Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Eylül '16

 
Kategori
Turizm
 

Emeklilerin yeşil pasaport işlemleri

Emeklilerin yeşil pasaport işlemleri
 

OHAL kapsamında yurtdışına çıkışlara getirilen kısıtlamalar nedeniyle yaşanan belirsizlikler endişe kaynağı oluyor.

Yeşil pasaportumla ve tur amaçlı yaptığım yurtdışına çıkış deneyimimi paylaşmamın aydınlatıcı olabileceğini düşündüm.

Ben ve yeşil pasaporta benden dolayı sahip olan eşim ve öğrenci olan kızımla birlikte bu seyehati gerçekleştirdik.

Sabiha Gökçen Havalimanından uçağa bindik.

Seyahatimize çıkmadan önce internetten pek çok araştırma yaptık. Öğrendiklerimizden sonra öncelikle kızımız için fakültesinden ıslak mühürlü öğrenci belgesi aldık. (E-Devlet’ten de alınabiliyor ama biz daha emin olalım diye bu yolu tercih ettik.)

Eşim (o da emekli) ve benim için SGK’dan (yine ıslak kaşe onayı olan) Hizmet Dökümlerimizi aldık. (SGK nüfus cüzdanınızı görüp bilgisayardan çıktıyı alıp onaylayıp veriyor, işlem bir-iki dakika içinde bitiyor.)

Aldığımız bu belgeler, nüfus cüzdanlarımız, uçak biletlerimiz ve yurtdışı çıkış harcı makbuzlarımızla, öncelikle üst kattaki (Sabiha Gökçen Havalimanı) pasaport kontrol bankolarının olduğu bölümde, 1 numaralı bankonun hemen yanındaki (solda) kapıdan girilen Vize İhlal Bölümüne müracaat ettik. Orada “yeşil pasaport” yazan küçük bölmede işlerini yardımlaşma duygusu içinde ve güleryüzle yapmaya çalışan polis memurlarına ibraz ettik.

Ekranlarından GBT için gerekli kontrolleri yaptıktan sonra SGK ve öğrenci belgelerimizi aldılar, kendilerinin çektikleri pasaportlarımızın fotokopilerine iliştirdikten sonra biletlerimize kaşe bastılar.

Biletlerimiz, nüfus cüzdanlarımız ve pasaportlarımızla pasaport kontrol bankosuna (yeşil pasaportlular için 1 ve 2 numaralı bankolar) geçtik, pasaport kontrolümüz çabucak bitti ve uçağımıza bindik.

Başvuru yaptığımız saat itibariyle sırada önümüzdeki kişi sayısı 5-10 arasındaydı ve tüm bu işlemler 15 dakika içinde bitti. Ancak, bu bankolarda yığılma olma ihtimali nedeniyle yaşanabilecek gecikmelerin hesaba katılmasında fayda var.

Özetle, eksik belgeniz ve kontrollerde size özel bir kısıtlılığınız yoksa, hiçbir stres yaratıcı engelle karşılaşmadan seyehatinize çıkabilirsiniz.

Sağlıkla….

 

Kenan IŞIK

 

 
Toplam blog
: 432
: 2964
Kayıt tarihi
: 16.05.07
 
 

Mülkiye mezunuyum. Emekli müfettişim. Ankara'da yaşıyorum. S'oligarşi isimli kitabı yazdım. Kitap..