Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Kasım '14

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Elektrik neden çarpar?

Elektrik neden çarpar?
 

elektrik


Elektrik neden çarpar;

Başlıca en önemli sebebi elektriği bugünkü anlamda hayatımıza katan veya başlangıç yaptıran kişi Micheal Faraday olmuştur. Bu adam İngiltere'nin kuzeyinden 1791 başında Newington köyüne  iş aramak için gelen bir ailenin çocuğuydu. O kadar yaramazdı ki merakı onu bilim alanında zorlar oldu. İnsanları rahatsız edebilmek için ne yapmalıydı. En çok yaptığı yaramazlık kilisede vaaz verilirken sıra altlarına saklanıp cemaatin ayaklarını gıdıklamak olmuştur. Vaaz verilirken insanların kahkahaları ayinlerin içeriğini çok değiştiriyordu. Ayinlerin en ateşli yerinde bir kahkaha sesi tüm ortamı geriyordu. Bu yaramazlık onun için bir hastalık derecesinde idi ama papaz ve eşrafı tarafından yediği dayaklar ona farklı yöntemler bulmaz ise yediği dayaklar neticesinde yatalak kalacağı endişesi uyandırdı.

Neler yapmadı neler küçük Faraday..

Kaz tüylerinden düzenekler, hortum ile uzaktan hava vermeler, küçük fındık farelerini bile kullandı. Küçük Faraday insanların gülmesinden hatta kahkahalar atmasına bayılıyordu. Ama hep dayak yiyordu Faraday. Papaz efendi dedi ki; Bu çocuğu öyle birşeye bulaştırmalıyız ki kafasını kaldıracak vakit bulamasın. Hemen apar topar gazete dağıtıcısı yaptılar çocuğu daha sonrada ciltçinin çırağı olarak atadılar.

Küçük Faraday bilimsel kitapları ciltlerken onları okumaya başladı. Artık kitap okumaktan başını kaşımaya fırsat bulamıyordu. Papaz efendi ve cemaati rahat bir nefes almıştı. Ama unuttukları bir şey vardı küçük Faraday çok zeki bir çocuktu ve aradan yıllar geçti. Manyetizma üzerine deneyler yapmaya başlamıştı. Sargılardan oluşan ilk elektrik üretecini bulduğunda bunu ilk olarak köyünün kilisesinde cemaat ve papaz üzerinde denedi. Amacı papaz dahil tüm cemaati kahkalarla güldürmekti. Papaz ve 62 cemaat üyesi o gün son ayinlerini yaşadılar. Yerleri Faraday geceden bir güzel ıslatmıştı. Ayinin en ateşli yerinde Faraday verdi elektriği, papaz efendi başladı sallanmaya neden gülmüyorlar diye üretecin kolunu daha hızlı çevirdi Faraday, cemaat sallandıkça gülsünler diye daha fazla çevirdi, papaz sallandı daha fazla çevirdi..

Herkez yere düşünce Faraday durdu. Hemen pılını pırtısını toplayıp kaçtı oradan. O dönem elektriği kim bilecek; Faradaydan şüphe duyan bile olmadı.  Heryerde konuşuluyordu papaz ve cemaatini şeytan çarptı, kilisede lanet vardı, gece köye şeytanın geldiğini gören bile olmuş vs vs... 63 kişi o gün son ayinlerinde bilimin kurbanları oldular. Yani bugün elektrik adına herşeyi Faraday a borçluyuz.

Neden mi çarpar elektrik açıklayayım,

Çıplak tele dokunursan çarpar, ıslak elle elektrikli cihazı ellersen çarpar, kaçak akım sigortan yoksa çarpar, trafoya girersen çarpar, meraklı olursan çarpar, elektrikçinin işini elektrikçiye bırakmazsan kesin çarpar..

Küçük çarpmalarda el-kol uyuşması olur, orta çarpmalarda temas yüzeylerinde yanıklar, büyük çarpmalarda ise Fatiha suresi okunur...

Elektrikli cihaz ile uğraşılan kabloya direk temas edecek yerlerin yalıtılmış olması büyük önem arz eder. Elektrik öyle bir şeydir ki su gibi kendine akacak yer arar ve bulur da. Önemli olan o yol üstünde sizin bulunmamanız. Çünkü sizin üzerinizden elektrik geçerken gıdıklar ama güldürmez nutkunuz tutuluverir. Açık kablo, sarkık priz veya anahtar gördüğünüzde aklınıza papaz ve cemaati gelsin.

Haydi sağlıcakla kalın çarpılmayın ve sakın unutmayın merak iyi değildir :)

 

 
Toplam blog
: 20
: 2087
Kayıt tarihi
: 02.02.10
 
 

birkaç üniversite, teknik bir iş, mutlu bir aile.. ..