Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Kağıt Gemilerin Kaptanı

http://blog.milliyet.com.tr/hayrettinturan

02 Ocak '12

 
Kategori
Siyaset
 

Emeklilik yaşı düşerse ülkeye huzur gelir

Emeklilik yaşı düşerse ülkeye huzur gelir
 

Şeker ve tansiyon gibi hastalıklara sahip olanların, ilaçlarını ücretsiz alabilmeleri için sağlık raporları vardır ve bu insanlar sürekli aynı ilaçları kullanırlar.

Peki bu raporlu hastalar neden doktora gidip ilaç yazdırmak zorunda kalıyor.. Zaten sürekli kullanılan ilaçlar raporda belli ve sistemde tanımlı.. Boş yere sağlık ocağında sıra bekliyor ve doktorun bilgisayarında bir tuşa basıp zaten kayıtlı olan reçeteyi yazıcıdan döktürmesi için zaman harcıyoruz. Oysa raporlu ilaçları doktor reçetesiz verebilme yetkisi eczanelere tanınsa, ne doktorun ne bizim zamanımız boşa gitmiş olacak. Ne de devletin kağıdı ve mürekkebi harcanacak.

Ayrıca bahsetmek istediğim bir başka konu daha var, SGK konusu. Ülke işsizlikten kırılırken, bizden başka hangi ülkede emeklilik yaşı yükseltilir. Oysa yaşı elliyi bulan zorunlu emekli edilse, istihdam açılır, işsizlik azalır. Ama neymiş efendim, SGK batıyormuş, iflasın eşiğindeymiş de kurtarılmış.. Oysa her kötülüğün başı işsizlik. SGK nın batması mı daha iyi, teröre verilen canlar mı. İşi olan her insan, bir yuva kurmak ister, yuva kuran adam çocuk sahibi olur ve çocuk sahibi olan da evinde ailesine sahip çıkmak ister.. Korkulan şey sistemi ayakta tutmak ise, American kapitalizmini bile ayakta tutan aile kutsallığı kavramıdır. Oysa bizde tersi işliyor.. Yaşlananı emekli etmiyorsun, işsiz gençler açlıktan her pisliğe bulaşıyor.. Babasından para istemeye yüzü kalmayan genç, ölmeye de, hapis yatmaya da razı oluyor. Neymiş efendim, Avrupa da emeklilik yaşı yüksekmiş.. peh ki peh. Bayım, Avrupa daki işsizlik oranıyla seninki bir mi?? Sadece işlerine geldiğinde Avrupayı örnek alıyorlar.. Halk menfaati söz konusu olduğunda kimse Avrupayı ağzına almıyor.

Deniyor ki; emekli nasıl geçinecek.. Şöyle geçinecek; adamı emekli edeceksin, çalışmasını yasaklayacaksın. Ama en düşük emekli aylığı da 1000 TL olacak.. Evi olmayan emekliye kendi memleketinde olmak şartıyla devlet ev verecek, kendisi ölünce eşine kalacak ama eşi de ölünce miras bırakılamayacak. O zaman tüm evsiz emekliler, kira giderleri olmadığından, üstelik kendi memleketlerinde olacaklarından, asgari 1.000 TL emekli aylığı ile rahat rahat geçinir. Adam kendi memleketine dönmek istemezde, büyük şehirlerde kalabalık etmeye devam edecem derse, geçinme derdi de kendi sorunu olacak. Yakınmaya hakkı olmayacak.

SGK batarsa batsın, ülke kana batmış gören yok. Teröre harcağını paranın yarısıyla SGK yı yani emekli aylıklarını finanse edebilir.. Yarısı da devletin cebine kalır. İşi olan adam dağa çıkmaz. Soygun,gasp ve benzer suç işlemez ki böylece ceza evlerinde onların maliyeti bile  emekliye yeter, SGK ya, erken emekliliğin ek maliyetini büyük ölçüde karşılar. Ayrıca SGK yı mezarda emekilikle kurtarmak yerine, binlerce kaçak işçiyi sisteme dahil etmek ya da sigorta primleri asgari ücretten ödenen işçinin primlerinin real değerden yatırılmasını sağlamak doğru çözüm değil mi..Ama her hükümetin yaptığı gibi, şimdi de en kolay yoldan, yani halkın sırtından her açığı kapatmak yoluna giidiliyor.. Patronların üzerine gidilmiyor.. Bu devletin müfettişleri nerede.. Müfettiş işletmeye girer girmez neden patronun odasına çıkıyor.. Neden bir odaya girip, orada işçilerle tek tek özel ve gizli görüşmüyor.. Çünkü çözümün değil, soygunun peşinde olduklarından.

Ben ne bu hükümetin,  ne de öncekilerin, işsizliği ve kaosu çözmek yönünde samimiyetine inanmıyorum.. Oysa yukarıda da yazdığım üzere, çözüm basit.. Ben bile şu sıradan zekamla, yurdumun en can alıcı sorunlarını en geç bir yılda çözebileceğime inanıyor ve çözüm üretebiliyorsam, binlerce sivri zekadan oluşan hükümetler neden çözüm üretemiyor. 

 
Toplam blog
: 98
: 638
Kayıt tarihi
: 21.08.07
 
 

Zonguldak'ın Ereğli İlçesinde, 1971 Yılının soğuk bir Şubat Gecesi doğdu. İlk ve orta öğrenimini ..