- Kategori
- Yemek - Mutfak
Emirdağ mercimekli hazır yufka sarması
FOTO: Yüksel ÖNAÇANhttp://www.fotografdefteri.com/46270
Malzeme:
- 3 adet hazır yufka
- 3 kaşık çekilmiş haşhaş
- 2 su bardağı yeşil mercimek
- 2 normal boy kuru soğan
- ½ bardak fındık yağı ya da ayçiçeği yağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı çekilmiş karabiber,
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 adet yumurta sarısı,
- 1 kaşık yoğurt
- 1 bardak zeytin yağ
- 100 gr. tereyağ
- Yeteri kadar susam, çörekotu
Hazırlanışı:
- Soğanları ince doğrayıp, kızdırılmış fındık yağında pembeleştir.
- Mercimeği 25 dakika kaynattıktan sonra iyice süz.
- Soğan ve mercimekleri karıştırdıktan sonra üzerine kırmızı pulbiber, karabiber, kimyonu döküp, karıştır.
- 1. yufkayı serip, zeytinyağında çözdüğün haşhaşı her tarafına sür.
- 2. yufkayı öncekinin üzerine kapatıp, aynı şekilde haşhaşı sür.
- 3. yufkayı öncekinin üzerine kapat ve yufkaları eşit 8 üçgen olacak şekilde kes.
- Üçgenin üste gelen tarafını haşhaşlayıp, hazırladığın karışımı başparmak kalınlığında geniş tarafına boydan boya koy. 1 tatlı kaşığı tereyağı karışımın ortasına koy ve üçgenin tepe noktasına doğru sar.
- Yaptığın 8 sarmayı margarinle yağladığın tepsiye diz.
- Yumurtanın sarısını bir kaşık yoğurt ve yarım kaşık zeytinyağıyla karıştırıp sarmaların üzerine sür.
- Üzerlerine susam ve çörekotu serpip, tepsiyi 180 dereceye ayarlanmış fırına sür; altı-üstü kızarınca al.
- Tepsinin üzerine ıslak bir bez serip, 10 dakika dinlenmeye bırak.
Ve yoğurt ya da ayranla servis yap.
Afiyet olsun.
Yüksel Önaçan