Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '18

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Elektrikten Gıda Üretimi

Elektrikten Gıda Üretimi
 

Öncelikle Afrin’deki şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, bizler için orada olan askerlerimize ise Ata’mın şu sözüyle güç vermek istiyorum :

Dünyanın hiçbir ordusunda yüreği seninkinden daha temiz, daha sağlam bir askere rast gelinmemiştir. Her zaferin mayası sendedir. Her zaferin en büyük payı senindir. İnancınla, imanınla, emre uymanla, hiçbir korkunun yıldıramadığı demir gibi temiz kalbinle düşmanı sonunda alt eden büyük gayretin için gönül borcumu ve teşekkürümü söylemeyi kendime en aziz bir borç bilirim.

Mustafa Kemal ATATÜRK-  1921

Bilim hiçbir zaman beklemez ve her zaman ilerlemek ve yenilenmek zorundadır, aksi takdirde geri kalmışlığın en acısı yaşanır. Her türlü zorlu koşulda hayatın akışında ilerleyip elimizden geleni yapmalıyız, bilimsel alanda ne gelişmeler yaşanıyor?  Peki sen ne yapabilirsin? Hiçbir şey elinden gelmiyorsa yapılabilecek en güçlü şey takip etmek, okumak. Yani kısacası : Bilmek.

Finlandiya’da gerçekleşen bilimsel bir çalışmada güzel sonuçlara ulaşılmış. Elektrik ile, besleyicilik değeri yüksek olan protein topluluğu oluşturulmuş. Sistemin ayrıntıları tabi ki tam verilmiyor fakat karbondioksit, su, elektrik ve bakteri kullanılarak bu yapının oluşumu sağlanmış. Bahsettiğim hammaddeler biyoreaktör (cihaz) içerisinde elektroliz işleminden geçiyor ve sonuç olarak protein ve karbondioksit açısından farklı oranlarda bir oluşum sağlanıyor. Anladığım kadarıyla bu daha yolun çok başı, bu sistemin denemelerinin gerçekleşmesi  ve ilerleyebilmesi yıllar alacak.  “ Fırına patatesli börek koyup pişirmiyorlar çünkü. “  Açıp, pişmiş mi? diye bakılabilecek şeylerden bahsetmiyoruz. Hatta bilgi o kadar hassas bir kelime ki…  Aslında imkanım olsaydı da bu çalışmayı yapan araştırmacılarla birebir görüşüp sizlere aktarabilseydim. Sonra düşündüm de bu değerli çalışmanın hiç bilinmemiş olması daha kötü dedim ve elimden geldiğince sade bir şekilde aktardım. Yapılan çalışma,  “Elektrikten gıda üretimi”  diye ses getirmiş. Umarım öyle olur ve umutları karşılar. Açlığın son bulacağı düşüncesi gelmiş direk akıllara, en çok istenen bu çünkü. Bizler merakla böyle çalışmaların hızlanmasını ve olumlu sonuçlarını bekliyoruz. 

Hiç yapılamayacak gibi düşünülen bir şeyi bilime değer verip okuyan geliştiren herkesin yapabileceğini düşünüyorum, ülkemizde de böyle çalışmaları ile çok değerli bilim kadınları, bilim adamlarımız var ve iyi ki varlar. Umarım yıllar geçtikçe bilime verilen değer daha da artar ve ilerlememiz hızlanır.

Finli araştırmacılara tüm insanlık adına teşekkür ederim.

Sağlıkla Kalın!

Not:  “Tahminim 2030’larda tekrar gündemde olacak. “

Gıda Mühendisi

Nermin Özge Bilge

 

 

 
Toplam blog
: 385
: 303
Kayıt tarihi
: 20.02.15
 
 

Gıda Yüksek Mühendisi  ..