Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mayıs '13

 
Kategori
Doğal Hayat
 

Emet Günleri

Emet Günleri
 

 

               Geçen yıl KRD Şirketler Grubu’nun Yalova Termal Palace’nin tanıtım toplantısına katıldım. Anılan şirketin sahibi başarılı iş adamı Orhan Karadereli’yi tanıma fırsatım oldu! Kendisiyle söyleştik. Sonrasında Genel Müdür Hayrettin Arıcı, konuşmasını gerçekleştirdi. Sunumcu Betül Polat, oldukça başarılıydı. Sanatçılar, davetlilere oyunlarını sergilediler. Satış ekibinden Vural Kürüm, gerekli tanıtımını bize başarıyla sundu ve yeterince ilgilendi. Ardından hediye tatil belgemizi takdimde bulundu.

               KRD Şirketler Grubu’nun Emet Thermal Resort & Spa Hotel  yanı sıra Kuşadası HLC Holiday Resort, Bodrum MLO Bionco Resort, Sındırgı Laguna Termal Resort ve yapımı süren Yalova Termal Resort gibi işletmeleri vardır.

               Emet Thermal Resort & Spa Hotel yöneticileriyle telefon görüşmemiz sonrasında 13-16 Mayıs 2013 tarihlerinde tatilimizi kullanacağımızı kararlaştırdık.

               Aylar sonrasında tatilimizi değerlendirmek amaçlı bindiğimiz Kütahya Astur’la yola koyulduk. Bahar güneşi ışıklarını Emet’in yeşilliğine yayarken Emet Thermal Resort & Spa Hotel’e ulaştık.

               Görevliler, can yakınlığı ve içten ilgiyle karşıladılar. İşletme müdürü Mesut Terziler ve müdür yardımcısı Mustafa Hüğül ile tanışma anımız oldu. İlgileri mutlu etti! resepsiyon(kabul yerinde kısa süren işlemler sonrasında odamızda olduk.

               Konakladığımız sürede her türlü planlamanın gerçekçil yapıldığını saptadım. Bolulu aşçıbaşı Abdurrahman Durgut, Mustafa Gümüşsoy ve ekibinin yaptıkları leziz yemekleri tadtık! Muhasebeci Süleyman Arı,  Hava Eroğlu, resepsiyon görevlilerinden Tuğçe Arıcan, Ahmet Akyol, Tahsin Özer ve diğerlerinin canca davranışlarına tanık olduk. Burada da Vural Kürüm’ü görevini başarı ile sürdürürken gördüm. Tesisin tüm personeli ya da çalışanlarını görevlerinin bilincinde buldum.

               Yukarıda sayılan adlardan büyük bölümü bu tesisten ayrılmışlar. Rezervasyon Şefliği giörevini Seren Yener, çalışma arkadaşları olarak  Gökçem Çelik ve  Zeliş Hügül görevlerini başarı ile yürütmekte oldukları, resepsiyonda Ayşenur Düğmelioğlu'nun bulundruğu bilgisini edindim.

***

               Emet ilçesi, Kütahya’ya 100 km, Uşak Havaalanı’na ise 123 km uzaklıktadır. Emet’e Tavşanlı yönünden ya da Kütahya Çavdarhisar güzergâhından gidilebilir.

               Emet; 17. 10. 1993 tarihinde 93 nolu Bakanlar Kurulu kararıyla Termal Turizm Merkezi olarak ilan edilmiştir. 20 bine yakın nüfuslu  şirin ve yemyeşil bir Anadolu kentidir. Engebeli bir alan üzerinde yeşillikler arasındadır. Eski ve yeni yapı evler iç içedir. Bayanlar, yöreye özgü giysi içindeler.

               İlçe merkezinde üç tane kaplıca, bir tane yarı olimpik yüzme havuzu ve bir tanede açık havuz bulunmaktadır. 

               Emet’te 5 yıldızlı 200 yataklı Emet Thermal Resort & Spa Hotel, güler yüzlü ve içten çalışanlarıyla hizmet sunmaktadır. Bu devasa otel çevresinde anifi tiyatro, kır kahveleri, spor ve sağlıklı yaşam için yürüyüş yolları, koşu ve bisiklet parkurları, tenis kortları, voleybol, basketbol, çim ve halı futbol alanları, park ve kamping alanları yararlanmak isteyenlere hazırdır. 

               Yeşil kaplıcalar, Osmanlı Türk hamamı, kaynarca kaplıcaları ve açık yüzme havuzu yapılmıştır. Kaplıcalar içerisinde her şey 5 yıldızlı oteller örnek alınarak düşünülmüştür. Özel banyolar, özel soyunma odaları, elbise dolapları, havuzla duşlar vardır. Otelin konforlu odalarında balkon ve özel banyo yer almaktadır. Tüm odalara ücretsiz wi-fi erişiminin yanı sıra termal su hazır bulunmaktadır. Hamam ücretleri çok düşük olduğundan ilçe ve köylerden de gelen insanlara da yararlanmaktadırlar.

                Emet Thermal Resort & Spa Hotel; 97.000 m2 alan üzerinde yerleşik, 5 yıldızlı, klimalı 83 odasında 196 yatakla ‘her şey dâhil’ hizmeti sunan bu termal otel, Emet ilçesinde bir botanik bahçesi içinde yer almaktadır. Açık yüzme havuzuna sahip tesiste kapalı termal havuzlar ve Türk hamamı içeren bir spa merkezi bulunmaktadır. Ayrıca bu tesisin Kütahya ve Ege bölgesinde benzerinin olmadığı belirtilmektedir.

                Kaplıcalar, İstanbul Üniversitesi Tıbbi Ekoloji ve Hidro Klimatoloji Merkezi raporuyla;  sularının sülfatlı, bikarbonatlı, kalsiyumlu, magnezyumlu, hipertermal  ve hipotonik özellikleri taşıdığı belirtilmiştir. Her türlü romatizmal hastalıkların kronik dönemlerinde özellikle mide, bağırsak sistemi, karaciğer ve safra kesesi üzerinde kuvvetli etki bekleneceği, sindirimi kolaylaştıran safranın salgılanmasını ve bağırsağa akımını hızlandıracağı söylenmektedir.

                Restoranda açık büfe yemekler sunulmaktadır. Konuklar yerel mutfağın ve otelin barında sunulan içeceklerin tadını çıkarabilirler.

         ***

           Tesis, Emet Belediye Başkanlığınca KRD Şirketler Grubu adına Orhan Karadereli’ye kiralanmıştır. Tesis içinde uğraştaşlarım “Gülten Dayıoğlu Parkı” ile “Öğretmen Mustafa Tekin Çeşmesi”,  gözümü ve gönlümü mutlandıran görüntüler oldu!  Emet Belediye Başkanlığı yapmış olan Ressam Ünal Öztaş ile otel lobisinde ve özgün yapıtlarının önünde tanışma ve konuşma fırsatım oldu. Sanatçı yaklaşımını gördüm.

                                                                                      ***

               Araştırmalarıma göre; sıcaklık oranı 20 derecenin üzerinde olan sulara termal subu tür sulardan yararlanmak amaçlı kurulan yapılara termal adı verilmektedir. Mineralize termal suların ve bu yerlere özgü banyo, içme, solunum yoluyla kullanılması, iklim kürü, fizik tedavi, iyileştirme, mekanoterapi, beden eğitimi, masaj, psikoterapi, diyet gibi kimi yan tedavilerle birleştirilmesi ile oluşturulan kür uygulamalarının bir uzman doktor denetiminde yapıldığı uygulamalara da   termal tedavi adı verilmektedir. 

               Maden sularının yeryüzüne çıktığı kaynağa kaynarca, maden sularından istifade etmek üzere kaynarcaların çevresinde kurulan yapılara kaplıca  ya da  ılıca  adı verilmektedir. Kaplıca sularından banyo ve içme kürleriyle yararlanma yoluna gidilmektedir. İçme kürü olarak yararlanılan kaplıcalaraiçmece de  denilmektedir (İstanbul-Tuzla örneği).

              Termal suların kimi hastalıklara iyi geldiği deneyimlerden anlaşılmaktadır. Ülkemizdeki bu gibi yerleri araştırarak   yararlanma, elbette önemlidir. Birkaç günlüğüne de olsa kesinlikle şifalı sulardan yararlanmak tercihimiz olmalıdır. Termal sularının böbrek taşı düşürmekten tutunuz, bronşite dek pek çok hastalığa iyi geldiği denenip bilinen bir gerçektir.

 

Bunlardan kimilerini şöyle sıralayabiliriz:

---Kadın doğum hastalıkları,

--Kireçlenmeler, yumuşak doku romatizmaları,

--Egzama, akne, nörodermit, kronik rezidüel ürtiker,

--Astım bronşiyal, kronik bronşit, alerjik üst solunum yolu hastalıkları,

--Merkezî ve periferik hastalıklar, omurga hastalıkları, travmatik lezyonlar,

--Mide ve şekerhastalıkları, obezite, gut, karaciğer ve safra kesesi yetmezlikleri,

--Kalp yetmezliği, fonksiyonel dolaşım bozukluğu, varisler, periferik arter hastalıkları,

--Kronik piyelonefrit, kronik sistit, kronik prostatit, böbrek taşları, fonsiyonel yetmezlik,

--Spastik paraliziler, nöro ve myopatiler, vasküler nörolojik hastalıklar, inme iyileştirmesi...

 

              Bu tür sularının iyileştirici özelliliği ve su değerinin yüksek ölçülerde olması açısından dünyada 7, Avrupa’da 1. sırada konumlanan Türkiye’nin termal sularının şifalı olanaklarını kullanmak elbette sağlık açısından yarar sağlayacaktır.

             Tedavi amaçlı çabaların sadece şifalı suların getirdiği olumlu sonuçlar değil; Türkiye’nin bol oksijenli, güneşli, doğal ortam ve hormonsuz doğal yiyecekleri de iyileşmenizi hızlandıracaktır.

              Bol oksijen ve düşük nem oranı size enerji verecektir. Sağlıklı yaşamanın mutluluğunu süreceksiniz. Romatizmal hastaların ya da nevrolojik, jinekololojik, dermatolojik hastalıkların tedavisini termal ortamlarda gerçekleşebilirsiniz.

              Ülkemizdeki termal suların  iyileştirici desteğiyle de tedavi sonuçlarının daha olumlu olduğunu, ağrı ve acılarınızın geçtiğini ya da azaldığını ayrımsayacaksınız.

              "Gidemediğin yer senin değildir." der Sivas valilerinden Halil Rifat Paşa...Siz ne diyorsunuz acaba?

***

              Aynı şirket otobüsüyle dönüş yolculuğumuz sürdü. Tan atışında İstanbul’da olduk. Birkaç saat uyuma sonrasında Emet pazarından aldığımız keçi peyniri, köy yumurtası, köy ekmeği, süzme yoğurt ve sucukla doğal kahvaltımızı yaparken gönlümüz Emet’te geziniyordu…

                                                                                           * 

 

                                                                      muhsindurucan@hotmail.com

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..