Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ekim '12

 
Kategori
Siyaset
 

Emeklilikte yeni trend: İsteğe bağlı saçmalık

Emeklilikte yeni trend: İsteğe bağlı saçmalık
 

Türkiye’nin şartlarına uygun bir SGK sistemi oluşturamazsınız. Hele de herkes memnun olsun derseniz çuvallarsınız, hiç kimse memnun olmaz. Sizin kafanızda bir sistem olacak. Üzerinde çokça çalışılmış ve olabildiğince adil. Türkiye’nin sosyal güvenlik yapısı yılların ihmali ile öylesine bozulmuş ki ideal bir SGK düzeni mümkün değil. Sigortasız çalışanlar, anası ayrılmış babası ölmüş, kayıtta var gerçekte yok, biraz çalışmış, üç gün çalışmış, ayrılmış geri girmiş, şöyle kanun çıkmış böyle uygulanmış,40 yaşında emekli olanlar, emekliliğine altı ay kala işten çıkarılanlar, hiç çalışmadan emekli olanlar… Aman Allahım, aman Allahım!

Bu hükümetten ülkeyi kurtaracak bir SGK düzeni kimse beklemesin. Ama yaptığınız ya da yapmaya çalıştığınız şeylerde de biraz mantık olacak. Biz diyeceğiz ki bak bu hükümet şunu yapmak istiyor. Ne yapılmak istendiğini anlamıyoruz ki.

2008 yılında malum SGK reformu yapıldı. Bunun amacı san 13 yılda meydana gelen 853 milyar lira tutarındaki devasa SSK açıklarının kapatılmasıydı. SSK, Bağ kur ve Emekli Sandığının SGK olarak tek çatı altında toplanması çok doğru bir şeydi. Keza sosyal güvenlik kara deliğini kapatmak için artık bir şeyler yapılması gerekiyordu.

Bu iki hedef ile ilgili çabalarını takdir ettiğimiz hükümetin insanların emeklilik hakları ile ilgili çıkardığı yasalar ve uygulamaların isabetli olup olmadığını anlamak için internet ve diğer basın yayın organlarına yansıyan halkın feryatlarını görmek, dinlemek yeter.  Bu ülkenin sosyal güvenlik bakanı ve diğer yetkilileri sağır ya da kör. Siz hangi kanunu yaptınız? Hangi düzenlemeyi yaptınız? Siz bu anlaşılmaz kanunlarla kime hitap ediyorsunuz? Yahu üniversite mezunu mali müşavirler, sosyal güvenlik uzmanları sizin yasalarınızı çözemiyorlar.

Bugün Türkiye’de insanlar nasıl emekli olacaklarını bilmiyorlar. Bilenlere soruyoruz onlar da bilmiyorlar. Sanırım bir tek bakan biliyor. İnsanlar sigorta müdürlüklerini dolduruyorlar, akşamlara kadar kayıt yaptırıp prim ödüyorlar. Ne zaman emekli olacakmışsın diye soruyoruz bilmiyorum diyor. Yetkiliye soruyoruz o da bilmiyorum diyor. Sigorta müdürü sigortalının ne zaman emekli olacağını bilmiyor. SGK ile ilgili ücretli bilgi verme sistemleri kurulmuş. Bazı vatandaşlar Ali Tezel’i sosyal güvenlik bakanı sanıyorlar.

Kesinlikle hükümetin hakkını yememek lazım, işin ekonomik boyutu ile ilgili doğru adım atılmıştır. Fakat sistem arap saçıdır. İhtimal ki bakan kendisi bile ne zaman emekli olacağını bilmiyordur.

Geçmişte mağdur olan olmuştur zaten.Geriye dönük mağduriyetlerin giderilmesi çok zordur.Ama bir noktadan itibaren doğru şeyler yapılmaya başlanabilir. SGK kara deliğine müdahale edilmeseydi Türkiye batardı. Böyle yapılması gereken ikinci nokta atışı, büyük devrim sağlığın sosyal güvenlikten ayrılmasıdır. SGK reformu yapılmış ama insanların çilesi aynen devam etmektedir. Bu önerimizi alın uygulayın, insanlarımız kurtulsun yeter ki. Sağlığın sosyal güvenlikten ayrılması gerekir. Herkes TC ‘si ile gitsin, tedavi olsun, muayene olsun; her ayın bedeli kendi ödemesi gerekiyorsa kendi, devletse devlet, çalıştığı yerse orası ay sonunda kişinin varsa sağlık gideri elektrik faturası gibi tahsil edilsin. Yüklü miktarlar 12 ay taksit yapılsın. Sağlığın sigorta ile ilişkisi kesilsin.

Önerimizi uygulayın, iznimiz vardır. Yeter ki ülkemizin insanları kurtulsun. Zaten düşüncelerimizi izinsiz alıyorsunuz. AKP hükümetinin yaptığı bütün yenilikler benim yazılarımdan alınma. İsteyen sayfama girerek bunun doğruluğunu test edebilir.

Asıl sorun, insanları delirten konu isteğe bağlı emeklilik. Özel emeklilik şirketlerini kastetmiyoruz. Konumuz devletin bünyesindeki emeklilik. Normalde bir kişi bir iş yerinde çalışarak belli bir süreyi doldurup emekli olur. Olması gereken budur. Ancak bu her zaman ve herkes için sağlanamayabiliyor. Kişi kriz nedeniyle veya başka nedenle işten çıkarılıyor, kendisi çıkıyor, sağlık nedeniyle devamlı çalışamıyor, ev kadınıdır, iş bulamıyor, ara sıra çalışıyor vs yani çoğu insanımızın normal bir çalışma düzeni yok. Ama hepimiz yaşlılıkta geleceğimizi güvenceye almak yani emekli olmak istiyoruz.

Devlet şunu yaptı olmadı, bunu yaptı olmadı, en son şekilde şimdi 1 Ekimden itibaren Bağ kura prim ödemek şartıyla isteğe bağlı emeklilik var. Kadın 20 yılda emekli olacak ama 15 yıl çalıştı, kriz nedeniyle işten çıkarıldı. Emekli olmak için sigorta süresini doldurması gerekiyor. Yaşı da ileri olduğu için iş bulamadı, almadılar. O kadar emeği var, yıllarca çalışmış. Nasıl emekli olacak? Emekli olabilmesi için ne yapması gerekiyor?

İki yol var: Ya Bağ kura isteğe bağlı kayıt yaptıracak. Ama bu takdirde 20 yılda değil 25 yılda emekli olacak. Ve üstelik 1000 lira SSK maaşı yerine 500 lira Bağ kur maaşı alacak. Yani vatandaş 15 yıl alın teriyle çalışmış, 5 yıl fazla bekleyecek, emekli maaşını 500 lira da düşük alacak.  Ya da kendini birinin yanında çalışıyormuş gibi gösterecek. Yani devlet vatandaşı yalancılığa ve hırsızlığa sevk ediyor. Bir de 2008 yılından sonra SSK’ya isteğe bağlı prim ödeyenler dikkat etmeliymiş. Ezkaza isteğe bağlıda 3.5 yıldan fazla kalırlarsa SSK’ dan emekli olmak zorunda kalırlarmış; Bağ kurdan emekli olurlarmış. Bunun anlamı da şuymuş, 1290 gün daha fazla prim öderlermiş. Yetmedi 1500 lira emekli maaşı yerine 400 lira emekli maaşı alırlarmış.

Kerim Korkut’un sosyal güvenlik sistemini okumayanlar, siz bunu okuyun; size bu kanun daha çok yakışır. Ve 2023 fatihi büyük Tayyibe oylarınızla koşun!

Bu rezilliktir ya! Böyle kanun mu olur? Kimsenin sesi çıkmıyor.2008’den itibaren SSK’ dan isteğe bağlı sigorta ödedim. 3.5 yıl dolunca bırakmam lazım çünkü yanarım. E peki ne yapacağım? Çalışsaydım zaten isteğe bağlı olmazdım. İşim yok, işe giremem. Birisinin yanında kendimi çalışmadığım halde çalışıyor göstereceğim. Yani bana gösterilen tek çözüm devleti kandırmak. Ya kardeşim bir tarihten başlatır şartları herkes için eşit edersin. Adam yıllarını vermiş sigortalı çalışmış SSK yerine Bağ kurdan emekli olacak,20 yıl yerine 25 yılda emekli olacak, 1000 lira yerine 500 lira emekli maaşı alacak. Ya da 50–60 yaşında adam onun bunun işyerinde beni çalışıyor göster diye sürünecek. Senin anan güzel mi derler adama. Vatandaş aptal mı ya!

Başkasının yanında çalışıyor göstermek nedir kardeşim? Hırsızlık değil mi bu? İnsanlar kan ter içinde alnının derisi çatlarken bazıları haybeden emeksiz semeksiz satın alır gibi para ödeyip emekli olacaklar. Bu Anayasaya aykırı değil mi?

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..