Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '08

 
Kategori
Sağlık
 

Emeklidede'yi kene ısırdı !

Emeklidede'yi kene ısırdı !
 

kenenin olgun hali...


Pazar günü piknikteydik ya.. ben sürekli beye ‘’aman yerlere uzanma, aman ağaca yaslanma ‘’dedikçe o inadına ‘’bir şey olmaz bana ‘’diye beni dinlememişti.. Hatta ‘’yere oturmayalım bey şu küçük tabureleri de alalım’’ demiştim de onuda kabul etmemişti.. Olan oldu ve kene inadına geldi bizim beyi ısırdı. Bu sabah ‘’hanım bu ne diye’’telaşla uyandırdı beni..kafasını derinin altına gömmüş vaziyette, arka kısmı aynı susam tanesi gibi dışarıda gördüğüm şeyi hemen tanıdım ve dedim ki ‘’çabuk acile bu kene, kene ! ‘’ ısırılan yerde aynı sivilce gibi kızarıktı. Gitti ve gerçekten keneymiş..cımbızla çıkarmışlar , ardından tetanos iğnesi vurup eve göndermişler..

Biraz tedirginlik yaşadık ama tesadüf bu ya tv dede kene konusu işleniyordu..dikkatlice dinleyince korkumuz geçti. Şöyle ki kene senede iki kez hayvan veya insandan kan emme ihtiyacındaymış..1.si ergenliğe ererken..2. si çiftleşmeden önceymiş..Beyi ısıran sanırım birincisiydi ve henüz yeni emmeye başlamış ki kan emdikçe şiştiği için henüz susam tanesi kadardı..Üç, dört gün süren kan emmesi bitince kendiliğinden vücudu terk edermiş..Emerken eğer mikrop taşıyan cinsindense kanı ve kusmuğu ile mikrobu bulaştırıyormuş..

Vücuttan çıkarma işleminin bu yüzden çok dikkatli yapılması gerektiğinden bahseden doktor, ’’eğer sağlık kuruluşuna ulaşım uzaksa , mutlaka bir an önce çıkarma işlemini keneyi koparmadan evde yapmanız lazım ‘’dedi..

Bu mikrop hayvanlara zarar vermezmiş..Tedbir olarak , yeşillik alandan eve gelindiğinde vücut mutlaka kontrol edilmeliymiş..Kenenin ısırdığı yer kırmızı olduğundan görülünce ancak anlaşılıyormuş..öncesinde başka belirti vermiyormuş..ta ki ateş.baş ağrısı, vücutta kanama yapana kadar...O zamanda iş, işten geçebiliyormuş. Anlayacağınız bu işin şakası yok.. Belirtileri grip hastalığını çok andırdığından bazen doktora gitmekte gecikildiğinde tedavide geç kalınıyormuş..
Beyin fark etme sebebi de ısırılan yerin hafif kaşınması ve koltuk altına yakın görünen kısımda olmasıydı..

Siz, siz olun aman tedbiri elden bırakmayın...Alimallah dört günde adamı götürüyormuş...! Bey üç günü devirdi..bir belirtide olmadığına göre paçayı yırttı demektir ;)) gülmeme bakmayın gerçekten bu sabah çok korktuk !

 
Toplam blog
: 285
: 1333
Kayıt tarihi
: 09.12.06
 
 

Zonguldak doğumluyum. AÖF Mezunu olup, üç çocuk annesiyim. İki de torunum var. Şiir, doğa yürüyüş..