Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Hikmet Yıldırım KILINÇARSLAN

http://blog.milliyet.com.tr/hkmt72

15 Mart '15

 
Kategori
Güncel
 

Emeklilerin isyanı...

Emeklilerin isyanı...
 

Bir emekli feryat etmiş özetle; SGK kurumunun yaklaşık 10 seneden beri 3 ve 10 TL düzeyinde her ay fazla ödeme yaptığını ve 2014 tarihinde ise bu fazla ödemeler için kendisine 4 bin 933 lira TL borç çıkartarak her ay maaşından 239 TL kesileceğini belirtilmiş ve şubat maaşından da kesmişler.”

Öncelikle SGK’ nın çıkarmış olduğu ve Resmi Gazete Tarihi: 27.09.2008 Resmi Gazete Sayısı: 27010 kabul edilen "fazla ve yersiz ödemelerin tahsiline ilişkin usul ve esaslar" yönetmeliğinin md/6  belirtilen Kurumun hatalı işlemlerinden doğan fazla veya yersiz ödemelerin geriye doğru 5 yıl içinde yapılan ödemeler tebliğ tarihinden itibaren kanunî faizi ile birlikte tahsil edileceğini belirtmiştir. Fakat bu yönetmelik ANAYASAMIZIN 125 maddesine ters ve karşı bir yönetmeliktir. Çünkü anayasamızın 125 maddesinde "kurumların kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü" olduğunu belirtilmiş ve SGK’ nın fazla yaptığı ve memurlardan kaynaklanan hatalı işlemlerden dolayı MAAŞI ALANDAN değil bizzat hatalı işlem yapan ve fazla ödemede bulunun memurlardan tahsil edilmesi gerekmektedir...

Memurun yaptığı fazla ödemeler KENDİ KUSURUNDANDIR emekliye fazla ödemelerde bir İlliyet bağı kurulamaz ve düşünülemez

Çünkü emekli maaşlarında ödenen ücretlerde bordro türü bir makbuz verilmediği ve aynı zamanda emekli maaşı alanlar maaşlar konusunda nasıl hesaplama yaptıkları hakkında bilmediklerinden ötürü kendilerine SEBEBSİZ ZENGİNLEŞMEDEN ötürü dava ve tahsil yoluna gidilemez...

borçlar kanunumuzda ise  Nisbi butlandan da  söz edilemez, çünkü İşlemdeki çürüklük düzelebilir bir sakatlık olması durumudur. İşlem doğmuştur; âmâ çürük doğmuştur. Bu giderilirse, işlem sağlık kazanabilir. Daha basit bir anlatımla günlük hayattan bir örnek vermek gerekirse çalışanlar gerçek maaşlarından gösterilemez asgari ücret tutarındakiler SGK bildirilir ve aradaki fark işçi veya çalışana ödenmektedir. Urda Her iki tarafında rızası olmakta yani çalışanın bundan haberi olmaktadır. Emeklilere tekrar dönmek gerekirse emekli bu durumdan habersiz olduğundan ve ne kadar kesin olarak maaş aldığı bilmediğinden fazla ödemelerin faizi ile birlikte istenmesi Hukuksal yönden yanlıştır…

fazla ödemeler  idarenin Çalışanlarının  KUSURUNDAN  kaynaklandığından  fazla ve yersiz ödemeler  bizzat emekliden değil Bu işlemi gerçekleştirenlerden TAHSİL EDİLMESİ gerekmektedir..

Emeklinin bu durumda yapması gerekenler ise YARGI yoluna gidip hatalı işlem veya kendisinden kesilen tutarları talep etmesi gerekmektedir…

Emekli vatandaşlarımızın bir şikayeti ise almış olduğu maaşlardan 100-300 TL tutarında kesintiler olduğu bildirmekte ve ne için kesildiğini bilemediklerinden çaresiz bir durumda isyan etmektedirler ..bu durumda olanlar derhal hukuksal olarak SGK kurumunu dava  ederek kendilerinden kesilen tutarları geriye dönük olarak faizleriyle birlikte tahsil yoluna gidebilirler. Sağlıcakla kalmanız dileği ile.

- KISSADAN HİSSE-

Adalet mülkün temelidir. (Hz. Ömer r.a.)

Hikmet Yıldırım KILINÇARSLAN

 
Toplam blog
: 18
: 11776
Kayıt tarihi
: 12.11.12
 
 

15 seneden beri muhasebe alanında çalışmaktayım, uzmanlık alanlarım vergi ve sosyal güvenlik konu..