Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Nisan '09

 
Kategori
İlişkiler
 

Elif Şafak "Aşk" Rumi ve Şems

Elif Şafak "Aşk" Rumi ve Şems
 

13. yüzyılda da Anadolu'da bitmek bilmez iktidar çatışmaları, dini çatışmalar mezhep kavgaları varmış. Ne yana dönseniz husumet, hasamet, ne yöne dönseniz ızdırap ve hırs, insanlar tedirgin ve gelecek belirsizmiş. Ne garip değil mi bu toprakların kaderi midir, hep kötüler mi hüküm sürecek bu topraklarda, bugünkü halimizde 13. Yüzyıldan çok farklı değil.

Mevlana işte o dönemde Konya' da yaşarmış. Binlerce dinleyicisi varmış namı “Celaleddin Rumi” ışık tutan fener, deniz feneri.

1244 yılında Tebrizli Şems ile tanışıyor, her ikisinin hayatı da değişiyor. Arkadaşlık dostluk insanı her şekilde geliştirir değiştirir.

Rumi hakim çizgiye yakın bir din alimi iken bu dostluk sayesinde tüm kurallardan çıkmaya cüret eden, bir gönül adamı, ateşli bir aşk savunucusu, tutkulu bir şair olmuş: “İslam aleminin Shakespeare’i.”

Kapısını herkese açarak o karanlık çağın barış adamı olmuş. “Kafirlere karşı savaşmaktansa, insanın kendi içine yönelerek olgunlaşmasını hedefleyen, ta o zamandan düşman içimizde diyen bir anlayışı yakalamış. Peter Senge 5. Disiplininden önce bu disiplin Mevlana tarafından yayılmış uygulanmış. İnsanın kendi egosuna karşı mücadelesini önermiş.

Burada kendimi sorguladığımda demokrasi için kılıç çektiğim haller oluyor, geçmişi inkar edenlere duygusal tepkilerim oluyor.

Gandi, Buda ve Mevlana… Her bir hayat gizli bir hazine. Her bir hayatla ilişkimiz. Bir gün bir yerlerde tüm arayışlarınız bir yarık bulup içeri sızıveren su gibi yolunu buluyor ve aydınlanıyorsunuz, nereye varacağınızı bilemediğiniz bir sürü dağınık çaba yarım yaşanmışlıklar bir yerde birleşiyor bir nehir olup gürül gürül akıyorsunuz.

Yaşadıklarınız sizin dışınızdaki kimselere çok anlamlı olmasa da siz onlardan ibaretsiniz. Bir bakmışınız ki nice başarısızlıklar, mutsuz ilişkiler, yarım yaşanmışlıklar sizi bambaşka mutluluklara hazırlamış. Hayat içten yaşanır, içtenliği olmayan sevgi sevgi değildir.

Şems’in diliyle: Dünyayı sular seller götürse, bundan ördeğe ne? Aşkı bil, onda yüz.

Yüreklerinizdeki "aşk tufanı"na açık olun..

 
Toplam blog
: 444
: 1284
Kayıt tarihi
: 13.09.07
 
 

MB zengin kültürel bir eksen; düşüncelerimizin buluştuğu, tartıştığımız, birbirimizi etkilediğimi..