Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '06

 
Kategori
Teknoloji
 

Elektrik tasarrufu ve pil ömrünü uzatma..!

Elektrik tasarrufu ve pil ömrünü uzatma..!
 

21.yüzyıl insanoğluna sayısal teknolojik nimetler sunuyor, tabii ki sizin de bu teknolojik cihazlara gereksinim duydukları enerjiyi vermeniz koşuluyla. Gelecekde de enerji ülkelerin en çok ihtiyaç duyacağı bir vazgeçilmez olacak. Türü ve elde edilme metodu değişse de insanoğlunun ona olan ihtiyacı hep aynı kalacak. Elektrik de malum zor üretilen ve oldukça pahalı olan bir enerji türü. Bu güzel yurdun biz garip insanları maalesef bu enerjiye dünyada en çok para ödeyen ülkeler arasındayız. Öyle olduğunda da elektrik enerjisini bizim oldukça tasarruflu kullanmaktan başka çaremiz kalmıyor. Bu hem kendi kesemizi hem de memleketimizin çıkarlarını koruyacaktır. Yapılması gereken şeyler de öyle aman aman şeyler değil:

-Yeni bir elektrikli ürün alırken buzdolabı, çamaşır makinası vb.. mümkün olduğunca A sınıfı yani daha düşük enerji tüketimine sahip ürünleri tercih etmek

-Evde veya işyerinde gereksiz ışıkları kapatmak, sadece ihtiyaç duyulan bölgeyi aydınlatmak

-Daha düşük elektrik enerjisiyle aynı aydınlanmayı sağlayan tasarruf ampüllerini kullanmak

-Avize veya benzer çoklu ampüllerden oluşan yapılar için ışığın şiddetini ayarlamaya yarayan (dimmer) ünitelerini kullanmak ve böylece ışığı ihtiyaç duyulduğu kadar açıp tasarruf sağlamak

-Gerek bulaşık ve gerekse de çamaşır makinasını mümkün olduğu kadar tam doldurarak çalıştırmak

-Buzdolabının soğutma seviyesini mevsimine göre ihtiyaç duyulan doğru seviyede tutmak

-Televizyon, müzik seti gibi elektronik cihazları -Bekleme (Stand-By) konumunda sadece gün içinde tutmak; gece yatarken bu cihazları elektrik düğmelerinden tamamen kapamak. Bekleme konumundaki elektronik cihazlar normal çalışma konumunda harcadığı enerjinin %10-15' ini bekleme modunda harcar. Yani bu konumda cihazlar kesinlikle kapanmış sayılmaz. İlgili elektronik sistemin bir parçası sürekli enerji altında her an çalışma hazır bekler.

Şimdi de gelelim cihazlarımızı çalıştırdığımız diğer bir enerji kaynağına, yani pillere. Pilleriniz özellikle yeniden doldurulabilir türden pillerse onların ömülerini daha uzun kılabilmek için biraz daha dikkatli olmanız gerekmektedir.

-Herhangi bir cihazın pilleri üzerine Ni-MH veya Ni-Cd ibareleri yer alıyorsa burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta bu pilleri tamamen boşalmadan şarj etmemenizdir. Tam boşaltmadan yapılan her yeniden doldurma işlemi pilin enerjiyi depolama özelliğini her seferinde azaltacak ve bir süre sonra pilleriniz üzerinde enerji tutamaz hale gelecektir. Sonrası malum, yeni piller.

-Eğer bir dizüstü bilgisayarınız var ve siz de genellike elektriğe bağlı şekilde çalışıyorsanız biliniz ki bu durumda bile enerji bilgisayarın pili üzerinden geçerek sisteme gitmektedir. Yani pil devrededir ve günler boyunca bu şekilde bir çalışma bilgisayarın pilinin ömrünü azaltacaktır. Bunun yerine birkaç günde bir pille çalışmalı ve pili tamamen boşaltmalısınız. Ya da masa başında böyle çalışmak zorunda kaldığınız dönemlerde -eğer elektrik kesintisinin çok ciddi veri kayıplarına neden olmayacağı- bir iş yapıyorsanız cihazın pilini çıkarabilirsiniz.

-Dizüstü bilgisayarınızda pille çalışrken ekran parlaklığını düşürerek ve işlemci hızını azaltarak pille çalışma süresini arttırabilirsiniz. Ayrıca kullanmadığınız dönemlerde kablosuz haberleşmeyi sağlayan üniteyi kapatmayı ihmal etmeyin. Hemen hemen her dizüstünde bu işi yapan bir düğme vardır, bununla bu işi kolayca yapabilirsiniz.

Hoşcakalın...

 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..