Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '18

 
Kategori
Güncel
 

Emeklilikte Yaşa Takılanlar

Son günlerde çok konuşulan EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) mağduru HAK sahibi vatandaşlar hakkında yapılandırmaya gidilmesi ve bu konudan mağdur insanların haklarının verilmesi konusu en nihayetinde meclis gündemine geldi.

MHP teşkilatının başını çektiği ve diğer Hükümet harici partilerin de desteklediği kanuna mevcut hükümet karşı geliyor. Neden ?

İşte bugün sayın C.Başkanı Erdoğan açıkladı ,

"Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. 20 yıl çalışıp, 38 yaşında emekli olacak bir kişi 40 yıl çalışmadan maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacak demektir. Buna hiçbir ülke dayanamaz. Ortalama insan ömrünün 60 yaşı bulmadığı dönemde 40 yaşında emekli olmanın belki izahı vardı. Ama bugün ülkemizde 78 yaş ortalama ömrü. Bugün ortalama emeklilik yaşı 52'dir. Bu AB'de 65'tir. Türkiye yeni yeni 65 yaş sınırına çıkmaya çalışıyor. Bir emekli tüm çalışma hayatı boyunca ödediği primi 6 yılda emekli maaşı olarak geri almaktadır. " Açıklama bu...

İyi Güzel de geçmişte ortalama insan yaşamı doğal gıdalar sayesinde daha uzundu, şu an insan ömrü gerek gıdalardan, gerek geçim derdinden dolayı kanser olsun, beyin kanamaları olsun ve benzeri hastalıklardan dolayı ortalama yaşam ömrümüz 55-65 arası ,çok nadir uzun yaşayan var . Şimdi öyle bir açıklama olduki sanki 80-90 yaşına kadar yaşayacağız.

Diyelimki yaşadık , 65 yaşında emekli olacak bir insanı hangi özel sektör kurumlarında tutabileceksiniz? Bu insanların yaşlandı artık diye işine son verildiğinde hangi iş güvencesi ile koruyacaksınız? 1 yıl işsizlik maaşı ile mi? Ayrıca 65 yaşına kadar iş hayatı süren bir kişinin yerine personel alınmamasıda genç kesimin işsizliğinide devam ettirecektir. İşsizlik artmaya devam edecektir.

Tabiki geçmişte yanlış yapılmış ve 40-41 yaşında insanlar emekli edilmiş. Emeklilik için 50-55 yaş aralığı makul bir yaş, ancak bu yeni kanun çıkarken geriye dönük işlenmesi ve binlerce hak sahibinin haklarının verilmemesi yanlış bir uygulama. Kimin ne kadar yaşayacağı bilinmez lakin 20 yıl çalışıp 40 yıl sağlık hizmeti ve maaş alacak bu insanlar, 65 yaşına kadar çalışıp (yaşarsa veya o yaşa kadar özel sektörlerde çalışmasına izin verilirse )  vergi+prim vs ödedikten sonra belki 1 yıl maaş almadan toprağa girecek veya girdiğinde buna hangi vicdan dayanacak ?

Gelelim dünyanın hiçbir yerinde olmayan emeklilik uygulanması söylemine, dünyanın hiçbir yerinde asgari ücreti bile karşılamayan emekli  maaşı verilmiyor, emekli olan insanlar sokaklarda ek iş aramıyor, ordan aldıkları maaş ile dünyayı geziyor, hobilerini gerçekleştiyor. Yani dünya üzerinden emeklilik konuşursak ordaki uygulamayıda maaş olarak vermek gerekir. İnsanları mezarda emekli etmek dünyanın hiçbir yerinde yok..

Bizde olacak bu kademeli geçiş sonunda ilerde 10 emekli kişiden 8'i toprağa gireceği yaşa gelecek 1-2 yıl maaş belki görecek, en fazla eşide 1-2 yıl fazla yaşadı diyelim, 65 yaşına kadar çalışan insana 4-5 sene maaş ödenecek, onuda dünya ülkelerindeki emekliler gibi değilde ,ay sonunu getiremeden kara kara düşünerek tüketmiş olacak .

Bir diğer açıklama ise,

"Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hesabına göre, emeklilikte yaşa takılan denilen gruba 6,2 milyon kişi giriyor. Bunun yıllık maliyeti 26 milyar liradır. Toplamda bu rakam 750 milyar lirayı buluyor. Biz böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı, milletimize soruyorum."oldu 

Millet hakkını iade istiyor, bu yüzden bu kadar çok tartışlıyor bu konu.. şayet Bu madur insanlarda Millet kavramı içinde var ise...Konunun Mağduru olmayan insanlarında katılacağından şüphem yok, lakin asıl sorunun muhattabı olan millet EYT mağduru olanlardır. 

 
Toplam blog
: 39
: 115
Kayıt tarihi
: 06.09.18
 
 

Gümrükleme hizmeti veren özel şirketin ith.müş.temsilciliğini yapıyorum, mesai dışında vaktimi ai..