Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '16

 
Kategori
Sağlık
 

Embriyo Transferi sonrası Gebelik belirtileri

Embriyo Transferi sonrası Gebelik belirtileri
 

Embriyo Transferi Sonrası Gebelik Belirtileri


Tüp bebek tedavisinde anne adayının ve baba adayının üreme hücreleri alındıktan sonra laboratuarda döllendirilmektedir. Ardından döllenmiş yumurta yani embriyo, anne adayının rahmine transfer edilmektedir. Transferden 12 gün sonra ise gebelik testi yapılmaktadır. Bu süreçte hafif gebelik belirtileri meydana gelebilir. 
 
Embriyo transferinden sonra görülebilecek belirtiler ise:
 
Lekelenme  
 
Embriyo transferi sonrası yaygın olarak karşılaşılan hamilelik belirtisi lekelenme tarzı kanamalardır. Bu kanamanın rengi ve miktarı çok önemlidir. Kanama, adet kanamasından farklı olarak lekelenme tarzındadır. Bu aşamada anne adayları bu kanamayı adet kanaması sanabilir. Kanama çok fazla oluyor ise bu durum hakkında doktor mutlaka bilgilendirilmelidir.
 
Kramp
 
Anne adaylarında embriyo transferinden sonra kramplar meydana gelebilir. Kramplar, adet dönemi öncesi görülen kramplarla benzer olmaktadır. Bu sebeple de anne adayları genellikle adet olacaklarını düşünebilir. Ancak bu krampların gebelikle ilgili olabileceği de unutulmamalıdır.
Transfer sonrası nadiren de olsa bazı anne adaylarında ara ara kramplar olabilmektedir. Bu kramplar adet dönemindeki kramplar ile benzerlik göstermektedir. Bu nedenle çoğu anne adayı embriyoların tutunmadığını ve âdetinin geleceğini düşünmektedir. 
 
Memede hassasiyet
 
Tüp bebek tedavisine başlamış olan anne adaylarına uygulanan ilaçlar sebebiyle memelerde hassasiyet meydana gelebilir. Bu hassasiyet genellikle gebelik belirtisi olarak kabul edilmektedir. Anne adayları tedavi için progesteron içeren ilaçlar kullandıklarında gebelik mevcut olmasa dahi memelerde hassasiyet olabilir.
 
Adet gecikmesi
 
Embriyo transferinden 12 gün sonra anne adayında adet olmayabilir. Bu durumda adet gecikmesi en önemli gebelik belirtisi olarak kabul edilmektedir. Embriyo transferinden 12 gün sonra gebelik testi yapılmaktadır. Şayet gebelik mevcut değilse ancak halen adet görülmemişse mutlaka doktora başvurulmalıdır.
 
Mide bulantısı ve kusma
 
Tüp bebek tedavisinde vücuttaki hormon değerlerinin değişmesi kaynaklı olarak anne adaylarında kusma ya da mide bulantısı meydana gelmektedir. Tüp bebek tedavisinden sonra gebelik belirtileri arasında kabul edilen mide bulantısı ve kusma genellikle sabahları kendini belli etmektedir. 
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferinden sonra anne adayları belirtilen zamanda mutlaka gebelik testi yaptırmalıdır. 12 günden önce yapılan gebelik testleri gebelik olsa dahi olumsuz sonuç verecektir.
 
 
Toplam blog
: 4
: 1129
Kayıt tarihi
: 23.11.16
 
 

Eğitim:   1973-1980 Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi / Lisans 1982-1986 Erzurum Atatürk..