Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Mart '13

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Emekleme Problemi

 

Emekleme bebeğinizin kaslarının, yürümesini sağlayabilecek ve etrafta kendi başına dolaşabilecek şekilde güçlenmesini sağlar. Alışılmış emekleme de ilk olarak elleri ve dizleri üzerinde dengeli durabilmeyi öğrenecektir. Ondan sonra dizlerini ileri geri hareket ettirerek bulunduğu konumdan nasıl hareket edeceğini çözecektir.

Çoğu bebek henüz 7-9 aylık iken arasında emeklemeye başlar veya etrafta gezinme için alternatif bir yol bulurlar. Fakat bazı çocuklar hiçbir zaman emeklemezler onun yerine yerde ayaklarını sürümeyi, karın üstü kayarak ilerlemeyi veya direk olarak dik durmaya çalışmayı, dik durduktan sonra da yürümeyi tercih ederler. Önemli olan bebeğinizin hareket yeteneği kazanmasıdır, ne şekilde hareket ettiği değil.

Dizleri üzerinde kendisini ileriye ittirmesinin ona hareket gücü sağladığını keşfedecektir. Bu konuda alışkanlık kazandıkça emekleme pozisyonundan oturma pozisyonuna nasıl geri dönebileceğini öğrenecektir. Aynı zamanda ileri hareket ederken bir kolu ve ona zıt yöndeki bacağını nasıl kullanması gerektiği şeklinde daha ileri bir tekniği de keşfedecektir. Bundan sonra da bebeğiniz yaklaşık bir yaşına geldiğinde çok iyi bir emekleyici olması sadece bir alıştırma yapma meselesidir.

Bebeğiniz geri geri emekliyorsa, ayaklarını sürüyorsa ya da emeklilik dönemini atlayıp yürümeye çalışıyorsa endişelenmeyin. Önemli olan bebeğinizin hareket yeteneği kazanmasıdır, ne şekilde hareket ettiği değil.

Sizin Rolünüz

Bebeğin ulaşabileceği noktalara oyuncaklar, istek duyabileceği nesneler ve hatta kendinizi koyarak emeklemeyi teşvik edin. Hatta yastıklar, kutular, minderleri kullanarak aşabileceği engeller yaratabilirsiniz. Bu onun özgüvenini hızını ve dayanıklılığını geliştirecektir. Sadece evinizin kritik noktalarına özel takviyeler yaparak çocuklar için uygun bir ev haline getirmeniz gerekir. Kırılabilecek nesneleri uzakta tutmak veya kaldırmak, içilebilecek zararlı içecek ve ilaçları yüksek ve gereğinde kilitli yerlere koymak gereklidir. Özellikle de merdiven girişlerine dikkat edilmelidir.

Bebekler yeteneklerini farklı şekillerde geliştirirler, fakat sizin çocuğunuz bir yaş civarına geldiğinde henüz herhangi bir şekilde hareket etmeye ilgi göstermemişse, kol ve bacaklarını koordine şekilde hareket ettirmeyi henüz keşfedememişse en yakın doktora başvurmanız gerekir.

 

 

Uzm. Dr. Anıl YEŞİLDAL

Doktoramcam.com

Facebook/Doktoramcam

Twitter/doktoramcam

Bu videolarda ilginizi çekebilir

 

Çocuklarda Düztabanlık

 

Çocuk Eğitiminde İpuçları

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..