Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Nisan '13

 
Kategori
Deneme
 

Elif Şafak güzellemesi

Şeytanım, aklıma fikrime mukayyet ol... 

Elif Şafak inciler döktürmüş:

"Belki şimdi ete başlayınca kişiliğiniz de değişir" diyor güler yüzlü yardımsever hemşire hanım. Ben de buna inanıyorum ya. Yediklerimizdeki enerji bize geçiyor. Sürekli  et yiyen bir insan ile sürekli sebze yiyen birinin fıtratı aynı olmuyor. Savaşa giden bir orduya, maça çıkan bir boksöre salata yedirdiklerini düşünemiyorum. Yapsalar, adamlar savaşmanın, dövüşmenin  anlamsızlığına kanaat getirebilirler.”

http://www.haberturk.com/yazarlar/elif-safak/833992-etoburlar-ve-otoburlar

Öncelikle insan, etobur veya otobur değil, omnivor, yani tümobur, yani hem et, hem bitki yiyen bir türdür. Yakın akrabamız primatlarda bizim gibi olan tür çok.

Sonralıkla, yine doğada, etoburların saldırgan olduğuna ilişkin kanıt yok. Şempanzeler rasgeldikçe karınca yiyorlar, raslamayınca yemiyorlar, yaprak dal yiyorlar. Bu sayede yaşamda kalma şansları artıyor.

Ayrıca, sanıldığının tersine bitki yiyerek, doğaya daha çok zarar veriyoruz, çünkü atmosferdeki oksijeni arttıranlar bitkiler, azaltanlar ise, biz dahil hayvanlar.

Ayrıca, vejetaryen paralı asker veya boksör çok. Dövüş sanatını bilim ötesine taşıyanların içinde de, vejetaryen çok.

Asıl sorun şu:

Şafak, bunları neden kendi kendine akıl edemiyor? Dahası, şu yazılanları okusa, neden hayatta inanmayacak?

Yazar olmasa sorun yok. Ancak o bir yazar, hem de çok okunan bir yazar. Bir yazarın eksi zekalı ve eksi bilgili ortalamadaki, yani UFO’lar ve parapsikolojiler arasına sıkışıp kalmış okurlarına, bir de bu ‘vejetaryen sinerji’ gibi dezenformasyonları sunması, onu sorumsuz biri kılmakta...

Açıkçası, dünyada Arendt ve Luxemburg gibi, Türkiye’de de Özlü ve Soysal gibi kadın yazarlar oldukça, Şafak’ın şu anki kültürel ve zihinsel momenti, bize ancak ve ancak yeis vermekte..

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..