Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Eylül '17

 
Kategori
Güncel
 

Elimizde TC Tabelasıyla Bir Bayrak Kaldı; Bu Durumda Cumhuriyetle Yönetiliyor Olmanın Anlamı Kalmadı

Elimizde TC Tabelasıyla Bir Bayrak Kaldı; Bu Durumda Cumhuriyetle Yönetiliyor Olmanın Anlamı Kalmadı
 

Doğrusu cumhuriyet de allame bir düzen değil; mutlakıyet, meşrutiyet, cumhuriyet… Belki bir sonrasının yürürlüğe konmasının zamanı geldi. Yalnız burada iki konu önemli: İlki, belki biz böyle düşünüyoruz, Türkiye’de ne kadar insanın cumhuriyete taraftar olduğunu bilmiyoruz. İkincisi, cumhuriyete çatanlar yerine bir şey koymuyorlar. İleri demokrasi diyorlar ama bu da şimdilik şehir efsanesi, kim ne olduğunu bilmiyor.

Bir de yönetim şekillerine çok fazla anlam yüklüyoruz. Sanki bu çağda devletimizin idaresi cumhuriyet olmasa birbirimizi keseceğiz; sanki cumhuriyetle yönetiliyoruz da her şey güllük gülistanlık.

Cumhuriyeti savunanların amacı cumhuriyet merakından değil -demokrasiyi eleştiren çok yazar tanıyorum- cumhuriyetle uğraşanların ülkeyi başka bir mecraya çekebilecekleri endişesi.

Cumhuriyet, içerisinde evrensel değerleri barındırıyor ama artık bu çağda geriye dönüş olmadıkça hangi düzen olsa demokrasi, özgürlük ve insan hakları kavramlarını reddedemez.  Kaldı ki örneğin cumhuriyete çatanlar bile değerleri savunduklarını söylediklerine göre.

Cumhuriyetin yavaş yavaş terk edilmesinden çok torbanın içinde başka şeylerin (bizi biz yapan değerlerin) gitmesi korkutmalı bizi.

Cumhuriyet yönetim şekli, demokrasi ideal yaşam şekli; cumhuriyet gider yerine daha iyi bir yönetim şekli gelir; ya da şekil değişir ama öz cumhuriyet olarak kalır (başkanlık sistemi mesela öyleymiş). Ancak demokrasiden ödün veremeyiz; demokrasi örneğini beğenmiyorsak (şu anda uygulanan demokrasi örneği gibi) güncelleriz.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..