Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '08

 
Kategori
Emlak
 

Emlak danışmanı prim sistemleri

Emlak danışmanı prim sistemleri
 

www.masaustu-resimleri.com sayfasından lınmıştır.


Emlak sektörü kazançlı bir sektördür. Bunun için çok fazla araştırma yapmaya gerek yok. Her sene Forbes dergisi tarafından açıklanan en zengin 100 listesine bakarsanız cevabı oradadır. Orada arkasında bir şirket olmayan tek insan Donald Trump’tır. Evet emlak işiyle uğraşır…

Türkiye’de emlak sektöründe çeşitli kazanç dağılım sistemleri vardır.

1) Maaş

2) Maaş + Prim

3) Prim

Eğer ilk ikisini düşünüyorsanız lütfen sektörden uzak durunuz. Çünkü emeğinizin karşılığını alamazsınız. Emlak sektöründe güzel bir kariyer yapmak istiyorsanız öncelikle primle çalışma sistemine kendinizi adapte etmelisiniz. Sektörün güzelliği de zaten burada yatıyor. Bir nevi kendi işinizin patronusunuz.

Çoğu ofiste paylaşım oranı (prim yüzdesi) 50 – 50’dir. Bazı ofislerde başlangıç primi daha düşük olmakla beraber ideali 50-50 paylaşımdır.

Ofislerin hemen hemen çoğunda emlak danışmanının kişisel masrafları kendisine aittir. Kişisel masraflar derken, kartvizitler, cep telefon görüşmeleri vbg… şeylerden bahsediyorum. Bu kişisel masraflar ofisten ofise değişmekle beraber, ofis masrafları ne kadar üzerine alırsa paylaşım oranınızı o kadar düşürür.

50-50 paylaşım sistemi iyi ofislerde genelde satış kotalarıyla yukarılara doğru çekilmektedir. Bu kotalar 3’er aylık veya yıllık olarak belirlenir. Bu kotaların sonucunda paylaşım 80-20 (%80 Emlak Danışmanı - %20 Ofis) seviyesine kadar çıkmaktadır.

Bazı ofisler aylık katkı bedelleri talep ederek kotasız bir şekilde 80-20 veya 100-0 paylaşım sistemleri ile çalışabilmektedir. Burada önemli olan aylık bedelin ne kadar olduğudur. Bu sistem genelde yeni başlayan emlak danışmanları için önerilmez. Kariyere başlayıp belli çalışma prensiplerini oturduğunuz zaman geçmenizde fayda vardır.

Ciro konusundaki ilk hedefiniz yılda 50.000YTL’lik bir satış hacmine ulaşmak olmalıdır. Eğer doğru yönlendiriliyorsanız bunu ilk 6 ayda başarırsınız. İkincil hedefiniz cironuzu yıllık 150.000YTL seviyesine çekmektir. Doğru bir planlama ile, bu rakamı her sene katlamaya başlarsınız. Eğer yıllık üretiminiz 150.000YTL’nin üzerine çıkıyorsa ofislerdeki paylaşım oranınız genelde 80-20 olur.

 
Toplam blog
: 15
: 4454
Kayıt tarihi
: 14.12.07
 
 

1978 yılının 30 Ekim'inde İzmirde dünyaya geldim. Annem ile Babam, Eczacılık Fakültesinde okurlarken..