Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Klinik Psikolog Nurcan Arslan Kanber

http://blog.milliyet.com.tr/nurcanarslan

05 Eylül '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Ellerimize gereken bakım yapılıyor mu?

Ellerimize gereken bakım yapılıyor mu?
 

Elin yaş ile bağlantısı


Cildimize  gösterdiğimiz  özeni ellerimize  de  gösterebiliyor muyuz?  Cildimiz’ deki   yaş ile  birlikte  oluşan sarkma, kırışıklıklar ve leke izleri  yoğun bakımlar  eşliğinde  gidermeye   çalışıyoruz. Ya da  sonuç   alınamıyorsa  cilt  operasyonlarına   baş  vurabiliyoruz.
 
Peki  cildimize gereken özeni gösterirken   yaşımızdan daha genç ve bakımlı görünmek  için  çaba sarfederken  ,aynı özeni ellerimiz içinde gösteriyormuyuz?
 
El derisinin vücut derisinden farkı    elin  üzerinde çok az sayıda yağ bezi ve çok az miktar da cilt altı yağ dokusunun olmasıdır. Avuç içinde ki  deri ise , vücudun  diğer yerlerine  göre  daha kalındır. Avuç içinde  çok fazla ter bezi ve az miktarda  melanin  renk pigmenti vardır. Bu sebeple  avuç  içleri  bronzlaşmaz ve  lekelenmez.
 
Cildimiz ne kadar   yaşımız ile alakalı  ve bizi ele veriyor ise ellerimiz  de aynı  şekilde  yaşımızı belli  eden en önemli organımızdır. Cildimize  operasyon yaptırırken yaşlılık lekeleri, ellerimizdeki derideki kırışıklıklar, deri sarkması  gibi  ellerin  daha yaşlı görüntüsünü  giderebilme   şansımızda var. Nasıl olsa  cilt için bir işlem yapılırken   o  arada  vücutdan  alınan  yağ   hücrelerinden  kök  hücre  zenginleştirilerek   elde  edilen  zenginleştirilmiş kök hücre içerikli yağ hücrelerini   el üstüne  aşılama  işlemidir.  İşlem Sonrasında gerekli durumlarda  lazer ile düzeltmeler  yapılabilir.
 
Cildiniz’ den   şikayetiniz   yok  herhangi bir germe,  cerrahi  bir işleme  gerek  görmeyebilir  sadece  ellerinizden  şikayetçi iseniz iseniz el yüzeyine farklı bir işlemde uygulatabilirsiniz.    işlem  ellere  yönelik  bir  lokal  anestezi   ile el üzerindeki  sarkma  deformasyonları  dolgu maddeleri   ile  ve lazer  ile düzeltme  işlemleridir. 
 
Tüm müdahale   işlemlerine  hayır  deme  şansımızda  var. Doğal  ve  uzun yıllar  sağlıklı  genç görünümlü  ellere  sahip  olabilmek için  ellerimize  özen göstermeyi  bakımı asla  elden bırakmamamız gerekir. Mutlaka   nemlendirici  el kremlerini  kullanmamız gerekir. Yüzümüz   ve ellerimiz  hep dış etkenlere   güneşe  maruz kalan  organlarımızı  soğuktan,  sıcaktan   korumalıyız. Yaş ilerledikçe  de istemesek bile  hücre  yavaşlamasından  dolayı ciltte ,elde deformasyonlar olmaktadır. Bunların  sonucu kaşıntı,  pullanma ,  çatlak,  nasır gibi   oluşumlar  ile  sıkıntılar  yaşanmaktadır.
 
 Özellikle  ilerleyen  yaş ile  birlikte  oluşabilen   yaşlılık    lekeleri (Lentigo  senizis)  iyi  huylu  pigment  bozukluğu  oluşması  ile renk  değişimleridir.
 
Zamanı  durdurma  şansımız  olmadığı  gibi bu  durumlarda  karşılaşmama  şansımız da çok azdır. Her  zaman  söylediğim  bir şey  var.  Cilt  üzerinde  zamanın  getirdiği  etkenleri  istememe  şansımız  yok olsa  bile bunları  en  aza indirgeyerek,  olumsuzluklarla  savaşma sıkıntıları  ortadan  kaldırabilmeyi  başarma  şansımız  var.  Cerrahi işlem olmadan da    meyve asitleri  ile ilgili  soyma,  cilt yenileme  işlemleri   yaşlılık    lekeleri  ile  ilgili  dermabrasyon  mekanik  soyma  (cildin  en üst   katmanı  epitelyum tabakanın  soyulma işlemi) yapılabilir. Yine  Doktorların  yaptığı  soğuk buzlu tedavi  dediğimiz    Kryopeeling  ve  Kryo   tedavi  yapılabilir. Bu işlem sonrası sıkıntı, cilt yüzeyinde   el üstünde  baloncuklar  oluşup yara olabilir.  İyileştikten sonra  iz ve benli  lekeler  daha  fazla  görülebilir. Ipl (efektif ışık tedavisi) ,  Radyo  frekans  akımı ile  deri yüzeyi  yapılandırılıp  oluşan lekenin  üzerine   uygulama  yapılarak  lekelerin   rengi  soluklaşır ve  açılmalar  görülmektedir.  Doğal  ürünler ile bakımlar da  güzel  sonuçlar    vermekte   ve  diğer  işlemlerde  ki  gibi  sıkıntılar  yaşanmamaktadır.  Bütün  bu  uğraşlara  yer  vermemek   adına   cildimize  daha  çok  genç  yaşlarda  gereken  özeni  göstermek  için  zaman  ayırmaktır.  El  derisine  mutlaka  nemlendirici  kremler  kullanıp  cildin  kuruluğunu  ve  hassasiyetini  gidermeye  çalışmak   ve  mutlaka   güneş  kremi  ‘’SPF’’  yüksek  olan kremleri  seçmek  gerekir..    
 
Toplam blog
: 69
: 3739
Kayıt tarihi
: 23.08.12
 
 

Anadolu Üniversitesi'nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra, İstanbul Gelişim Üniversitesi'nde Kl..