Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '13

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Emziren anneler oruç tutmamalılar

Emziren anneler oruç tutmamalılar
 

Orucun yememe kısmının sütü muhakkak azalttığına dair herhangi bir kanıt yok. Bazı kadınlarda miktar aç kalınca azalabiliyor bazılarında ise susuz kalınca... Öte yandan, bazı kadınların süt arzı ne açlık ne de susuzlukla fazla değişmiyor. Ancak yapılan çalışmalar ciddi anlamda susuz kalmanın sütü etkileyebildiğini gösteriyor. Kafi miktarda sıvı almayınca bedenin normal fonksyonlarını sürdürmesi beklenemeyeceği için süt miktarının da aynı kalması mümkün olmuyor.

Orucun anne sütünü nasıl etkilediğine dair birkaç çalışma yapılmış. Bunlardan biri Dr. Zimmerman tarafından İsrailli kadınlarla yapılmış ve sütte biyokimyasal değişiklikler tespit edilmiş. Bu konuda Dr. N. Rakıcıoğlu'nun da yayımlanmış bir çalışması var. Ulaştığı sonuç, orucun sütün makro-besin kompozisyonunu etkilemediği ama çinko, magnezyum ve potasyum gibi minerallerde; mikro-besin yapısında değişikliklere rastlandığı. Ciddi anlamda etkilenmeyen vitaminler sadece A, E ve C vitaminleri. Geri kalan bütün vitamin ve minerallerin yoğunluğu etkileniyor. Netice; orucun sütün miktarını değil ama kalitesini olumsuz etkilediği.

Özellikle bebeğin ilk senesinde anne sütünün kalitesinin ve miktarının kontrol altında olması gerek. Bebeğin temel besini anne sütü olduğu için bütün vitamin, mineral ve yağları kafi miktarda alması hem fizik hem de beyin gelişimi için çok önemli. Anne oruç tutarak sütün kalitesini etkiliyor bu da bir nevi bebeğe de oruç tutturmak oluyor. Hiçbir anne için tercih edilen bir şey olmamalı diye düşünüyor, emziren annelere oruç tutmamalarını tavsiye ediyorum.

Bu da islam bilgisinin sınırının nerede olduğunu hala anlayamadığım bir okuyucumun notu:

Enes ibni Mâlik Radıyallâhu Anh rivayet ediyor:
Rasulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem buyuruyorlar ki:
"Şüphesiz ki Allah (Azze ve Celle) yolculuk halinde bulunan kimseden orucu ve namazın yarısını kaldırmıştır. Hamileden ve süt emziren kadından da orucu kaldırmıştır.”
(Ebu Davud, Savm: 44, Tirmizi, Savm: 21; İbni Mâce Sıyam: 12)

Oruç ve anne sütü ile ilgili daha fazla okumak isterseniz birkaç kaynak veriyorum:


Prentice AM, Prentice A, Lamb WH, Lunn PG, Austin S. Metabolic consequences of fasting during Ramadan in pregnant and lactating women. Hum Nutr Clin Nutr. 1983 Jul;37(4):283-94.

Zimmerman DR, Goldstein L, Lahat E, Braunstein R, Stahi D, Bar-Haim A, Berkovitch M. Effect of a 24+ hour fast on breast milk composition. J Hum Lact. 2009 May;25(2):194-8.

Rakicioğlu N, Samur G, Topçu A, Topçu AA. The effect of Ramadan on maternal nutrition and composition of breast milk. Pediatr Int. 2006 Jun;48(3):278-83.

Tigas S, Sunehag A, Haymond MW. Metabolic adaptation to feeding and fasting during lactation in humans. J Clin Endocrinol Metab. 2002 Jan;87(1):302-7.

Ertem IO, Kaynak G, Kaynak C, Ulukol B, Gulnar SB. Attitudes and practices of breastfeeding mothers regarding fasting in Ramadan. Child Care Health Dev. 2001 Nov;27(6):545-54.

Neville MC, Sawicki VS, Hay WW Jr. Effects of fasting, elevated plasma glucose and plasma insulin concentrations on milk secretion in women. J Endocrinol. 1993 Oct;139(1):165-73.

Prentice AM, Lamb WH, Prentice A, Coward WA. The effect of water abstention on milk synthesis in lactating women. Clin Sci (Lond). 1984 Mar;66(3):291-8.

Eren Kaya

 

 
Toplam blog
: 66
: 6042
Kayıt tarihi
: 24.04.12
 
 

Bir Mart ayında doğdum ve cocukluğumun ilk yıllarını Türkiye'de geçirdim. Sonra biraz Almanya, bi..