Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Şubat '15

 
Kategori
Siyaset
 

Emrah Doğu ve CHP örgütlülüğünü bekleyen sınav. Nejat Altınsoy yazdı.

Biraz da Siyaset; Muğla için düşünceler.

Delege bazında yapılan seçimle aday kalitesi yukarıya çekilir mi düşüncesine katılmıyorum. Tam aksine üyeler bazında halk içersindeki kanaatlerin çok daha gerçekçi ve siyasal , örgütlü olabileceğini ve halkın örgütlenmesi modelini de getireceğini düşünüyorum. Delege bazında aday kalitesi demek yerine kendi kanattimce şöyle diyorum, delege avcılığı ve tertiplenmesi . En önemlisi halk iradesinden, üye iradesinden kopukluk demektir ki , CHP ile halk arasındaki kopukluğu işaret eder. Delege ile CHP arasındaki kaliteyi yukarıya çeker mi işte şu söylem bile CHP siyasetinin hala yukarıda, askıda gerçekleştiği halk ile arasındaki kopukluğu gösterir  ki, CHP ile halk arasındaki bağların bu şekilde güçlenmeyeceği kanaatindeyim. İktidar ve güzel günlerin siyasal düzeni ve iktidarına CHP  için  amaçları,  hedeflerine uzak kalacak nedenlerinden bir tanesidir, diyorum.  Oysa ki, CHP kaçınılmaz HALK ile bağlarını güçlendirmelidir. Emrah DOĞU'ya gelince o CHP nin en güçlü, etkileyici, gelecek göstergesi, bir köşe taşıdır. 

Halk önemli şeyler yaşıyor, gündelik hayatında pek çok şeyler var. Halkın yaşam alanlarına dokunmayan, onların yanında yaşam kesitlerinden oluşmayan halkla iç içe olmayan hangi siyaset başarıya kendisini taşır. Askıda gerçekleşen her şey bugüne dek olduğu gibi sürgit devam eder. O halde, halk iradesi, halkın yaşamı bir gerçektir ve programlar buna göre belirlenir. Halkın yanında olan siyaset ülkeye hizmet eder. Halk bir kalite, bir yaşam biçimidir. Siyasi kalıp içersinde bozulmuş, tertiplenmiş, avlanmış delege ne kadar öz güven ve güç oluşturur ki. Doğru amaçlar ortaya çıkarsın. Demek ki güçlü çalışma çıkmamış, örgütler güçlenmemiş, topluma güçlü hareketler katmamış.

Bir tek soru; Sadece örnek verelim; Cumhurbaşkanlığı seçiminde halk, halkımız Ekmeleddin İhsanoğlu'na mı oy verirdi, yoksa her gün iç içe onu gördüğü, onunla iletişim kurduğu, sorunlarını çözen diyelim halkın içinde olan bir adaya mı yani Tayyip Erdoğan'a mı oy verirdi? Tercihini nasıl yapardı? işte örneği halk kendi yaşam kesitlerinden bir parçasını bulduğu kendisine yakın bulduğu kişiyi irade ve güç olarak, güven olarak belirler.

Ve o nedenle Emrah Doğu'ya gelince; İşte halk seçmen iradesi Emrah Doğu'yu hep belirledi. Sevgili Emrah CHP yi omuzlarında hiç sızlanmadan saygıyla taşıdı. Kendisini bir kez daha kutluyorum davasına inanç göstermek o davayı yol aldıran kararlılık ve amaç olmanın ötesinde bir sevdadır.(N.K)

Gazeteci Nejat Altınsoy yazdı;

İnancımız o ki Emrah Doğu bugün ya da yarın milletvekili aday adaylığı için müracaatta bulunacak.
Örgüt iradesiyle iki kez sandıktan çıkmasına karşın kontenjan uygulaması nedeniyle bir alt sıraya düşen ve milletvekili seçilme hakkı elinden alınan Emrah Doğu 2015 milletvekili genel seçimlerine alacaklı gidecek.
Kamu vicdanına göre; siyaseten Emrah Doğu alacaklı, CHP örgütleri borçlu.
Bu noktadan baktığımızda 2015 yılının Emrah Doğu açısından alacak verecek konusunu sıfırlayacağı bir yıl olduğunu düşünüyoruz.
3 dönem ilçe başkanlığının ardından iki kez CHP milletvekili adayı olarak sandıktan çıkmasına karşın başına gelmedik kalmayan Emrah Doğu’nun önceki iki seçim gibi bu seçimde de sandıktan çıkağını düşünüyoruz.
Daha öncede ifade etmiştik.
Bir kez daha yinelemekte fayda var.
Sizde biliyorsunuz ki CHP genel merkezin milletvekili sıralamasına yönelik kontenjan uygulaması sonrasında Emrah Doğu, karara saygı gösterdi, bağrına taş bastı, dizini kırdı oturdu.
Emrah Doğu, her iki süreçte de isyan etmedi, partisine küsmedi, kimseye gönül koymadı.
Olduğu yerde dimdik durdu, yarasına tuz bastı.
En önemlisi de tahriklere kapılmadı, örgüt disiplini içerisinde hareket etti.
Zira Emrah Doğu için asıl olan Cumhuriyet Halk Partisi’ydi.
Emrah Doğu’nun yaşadıklarını bir başkası yaşamış olsaydı eminiz ki ortalığı yangın yerine çevirirdi.
Kim olsa bunu yapardı.
Yapana “neden yapıyorsun” da denilmezdi.
Sen sandıkta seçilebilir yere geleceksin, bir fırça darbesiyle seçilebilir mevzini kaybedeceksin (!) bunu sindirmek kolay değil.
Siz olsanız ne yapardınız?
Emrah Doğu’nun yaptığını yapar mıydınız?
O gücü kendinizde bulur muydunuz?
Yazının başında da ifade ettik.
İnancımız o ki Emrah Doğu bugün ya da yarın milletvekili aday adaylığı için müracaatta bulunacak.
Bu noktada bir tespitimizi sizlerle paylaşmak isteriz.
Bir milletvekili aday adayı olarak Emrah Doğu’nun 2015 milletvekili genel seçimlerinde yeniden sınavdan geçeceğini düşünenler büyük bir yanılgının sahibidirler.
Bize göre üst üste iki kez örgüt iradesiyle, seçilebilir konuma erişen Emrah Doğu’yu bu süreçte bekleyen bir sınav yok.
Ya ne var?
Ortada iradesine sahip çıkması gereken bir örgütlülük var.
2015’te sınava girecek olan Emrah Doğu değildir.
Emrah Doğu en fazla bir kez daha yarışın içinde yer alır.
Bu süreçte asıl sınava tabi olan CHP örgütlülüğüdür.
Bu süreçte mesele; CHP örgütlülüğünün kendi iradesine sahip çıkıp çıkmayacağıdır…
CHP genel merkezi milletvekili adaylarını örgüt gözetiminde delege bazında belirleyeceğini açıkladığında yöntemi eleştirmiştik.
Yazılarımızı yakından takip eden bir siyaset bilimci akademisyen dostumuz, parti içinde delege bazında yapılan seçimlerin aday kalitesini yukarıya çekeceğini ifade etmişti.
Siyaset bilimci dostumuz, “Sıradan üye ile delege tercihleri arasında fark vardır, delegeyle yapılan seçimlerde adayların kalitesi arttırır, sen bu kadar öfkelenme” önerisinde bulunmuştu.
Bir gazeteci olarak yaşamın her alanında özellikle siyasetle olan ilişkilerimizde evrensel kriterlerle hareket ettiğimizi kendisine ilettik.
Ancak “Delege bazında yapılan bir seçim modeliyle aday kalitesi yukarıya çekilebilir mi? Böyle bir şey bu süreçte mümkün olabilir mi?” diye düşünmekten de kendimizi alamadık.
CHP örgütlülüğü içinde seçkin bir yeri olan delegelerin 2015 milletvekili genel seçimleri öncesinde aday belirleme sürecinde yapacakları tercihlerle CHP örgütlülüğüne ve iradesine ne kadar sahip çıkacaklarını bekleyip göreceğiz.
Evet (!) bekleyip göreceğiz…

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..