Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '21

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Elma Sirkesi Zayıflatıyor mu?

Elma Sirkesi Zayıflatıyor mu?
 
Tatil sezonu yaklaşırken kilo verme konusunda sabırsızlanıyor olabilirsiniz. Hatta bu süreci hızlandırmak için alternatif yollar deniyor, kimi zaman aç kalıyor kimi zamanda 1 saat fazla yürüyüş veya spor yapıyor olabilirsiniz. 
Sanırım bu yolda yıllardır değişmeyen ve en çok tercih edilen sabahları aç karnına elma sirkesi içmek.
 
Peki gerçekten sirke ve su karışımı içmek zayıflamaya etken mi?
Gelin hep beraber elma sirkesinin zayıflama üzerine etkisini inceleyelim.
Gıda Maddeleri Tüzüğünün göre sirke “Üzüm ve incir gibi şekerli meyvelerin önce alkol fermantasyonuna sonra asetik asit fermantasyonuna tabi tutulması ile elde edilen madde” olarak ifade edilmektedir. Sirke oluşumunda, ezilmiş veya dilimlenmiş elmalar maya ile mayalanarak alkole dönüşmektedir. Zamanla oluşan bakteri, alkol çözeltisine eklenerek; sirke içindeki ana aktif bileşik olan asetik aside dönüştürülerek oluşmaktadır. Fermente edilerek elde edilen ve prebiyotik besin kaynağı olan sirke, kolon mikroflorasında oldukça etkili olup antiinflamatuar etkiye sahiptir.
 
Elma sirkesinde bulunan asetik asitin, aktif bileşenler ile kilo kaybına yardımcı olduğuna dair bazı çalışmalar mevcuttur. Yapılan bir çalışmada asetik asit verilen farelerin vücut yağ birikimini baskılayabileceği belirtilirken; başka çalışmada ise 25-30 BKİ oranına sahip 155 kişi 3 gruba ayrılarak 12 hafta boyunca, birinci gruba 15 ml  sirke, ikinci gruba 30 ml sirke ve diğer gruba plasebo verilmiştir. Sonuçlarda 15ml ve 30 ml sirke tüketenler, sirke tüketmeyenlere göre daha düşük vücut ağırlığına, daha ince bel ve daha az karın yağına sahip olduğu gözlemlenmiştir.
Bununla beraber kilo vermenin yanı sıra kalp ve damar rahatsızlıkların da sıçanlarda kan basıncını düşürdüğü, kolestrol ve trigliseriti dengelediğini gösteren bazı çalışmalar da vardır.
 
Peki sabahları aç karnına içmek doğru mu?
1 yemek kaşığı elma sirkesi yaklaşık 2  kalori içerir. İçiriğinde fazla vitamin veya mineral olmamasıyla beraber  etki mekanizması oldukça fazladır.
Yapılan birçok çalışmada aç karnına tüketilen sirke ve su karışımının iştahı ve kan şekerini dengelediği, tokluk sağladığı ve sonucunda yağ kaybına destek olduğu belirtilirken; bazı çalışmalar da ise mide asititesi artırdığı ve yan etkilere sebep olabileceğini söylenmektedir. Dolayısıyla mide rahatsızlığı gibi durumlarda direkt tüketimden kaçınarak salatalarına ekleyeceğiniz porsiyon başına 1 yemek kaşığı sirke ile de eş değer etkilere sahip olabilirsiniz.
 
Ilımlı ve kontrollü tüketilmeli
Yazımda her ne kadar sirkenin olumlu yönleri ele alınmış olsa da; günlük 2 yemek kaşığı (20-30 ml) sirkenin optimal doz olduğu ve içerdiği asidite den dolayı gastrit, reflü ve düşük tansiyon gibi rahatsızlığı olan kişilerin kontrollü ve ılımlı tüketmesi gerekmektedir. Özellikle belirtmeliyim ki kilo vermede asıl önemli nokta; aldığınız ve harcadığınız enerjidir. Tüketeceğiniz elma sirkesinin zayıflamanız da asıl etken olmadığı ama destek amaçlı kullanıldığında olumlu etki yaratabileceğiniz söyleyebilirim.
 
Dyt. Öykü Yıldırım
 
 
Toplam blog
: 19
: 39
Kayıt tarihi
: 04.07.18
 
 

Diyetisyen Öykü Yıldırım, İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Öğrenim hayatını İstanbul'da tamamlayara..