapılacak iş; elektrik akımını durdurmaktır. Ev ve iş yerindeki elektrik ana şalterden kapatılabilir. Eğer akımın kaynağına uzaktaysanız kazazedeyi iletken olmayan bir cisimle ( ahşap, lastik..) kablodan kurtarmaya çalışın. Kabloya asla dokunmayın.

·Eğer bir kaza esnasında kopmuş bir kablo arabanın üzerindeyse; elektrik kurumu tarafından elektrik kesilmesin kazazedeyi araçtan çıkarmayın. Aracın lastikleri yalıtkan görevi görecektir.

·Kazazedenin akımla teması tamamen kesildikten sonra ilk yardımın ABC’ si yapılmalıdır. Gerekiyorsa suni solunum ve kalp masajına başlanmalıdır.

·Yanıklar kuru ve mümkünse steril pansuman malzemesi ile örtülür.

·Kazazedenin en kısa sürede sağlık kuruluşuna nakli yapılmalıdır.

Kazazedenin organlarında meydana gelen hasarlar tespit edilmelidir. Çarpılmada kalp, beyin, böbrek gibi organların fonksiyonlarında bozulmalar meydana gelir. Hastanın şuur kaybı yoksa ve solunumu düzenlisi ise evde bir süre daha takibi yapılmalıdır. bol sıvı tüketimi böbrek fonksiyonlarının düzene girmesi açısından çok önemlidir.

Sevgiler

Uzman Diyetisyen İrem KAYA

 
Toplam blog
: 13
: 11158
Kayıt tarihi
: 07.03.12
 
 

Diyetisyen İrem Kaya Cebioğlu, orta ve lise öğretimini Samsun Anadolu Lisesi'nde tamamladı. 2006 ..