Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '18

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Elveda Sanat!

Elveda Sanat!
 

Poposuyla devrim yapan Hilal Cebeci'nin "Bella ciao" şarkısına çektiği videoyu sanırım görmüşsünüzdür. Bu konuda eski bir müzik eleştirmeni olarak söyleyecek iki çift sözüm var :

Maalesef her türlü değerin ayaklar altına alındığı ve bu yapılırken de buna tepki gösterenlere tepki gösteren garip bir dünyada yaşıyoruz. Özgürlük namına, hiçbir değere saygı gösterilmiyor. Bu şarkının orijinali bir İtalyan türküsüdür. Kötü koşullar altında, zorla tarlalarda çalıştırılan işçileri anlatır, yüreği acı dolu bir adamın eşine "elveda güzelim" dediği, hüzünlü bir şarkıdır. Bu türkü daha sonra İkinci Dünya Savaşı'nda faşistlerle savaşan, güzel bir dünya uğruna hayatını kaybeden insanlar için bir kez daha farklı bir yorumla yazıldı ve gördüğünüz gibi her yazıldığında, bir acıyı dile getirdi.

Türk askerimiz, PKK ile savaşırken, analar "gezme ceylan o dağlarda seni avlarlar, anandan babandan ayrı koyarlar" türküsüyle gözyaşı döktü. Bir gün bu şarkının club mixi yapılıp, insanlar bu türküyle göbek attıkları zaman da gelecek. O gün insanlar neden bu türkü yazılmıştı unutmuş olacak. İnsanlar binlerce yıldır yaşadıkları acıları ve haksızlıkları müzikle dile getirmiştir. Geldiğimiz şu durum, sanatın ne kadar yozlaştığının bir işareti sadece. Ve aynı zamanda insanlara tarihi unutturmanın bir başka yolu!

Şimdi bir gence bu şarkının gerçek temalı videosunu gösterin, şarkının sözlerini merak eder. Ama şu videoyu izleyen çocuk, şarkının temasını, konusunu değil, Hilal Cebeci'nin çıplak resimlerini arar internetten!? Bu videoda aynı zamanda Yeni Dünya Düzeni sisteminin tekerine cesur bir şekilde çomak sokan Anonymous ile de açık bir şekilde dalga geçiliyor! Bunu da lütfen görmezden gelmeyin!

"Yeni Dünya Düzeni" adı verilen sistem pek çok toplumsal değeri ayaklar altına alıp, onlari gülünç hale getiriyor. Amaç tarihi unutturmak ve kültüleri dejenere etmek. Bilirsiniz ki kültürü yozlaşmış, kimliğini yitirmiş halklar çok daha kolay yönetilir. Bu yüzden halkı uyaran, aydınlatan, haksızlıklara dur diyen, toplumu daha iyi bir dünya için yönlendiren şarkıları böyle saçma bir forma sokarak, bestenin tarihi değerini ve niteliğini aşağılamak, bu düzenin bir numaralı davranış yapısı!

Öyle bir çağda yaşıyoruz ki, şu şarkıyı club mix olarak çalanlara bir İtalyan tepki gösterse, faşist olmakla suçlanır, oysa ki şarkı faşizme karşı yazılmıştır. Düşünenlerin deli sanıldıgı, sesi fazla çıkanların susturulduğu bir dünya düzeni bu. Cesur yüreklilerin vaktiyle fısıldayarak seslendirdiği bu şarkıyla, yüksek sesle göbek atan delilerin çoğunluğu oluşturmasını « demokrasi » sanan, cehaletin yüceltildiği bir düzen. Ancak şuna çok eminim ki, herkesin aynı hatayı yapıyor olması, bir hatanın doğru olduğu anlamına asla gelmeyecek!


Victoria Toumit

 
Toplam blog
: 50
: 8547
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Gazetecilik mesleğine ilk olarak Hürriyet Haber Ajansı'nda muhabir olarak başladım. Daha sonra Ümit..