Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '09

 
Kategori
Güncel
 

Emekli maaşları

Emekli maaşları
 

SOSYAL GÜVENLİK KURUMLARI


Emekli maaşları

Size anayasanın 10 maddesini hatırlatmak isterim. Belki diyeceksiniz ki nereden çıktı şimdi bu anayasa maddesi, ama bu maddeyi okuduktan sonra, genellikle her ailede bulunan emekli kişi kendisinden bahsediliyormuş hissiyle derin düşünceler içinde olacak ve ne yapmamız gerekir diye kendine soru soracaktır. İşte emeklilerin derdine çözüm bulunmalı ki, emekliler emekliliğini rahat ve huzur içinde geçim sıkıntısı yaşamadan geçirebilsin

Kanun önünde eşitlik

Madde 10 – Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.

(Ek fıkra: 7/5/2004-5170/1 md.) Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür.

Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz.

Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadırlar.

Aslında biz emekliler belki bunları hep kendi aramızda konuşuyor tartışıyor ve kendi çapımızda alternatif fikirler üretiyoruz. Peki, kanunları yürütme ile görevli hükümet

Bu konuda ne yapıyor. Emekli arkadaşlar yukarıda okuduğunuz maddede yazan eşitlik nerede sorarım size.

Şimdi sizlere muhtelif emekli örnekleri sunacağım;

1) 2 derece 4.kademe den 21 yıl hizmet yapmış ve emekli sandığına 7600 gün prim ödemiş, küçük bir şehirdeki defterdar şu an emekli olsa 1200 TL emekli maaşı ve 20.000 TL de emekli ikramiyesi geçer.

2) 25 sene özel sektörde SSK’lı çalışmış son 15 sene tavandan prim ödemiş ve 2008 sonunda emekli oluyor, bağlanan emekli aylığı 1500 TL

3) Yine 21 sene çalışmış ve SSK ya 7550 gün prim ödemiş olan bayan sigortalı 2008 yılında emekli oluyor aldığı emekli maaşı 1200 TL ve aldığı ikramiye 22.000 TL

4) Ve de yine Bayan SSK’lı “sadece eski bir emekli” o da 21 sene SSK’ya hep tavandan prim ödemiş 1997 yılında emekliliğini istemiş, maaş bağlanmış. Aldığı emekli maaşı 780.TL

5) Bir başka emekli 22yıl SSK’ya 8 yıl BAĞKUR ‘a olmak üzere toplam 9050 gün prim ödemiş ve BAĞKUR’ dan 12 dereceden 2004 yılında emekli olmuş. Aldığı emekli maaşı 650 TL

Şimdi bakalım:

> Prim ödemeleri ve çalışma süreleri aynı iki Bayan SSK’lı arasında; 1997 yılında emekli olan ile, 2008 yılında emekli olan SSK lı arasında ve de tavandan ödeme yaptıkları halde iki kat maaş farkı bulunuyor.

>Yine 21 yıl çalışıp 7600 gün prim ödeyen memur ile , 30 yıl çalışıp ondan daha fazla “9050 gün” prim ödemiş olan bağ kur dan emekli kişi arasında yine iki kat maaş farkı bulunmaktadır.

Anayasa’nın 10. maddesinde “hiçbir kişiye zümreye imtiyaz tanınamaz,

Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorundadır.” diyor. Peki şimdi burada muhtelif sosyal güvenlik kurumlarına bağlı çalışıp ta emeklilik hakkı kazanan herkese eşitlik sağlanmış oluyor mu? Hayır. Bağ Kur’ dan emekli olan ve 9000 günden fazla prim ödeyen emekli yine 9000 gün prim ödeyen SSK emeklisi arasındaki maaş farkına bakın (1500-780= 720 TL fark) yaklaşık 2 kat. Bu neden böyle? Çünkü biri Bağ Kur’lu, diğeri SSK ‘lı.

Neden farklı maaşlar, neden farklı prim sistemleri, neden farklı hesaplamalar. Tüm emekli olanlara tek bir standarda bağlı kalarak bir emekli maaşı ödenmesi çok mu zor. Her yıl emekli olan bir sonraki yıl emekli olanla arasında fark. BAĞKUR ile SSK arasında fark. SSK ile EMEKLİ SANDIĞI arasında fark. Kanun yapanlar değişik senelere göre değişik hesaplama çarpanları, seçim zamanı oy uğruna o sene emekli olanlara bazı imtiyazlar, birkaç puan arttırmalar, refah payları iyi de daha önce emekli olana haksızlık değil mi? Böyle bir sistemi neden değiştiremiyorlar veya değiştirmek mi istemiyorlar.

Yaşanacak ücret tespit edilemiyor ve her emekli sanki başka başka ülkelerde yaşıyormuş gibi kimisi açlıkla mücadele ediyor, kimisi yoo gayet iyi geçiniyoruz diyebiliyor. Tüm emekliler bu ülkenin vatandaşı hepsi aynı elektrik, aynı doğalgazı aynı su parasını ödüyor. Öyleyse tüm emeklilerin yaşayabileceği maaşı almaları hakları değimli? Yukarıda görülen farkları yaşayanlar gayet iyi biliyorlar. Biz çok maaş alanın, maaşının kesilmesi gibi bir düşünce içinde değiliz. Sadece eşitliğin uygulanması taraftarıyız. Şu anda emekli olanın aldığı 1500 TL civarındaki maaşı Türkiye’de ki her emekli almış olsa inanın emekli olup ta çalışan çoğu emekli, çalıştığı ikinci işinden ayrılır. Ve bu da gençlere iş kapılarının açılması demektir.

Hükümet tüm sosyal güvenlik kuruluşlarını bir çatı altına aldı, bir de maaşları

Tek bir düzeye getirse işte o zaman sosyal adalet gerçekleşmiş olur zannedersem.

Erhan, SİREKİN

 
Toplam blog
: 55
: 4108
Kayıt tarihi
: 27.06.08
 
 

Genç emeklilerden olup, hayat denen tiyatro içinde rol alan bir oyuncu gibi yaşamın kıymetini bil..