Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Aralık '18

 
Kategori
Değerleme
 

Elon Musk'a Mektup

Elon Musk'a Mektup
 

Hayatıyla ilgili bilgi sahibi oldukça şaşırdığım, üzüldüğüm, heyecanlandığım ve çokça saygı duyduğum Elon Musk'ın bunca zekasına ve sahip olduğu müthiş viyona rağmen aslında tam da yanıbaşında duran basit bir gerçeği göremediğini düşündükçe bu mektubu kaleme alma ihtiyacı hissettim.

Dünyanın yaşayan en zeki insanlarından birisi olan Elon, hayatı boyunca bu yazıyı okumayacak olsa da, kuvvetle muhtemel böyle bir yazının varlığından bile asla haberdar olmayacak olsa da geleceğe miras kalması açısından bu yazıyı yazmak zorunda hissettim. Büyük bir yanılacak olma arzusuyla...

Sevgili Elon

Dünyadaki milyonlarca insan gibi dünyaya yeni bir vizyon vaad eden, Einstein'dan sonra kaybolan zeki insan açlığımızı doyuran ve Lagari Hasan Çelebi'den beri insanlık tarihinin gördüğü en çılgın adam olduğun için ben de seni merak edenlerdenim.

Bu öylesine bir heyecana dönüştü ki hayatını okumak ve seni anlamaya çalışmak bile beni heyecanlandırmaya yetti. Zorbalıklara maruz kalarak geçen çocukluğun, zorluklarla geçen gençliğin ve çoğunlukla seni anlamayanlarla çıktığın zorlu çalışma hayatının sana yaşattıklarının ne kadar zor olduğunu anlamaya ve neler hissettiğini çözmeye çalışıyorum.

Tüm bu zorlukların ardından ABD'ye göçtükten sonraki hayatında elde ettiğin başarılarla sıradan bir zenginin yapacaklarını bir kenara itip tamamen bambaşka bir vizyona kendini adaman ise gerçekten takdire şayan. Enerjini elektrikli motorlar, güneş enerjisi gibi dünyanın daha yaşanılabilir bir yere dönüşmesi için harcaman, aynı paraya ve güce sahip dünyadaki tüm benzerlerinden ayrıldığının bir ispatı.

Bunlarla birlikte yakın arkadaşın olan Google'ın CEO'su için sarf ettiğin cümleler senin hakkında ümitlenmeme ve ciddi manada sana saygı duymama sebep oldu. Google'ın CEO'sunun yapay zeka ile ilgili çalışmalarının dünyanın sonunu getirebilecek askeri bir faciaya yol açabileceğini belirttin. Bu da gerçekten yalnızca bir fütüristin değil, realist ve zeki bir adamın öngörüsü olabilir.

Ve fakat senin yürüttüğün Space X çalışmalarının da aynı faciaya hizmet edebilme kapasitesinin son derece yüksek olduğunu göremiyor olman üzücü. Uzaya gönderdiğin roketleri yeniden kullanılabilmen ve dikey olarak istediğin noktaya indirebiliyor olman ABD ordusunun milyonlarca masumun canına kıyacak yeni silahlar yapmakta kullanacağı ve ihtiyacı olan teknolojiyi onlara sağlayacak.

Google'ın yapay zekası, Boston Dynamics'in robot teknolojisi ile senin uzay teknolojilerinin karışımının dünyada ABD eliyle çok daha fazla masum insanın kanının dökülmesine ve dünyanın daha yaşanmaz bir yere dönüşmesine hizmet edeceğini göremiyor olman çok üzücü.

Evet, bu gerçekleştiğinde ABD'de yaşayanlar yine huzurlu, refah içinde ve mutlu olacaklar ama bunun karşılığında milyonlarca insan bu rahatlık uğruna vahşice öldürülecek.

Kuvvetle muhtemel bilmiyorsun ama ABD, bu coğrafyada 40 yıldır PKK'ya verdiği destekle Türkiye'nin yarım trilyon dolar kaybetmesine ve onbinlerce masum insanın öldürülmesine sebep oldu. Halihazırda Suriye'de PKK'ya 200 milyar dolar civarında bir yardımda bulunarak onbinlercesinin ölmesine, evsiz kalmasına ve yoksulluk çekmesine sebep oluyor. Senin gibi bir dahinin tıpkı Einstein gibi barışçıl niyetlerle geliştirdiği bir teknoloji, tıpkı Einstein gibi milyonlarca kişinin yaşamına mal olacak.

Rakamların sana çok şey ifade ettiğine eminim. Yaşadığın ülke ABD altı yılda bir terör örgütü olan PKK'ya verdiği 200 milyar doların 20'de birini araştırmaların için sana hibe etmiş olsaydı eminim araştırmaların şu an olduğundan çok daha başka bir noktaya ulaşmış olurdu. Bir de 200 milyar doların insanların öldürülmesi için PKK yerine daha yaşanabilir bir gelecek için senin yönetimine ve araştırmalarına verildiğini bir düşünsene... Bu korkunç paranın ikiyüzde biriyle bugüne kadar yapılamayanı yapan sen, bu miktarda parayla kim bilir neler yapardın? Bunu gerçekten merak ediyorum.

Sen tüm çalışmalarını daha yaşanabilir, çevreci bir dünya için bunları yapıyorsun ama devletin bu teknolojileri daha vahşi silahlar geliştirmek için kullanıp hayal bile edemeyeceğin bir vahşet için kullanacak.

Ben inanıyorum ki sen dünyaya, insanlara ve yaşama hakkına saygı duyan ve saygı duyulmayı hak eden birisin. Ve çok net olarak söylüyorum ki şu vizyonunu kaybetmeden, danışmanlarının sana söyledikleriyle değil, beynindeki tertemiz düşüncelerle Amerikan Başkanı olarak seçilsen, hiç şüphem yok ki ABD'nin dünyada döktüğü kanı durdurabilir, ABD'yi tüm dünyanın saygı duyduğu ahlaklı bir devlete dönüştürebilirsin. Ve bu sebeple bugüne kadar tüm dünyanın saygı duyacağı ilk ve tek ABD başkanı olarak da tarihe geçebilirsin.

Yönettiğin parayla ortaya koyduğun vizyona bakınca, ABD'nin tüm kaynaklarını yöneterek ortaya koyabileceğin vizyonun büyüklüğünü hayal bile edemiyorum. Sahip olduğu maddi kaynakları ve gücü tüm insanlığı kana boğmak için değil, tüm dünyayı yaşanabilir bir yere dönüştürmek için kullanan bir ABD yaratabilirdin.

ABD topraklarında yaşayan en saygın insan olarak senden bir beklentim var. Sahip olduğun zeka ile, geliştirdiğin teknolojilerin hayatın boyunca hiç görmeyeceğin insanların öldürülmesi için kullanılacağı gerçeğini görebilirsin. Umarım gelecekte, ABD'yi şu an sahip olduğu korkunç, vahşi ve acımasız vizyonundan kurtarıp insancıl, adil ve ahlaklı bir noktaya çekmeye katkın olur.

 

 
Toplam blog
: 352
: 2915
Kayıt tarihi
: 05.06.10
 
 

Jack Amca, düşünsel dünyasındaki gelişmeleri dışa vurmak niyetiyle başladığı yazı yazma sevdasına..