Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '15

 
Kategori
Güncel
 

Elektrik faturaları nasıl şişti?

Elektrik faturaları nasıl şişti?
 

Yandaş şirketler halkın a… koymaya devim ediyorlar.

En son örnek Antalya, Isparta ve Burdur yöresinde faaliyet gösteren CLK Akdeniz Elektrik dağıtım şirketinin halka attığı kazık!

Biliyorsunuz Antalya ve çevre il,  ilçelerde fırtına ve aşırı yağmur nedeniyle elektrikler kesildi. Kesintiye bahane olarak, fırtınadan elektrik direklerinin yıkılması, aşırı yüklenme nedeniyle trafoların patlaması gösterildi.

Elektrik kesintisi yüzünden birçok çiftçinin serasını don vurdu!

Peki, elektrik faturanızda bir gariplik mi var?

Örneğin geçtiğimiz ay 100 lirayken, bu ay bir anda 200 liraya mı çıktı?

Sebebi, faturalandırma döneminin değişmesi olabilir.

Yani dağıtım şirketi, 30 gün yerine, daha uzun bir süreyi kapsayan tüketim dönemini faturalandırmış olabilir.

Son olarak bizim buralarda vatandaşlara iki ay elektrik faturası göndermeyen elektrik dağıtım şirketi, daha sonra iki aylık yüklü miktarda faturalar göndermeye başlayınca kamuoyunda infiale sebep oldu. Antalya şehir merkezinde çeşitli gösteriler yapıldı.

Normalin iki katı gelen elektrik faturalarını ödemede sıkıntı yaşayan vatandaşlar imza kampanyası başlattı. Bende bu kampanyalara katılıp imza attım.

Özellikle sanal ortamdaki Change.org isimli imza sitesi hızla yayılıyor. Şu anda imza sayısı 20 bini geçti.

Peki, bu işler yapılırken, bu işlerden sorumlu Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ne yapıyor dersiniz?

Elektrik dağıtım şirketlerinin dayandığı bir dayanak var. O da; Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği’nde, “Tüketicinin tüketim dönemi, bir aydan az olmamak ve bir yılı geçmemek üzere, görevli tedarik şirketi tarafından belirlenir” deniliyor.

Bu da elektrikte faturalandırma döneminin 1 yıla kadar uzayabilmesine imkân tanıyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), dağıtım şirketlerinden uzun fatura dönemleriyle alakalı savunma talep edecekmiş!

Son dönemde elektrik faturalarında gün uzatımı ya da kısaltımı nedeniyle, vatandaşlar mağduriyet yaşıyor. Elektrikte bir aylık tüketimin faturalanması gerekirken, bazı dağıtım şirketlerinin okuma tarihlerinde değişiklik yaptığı ve kimi zaman gün kısaltımına giderek 20 günlük tüketimi faturaladığı, kimi zaman da gün uzatımına giderek 70 günlük tüketimi faturaladığı ortaya çıkıyor.

Son olarak bizim buralarda, ödeme düzenlemesi yaptığı gerekçesiyle bazı abonelere 2-3 aylık fatura tek seferde yansıyınca, yüksek meblağlarla karşı karşıya kalan vatandaşlar tepki gösterdi.

Bir EPDK yetkilisi, mevzuatta fatura dönemiyle alakalı “bir aydan az, bir yıldan fazla olmamak üzere” şeklinde hüküm bulunduğuna işaret ederek, “Ayrıca altı aydan fazla olan sayaç okumalarına da taksitlendirme imkanı getirildi. Uzun okuma aralıkları mevzuata aykırı değil ancak abone grupları bazında bir ayrım yapılabilir. Örneğin tarımsal sulama birlikleri, sulama sezonu başlayınca ürün kaldırana kadar fatura gelmesin istiyor. Bu da altı ayı bulabiliyor. Diğer taraftan, uzun faturalandırma süreleri meskenlerde sıkıntıya yol açıyor. Bu sıkıntının olduğunu görmüş olduk. Şirketlerle oturup konuşulması gerekiyor. Bu konuda yükümlülükler getirilebilir” diyor.

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) temsilcileri ise konuyu şöyle değerlendiriyor: “Elektrik sayaçlarının en az 30 günlük periyodlarla okunması gerekiyor. Yılda bir kereye mahsus, okuma periyodunu kaydırmak için bir ay 20 gün, bir sonraki ay 40 gün olabilir. Ancak daha önceki faturalarda da 20 gün çıkıyorsa bu usulsüz bir okumadır.”

Sözün özü, olan yine garibana oluyor. Zengin faturanın ne geldiğine bile bakmadan, verdiği otomatik ödeme talimatıyla ödüyor. Gariban ise elinde fatura kara kara düşünüyor.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..