Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ekim '06

 
Kategori
Haber
 

Emekli sendikaları kurulacak mı?

Türkiye’de 5 küsur milyon emekli, dul ve yetim var.

Bunların bir bölümü bir sendika kurmaya karar vermiş.

Devlet de bu talebi reddetmiş.

Onlar da Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidiyorlarmış.

http://213.243.28.14/2006/10/06/ekonomi/eko05.html

Öncelikle, AB üyesi İspanya ve Polonya’da emsali bulunduğu ve AB’ye uyum yasaları çıkardığı halde devletin konuya karşı çıkma basiretsizliği bir tuhaf durum. Üstelik konu, taa Yargıtay’a gitmiş ve oradan da ret yanıtı çıkmış.

Sonrasında, birilerinin bu insanları savunması gerekli. Eğer emekli ikramiyesiyle ev alamamışlarsa, sürüm sürüm sürünen milyonlarca kişiden söz ediyoruz. Üstelik, bunu 25-30 yıl gibi uzun bir süre vergi ve sigorta ödeyerek hak etmiş duruma düşürülüyorlar.

Sorun şu ki:

Bu insanların yaptırımı ne olabilir?

Grev yapamazlar. Ancak toplu pazarlık yapabilirler ve medya aracılığıyla gündemde kalabilirler. Sonuçta işin kitlesel psikoloji tarafı var: Bir gün herkes emekli olacak ve emekli olduğunda sürüneceğini bilen birilerini 50 yıl boyunca kuzu kuzu çalıştıramazsınız. Zaten çalışanlar da emeklilerin çocuğu. Aile Türkiye’de hala çok güçlü bir kurum. En azından seçmen olarak partileri etkilerler.

Türkiye’nin bunları tartışabilecek günlere gelebilmiş olması çok güzel. Dilerim emekliler, haklarını uluslararası platformda da korurlar ve istediklerini elde ederler.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..