Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '08

 
Kategori
Tarih
 

Emperalizmin çarşıdaki pirinci

Emperalizmin çarşıdaki pirinci
 

google


Bu haritanın elle tutulur bir yanı yok.

Öncelikle belirtelim: Lümpen halklar, yani bu haritada yeni ülkelere sahip olacaklar, hızlı oportünistler oldukları için, ABD yerli işbirlikçi bulmakta zorlanmayacak. Zorlanacakları konu, artan ülke sayısının sorunları azaltmadığı, tersine arttırdığı; bu konuda, eski Yugoslavya ve eski SSCB çok iyi birer örnek.

Gelelim vaka çalışmasına:

Şaşırtıcı yönlere bakalım:

İsrail’e büyüme verilmiyor.

Suudi Arabistan parçalanıyor. Bakış açısı sanırım, Sünni halk, Vahhabi yöneticiler ve petrol kaynakları sahipleri olarak tasarlanmış.

Ürdün büyütülüyor. Bu ne işe yarayabilir ki? Ancak, ileride büyük Filistin kurmaya.

Pakistan parçalanıyor. Atom bombası olan bir ülkeden söz ediliyor.

Afganistan büyüyor. Bu ne işe yarayacak?

Filistin tanınmıyor. Oysa, daha 1947’de bağımsız Filistin için BM kararı vardı.

Türkiye parçalanıyor. ABD bir müttefikini parçalıyor. Bu konuda diğer müttefikler ne düşünecek?

Suriye’den yalnızca Kürt alanının çıkarılması ilginç. Oysa Suriye ABD için şer kaynaklarından birisi. O da Şii-Sünni olarak bölünebilirdi.

Bu kadar değişiklikten sonra, küçük arallıkların olduğu gibi kalacağını düşünmek, çok iyimser olmak demek. Zaten akşamdan sabaha hanedan değiştirilen ülkelerde, aşağıdakilerin de bir gün işe karışacağını düşünmek için, müneccim olmaya gerek yok.

Şaşırtmayan yönlere bakalım:

Irak daha işgal edilirken zaten bölüneceği düşünülmüştü. İç savaşın onyıllarca sürmesi olasılığı hiç hesaba katılmıyor. ortada petrol filan kalmayabilir.

İran parçalanıyor ama nasıl? Onların da atom bombası var. Üstüne, bir de İsrail’i vurabilecekleri uzun menzilli füzeleri var.

Büyük Lübnan hesabı şimdiden tutmamış durumda.

Sözü başlıkla bağlayalım: Emperyalizm, çarşıdaki pirince giderken, evdeki bulgurdan olacak. Aslında oldu bile. Türkiye’deki ABD hayranlığını, 1 yıldan kısa bir sürede ABD nefretine dönüştürmeyi başardılar. Uzun dönemde ABD ile Türkiye’nin tüm çıkarları Ortadoğu’da, Kafkasya’da, Balkanlar’da, Karadeniz’de, Orta Asya’da, Çin’de çatışacak. Şerh: Bir tek ortak düşman var, o da borçlarını temizleyip, yeni emperyal olmaya soyunan Rusya.

Bu yeni haritayla, 250 milyon kişi savaşa sürükleniyor. Bunun için Ortadoğu yerine, öhcelikle Orta Asya kaynaklarının güvence altına alınması gerekir. Orada da Çin var koskocaman. ABD bir gün kendini petrolsüz buluverecek bu gidişle.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..