Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '12

 
Kategori
Siyaset
 

Emekliler Emekli Sen önderliğinde Meclis'e yürüdü

Emekliler Emekli Sen önderliğinde Meclis'e yürüdü
 

CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan ve Emekli Sen Genel Başkanı Veli Baysülen ile emekliler


Emekli Sen Üyeleri Meclis’e Yürüdü

Ülke çapında toplanan 60 bin imzayı Meclis’te grubu bulunan siyasal partilerin Grup Başkanvekillerine vermek üzere Kızılay’dan TBMM önüne kadar yürüyen DİSK’e bağlı Tüm Emekliler Sendikası (Emekli Sen) üyeleri, Dikmen Kapısı önünde bir basın açıklaması yaparak grup başkanvekillerine dosyaları teslim ettiler. Diğer partilerin grup başkanvekillerinin bürolarına teslim edilen dosyalar, CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan tarafından basının huzurunda kabul edildi. Kapı önündeki basın açıklamasında da sadece CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan bulunarak destek verdi.

16 Ocak 2012 Pazartesi günü 11,30’da Kızılay Sümer–1 Sokaktaki Emekli Sen genel Merkezi önünde toplanan 55 ilden gelen şube başkanları, Ankara’da yaşayan Emekli Sen üyeleri, Emeklilikte Yaşa Takılanlar Platformu Ankara Grubu üyeleri sloganlar eşliğinde Kızılay Güvenpark’a doğru yürüyüşe geçti. Yol boyunca kaldırımlardaki halktan sloganlara katılım ve alkışlar şeklinde büyük destek gören eylemciler, Güvenpark yanında Çevik Kuvvet barikatıyla karşılaştı. Polis şefiyle kısa bir tartışmanın sonunda, Başbakanlık ile Genelkurmay Başkanlığı geçilene kadar pankartların indirilmesi koşuluyla ilerlemeye devam edildi. Ancak pankartlar kısmen indirildi. “Zam, Zulüm, İşkence İşte AKP”, “Sefalete Teslim Olmayacağız”, “Sendika Hakkımız Söke Söke Alırız”, “Kahrolsun Faşizm” gibi sloganlar daha gür söylenerek ilerlenildi.

Meclis kapısı önünde de polis çok sıkı tedbir almıştı. Burada bir basın açıklaması yapıldı. Basın açıklaması eylemine CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan da bizzat katılarak destek verdi. Basın metnini okuyan Genel Başkan Veli Baysülen, AKP Hükümetini emeklilerin sendika statü yasasını ihdas etmeye çağırdı.

Baysülen’in basın açıklamasının satırbaşları şöyledir:

16 OCAK 2012 TARİHİNDE YAPILAN BASIN AÇIKLAMASI

  Değerli Basın Emekçileri;

Türkiye’de, uzun yıllar uygulanan parçalı Sosyal Güvenlik sisteminden dolayı, hizmette norm ve standart birliği sağlanamadığı için, çalışanlar ile emekliler arasında önemli farklılıklar ortaya çıkmış bulunuyor. Bu farklılıkların giderilmesi ve Sosyal Güvenlikte norm ve standart birliğini sağlamak amacıyla 5502 sayılı kanun çıkartılmış olup, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) oluşturulmuş ise de, uygulamada birlik sağlanamamıştır. Bunun yanı sıra Türkiye’de Sosyal Güvenlik mevzuatının sürekli değişmesi ve emeklilere maaş bağlama da, farklı yöntemlerin uygulanmasından kaynaklı olarak, emekli maaşları arasında önemli farklılıklar ortaya çıkmıştır. Bu farklılıkların giderilmesi ve  %80’i açlık sınırının altında kalan emekli maaşlarının, emeklilerin aileleri ile birlikte insanca yaşayabilecekleri seviyeye çıkarılması gerekmektedir. Bütün bunlardan hareketle, ülkemiz de açlık ve yoksulluk sınırlarının geldiği rakamlar ile asgari geçim endeksi dikkate alındığında, en düşük emekli maaşı 1500 TL. Olmalıdır. Bu ise “İNTİBAK YASASININ” çıkarılması ile mümkündür.

12 Haziran Milletvekili seçimlerinin propaganda döneminde, tüm partilerin en önemli vaatlerinden bir olarak öne çıkan, “İNTİBAK YASASI” 61. hükümet programında da yer almaktadır. Gerek seçim vaadi, gerekse hükümet programında yer verilmesi milyonlarca emekliyi İntibak Yasasının çıkarılacağı ve maaşlarının yükseltileceği konusunda ümitlendirmişti. Ancak son zamanlarda, yapılan açıklamalardan, hükümetin sadece aynı şartlarla değişik zamanlarda emekli olmuş 2,5 milyon SSK emeklisini kapsayan basit bir iç düzenleme yapacağı anlaşılmaktadır. Bir başka değişle iktidar intibak yasası çıkaracağı vaadini yerine getirmiş olmak görüntüsü ile milyonlarca emekliyi aldatacağını düşünüyor. Hâlbuki milyonlarca emekli ile emekli dul ve yetim insanca yaşamlarını sağlayacak gerçek bir intibak yasası çıkarılmasını beklemektedir.

Değerli Basın Emeçlileri;

Serbest piyasa da, bankalar arasında rekabet yaşanmaktadır. Bu rekabetten kaynaklı, maaş ödemelerinde, her banka kendisi üzerinden maaş alan çalışanlara promosyonlar vermektedir. Promosyon ödemelerinde yaşanmakta olan farklılıkları ortadan kaldırmak amacıyla, Başbakanlık tarafından, 2007 yılında, bir genelge çıkarıldı. Ne yazık ki, çalışanlara promosyon verilmesini sağlayan bu genelge, bir kamu kurumu olup, bu gün 9 milyon 700 bin emekliye maaş ödeyen SGK tarafından bu güne kadar uygulanmadı. Üstelik SGK kendisine yapılan başvurulara bankalarla yapılan ödeme protokollerin de emeklilere promosyon verilmesi maddesi yok diye cevap vererek, sorumluluk almaktan kaçmaktadır. Bu uygulama anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır.

AKP iktidarı döneminde çıkarılan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanunu ile sağlık özelleştirildi. Maalesef artık hastaneler birer işletme, hastalar ise bu işletmelerin kar etmesini sağlayan müşterilerdirler. Bu nedenle müşterisi olduğumuz Sağlık kurumlarına her gittiğimizde, aylıklarımızdan, muayene ücreti, ilaç parası, katkı/katılım payı, alınıyor. Bu yetmedi gittiğimiz özel hastanelere ek ödemeler yapıyoruz. Üstelik bu kesintileri gösteren maaş bordrosu verilmediği için, emekliler kesintilerden haberdar değildirler.

Maaşları enflasyon artışına endekslenmiş olan emeklilere büyümeden pay verilmiyor.

Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen, Emekli Sandığına bağlı çalışırken, herhangi bir nedenle ayrılmış olup, diğer sosyal güvenlik kurumlarından (SSK, BAĞ-KUR) emekli olan emeklilere, emekli sandığına tabi çalıştıkları sürelere ait emekli ikramiyeleri verilmemiş olan emekliler mahkeme kapılarında haklarını arıyorlar. Birkaç gün önce çıkarılan 6262 sayılı kanun ise bu hakkı emekli oldukları tarihteki değerlerle ödenmesini düzenliyor.

Değerli Basın Emekçileri;

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu gereğince, aldığı emekli aylığı ile geçinemediği için, yeniden çalışan, işyeri açan veya şirket ortağı olan emeklilerden %15 sosyal güvenlik destek primi alınıyor. Prim ödeyene hiçbir menfaat sağlamayan bu uygulama ile çalışan emekliler cezalandırılmaktadırlar.

4447 sayılı yasa ile her ayın birinde uygulanması gereken emekli maaş artışlarının, gecikmeli olarak verilmesinden kaynaklanan SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin 29 aylık TÜFE alacakları ödenmedi.

SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin aylıkları 2003 ve 2007 yıllarında eksik arttırıldığı için, bu eksik hesaplamaların giderilmesini ve haklarının ödenmesini isteyen emekliler tarafından açılan bireysel davalar halen devam etmektedir.

Yıllardır Kamu çalışanlarına verilen ek ödemeler aynı oranlarla maaş artışı verilen memur emeklilerine verilmemektedir.

Vazife malullülerinin eş ve çocuklarının günden güne erimektedir.

Emeklilerin sağlık kurumları ile banka şubelerinde çile çekiyorlar.

Emekliler ülkenin tarihi zenginlikleri ile doğal güzelliklerinden yararlanamıyorlar.

Anayasasında sosyal devlet olduğu yazılı olan Türkiye’de, kimsesiz, hasta ve yaşlı emeklilerin bakımını yapan düzenlemeler yapılıp, gerekli teşkilat bir türlü kurulmuyor.

Bütün bu Sorunlar, ülke de emekli örgütlenmesinin taraf alınmamasından kaynaklanmaktadır.

Hâlbuki bu sorunların çözümü gerçek ve taraf alınan bir örgütlenmeyle mümkündür. Bu nedenle, başta İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi olmak üzere, Türkiye’nin Anayasanın 90. maddesine uygun olarak imzaladığı ve taraf olduğu Temel Hak ve Özgürlüklere ilişkin uluslar arası sözleşmelerdeki sendika hakkımızı kullanmak üzere,1995 yılında kurduğumuz sendikamız EMEKLİ-SEN’in taraf alınması için, 17 yıldır fiili ve meşru mücadele yürütüyoruz.

Yürütme ve yasamayı Türkiye’nin AİHM’de örgütlenme özgürlüğünü engellemekten mahkûm olmasını beklemeden emeklilerin sendika hakkı için yasal düzenleme yapmaya çağırıyoruz.

Değerli Basın Emekçileri;

Yukarıda belirttik sorunlarımız çok, çözüm için adım atan yok, bu nedenle önümüzdeki süreçte eylemlerimiz devam edecektir. Bu gün, İntibak yasasının biran önce çıkarılması, cebimizden yaptığımız sağlık ödemelerine son verilmesi ve emeklilere promosyon verilmesi taleplerimizi, TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerin grup Başkanvekillerine hitaben gerçekleştirdiğimiz imza kampanyasında toplanan imzaları, Grup başkanvekillerine iletmek üzere buradayız. Eylemlerimiz bundan sonrada değişik biçimlerde, artarak devam edecektir. Basını bizi izlemeye ve eylemlerimizi kamuoyuna duyurmaya çağırıyoruz.

Basına ve Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 16.01.2012

Emekli Sen Genel Başkanı Veli Baysülen’den sonra eyleme destek veren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (Ankara) Grubu adına da bir basın açıklaması yapıldı. EYT Ankara Grubu adına yapılan açıklamada, “Bizler, emeklilik için gereken sigortalık süresi ve prim gün sayısını tamamlayan, 1999 yılında çıkan 4447 no.lu kanun ve 2002’de yasalaşan 4759 no.lu kanun ile yürürlüğe giren Kademeli Yaş mağdurlarıyız” diye ifade edildi.

EYT Ankara Grubu şu görüşleri savundu:

“Bu kanunun geriye doğru uygulanması sonucunda, kademeli yaşa dâhil edilerek hepimizin emekliliği 3 ile 10 yıl uzamıştır.

“Hâlbuki 1999 yılı ve öncesi kanun uygulamasına göre, erkeklerde 25 yıl, bayanlarda 20 yıl hizmet, 5 bin prim gün ödemesi emeklilik için gerekli kuraldı.

“Bizler, yasanın geriye doğru, haksız bir uygulama sonucunda ciddi mağduriyet yaşamaktayız.

“40–45 yaş üstü insanlarız. Çoğunluğumuz işsiz ve sağlıktan da yararlanamıyoruz. Bu koşullarda ailemize ve topluma nasıl sağlıklı ve pozitif yaklaşabiliriz.

“Mevcut ortamda yaşımızdan dolayı, ‘yaşlısınız’ denilip işe alınmıyoruz; ‘yaşınız emeklilik için genç’ denilip emekli de edilmiyoruz.

“Ne yapacağımızı şaşırdık…

“Kademeli yaş uygulaması sonucunda emekliliği uzayan bizlerin emekli edilmesi halinde, yerimize yeniden genç istihdam sağlanacağını ve bu sayede işsizliği bri nebze azaltacağı düşüncesindeyiz.

“Bu amaçla, Facebook’ta yaklaşık 24 bin üyesi olan ve sayısı gittikçe artan bir grup kurduk.

“Bu davamızla ilgili olarak CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, emeklilik yaşının yükseltilmesi nedeniyle prim gün sayısını tamamlamalarına rağmen yaşa takılanların emekli olması için yasa teklifi hazırladı.

“26 Ekim 2011 tarih ve 84 sıra numarasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulan teklif, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na geçici bir madde eklenmesini öngörüyor. Buna göre, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlardan erkek ise 9 bin gün, kadın ise 7 bin 200 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası bildirilmiş olanlar, yürürlükteki yasanın hükümlerine bakılmaksızın düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde başvurmaları halinde yaşlılık aylığından yararlandırılacak.

“Bu yasa teklifinde önerilen, 1999 yılı ve öncesi çalışanlar için prim gün sayısı çok yüksek olup prim gün sayılarının düşürülmesi ya da eksik olan primlerin tamamlanması için bir çözüm getirilmesi gerekli. Aksi halde bu yasa teklifine göre, çok az arkadaşımız emekli olacaktır.

“Bu uygulamanın daha adaletli olması için bu yasa teklifinin 1999 yılı öncesi prim gün ve yılını tamamlayanların hepsine uygulanmalıdır. Sizlerin bu haksız uygulamayı ve mağduriyetimizi ortadan kaldırarak çözüm bulacağınızı ümit ediyoruz.”

EYT Grubu (Emeklilikte Yaşa Takılanlar Grubu) basın metninde, aşağıdaki irtibat telefonları ve internet sitesi adresleri verdi.

Mehmet Güven-        0 535 775 05 90

Mustafa Akbulut-       0 537 312 65 85

Ümit Tot-                    0 532 312 59 00

www.eyt.gen.tr

www.emeklilikteyasatakilanlar.com

Basın açıklamasından sonra Meclis’e girerek dosyaları teslim edecek bir heyet seçildikten sonra kitle olaysız dağıldı.

 
Toplam blog
: 510
: 505
Kayıt tarihi
: 04.04.08
 
 

"Cv" Dedikleri Özgeçmişim 1953 yılının karanlık günlerinde Haziran ayının 24. günü, ağaçların mey..