Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Emziren annenin sorunları

Emziren annenin sorunları
 

Kadın ve Sağlık programlarımın vazgeçilmez konusudur emziren annelerimizin sorunları! Hep diyoruz ya bebek için en iyi besin anne sütüdür, konuyla ilgili uzmanlarımızın aktarımlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bebek için en iyi besin anne sütüdür!

*Anne adayları, emzirmenin çocuk sağlığı açısından, yöntemleri hakkında bilgilendirilmeli ve emzirmesi için desteklenmelidir. Bazı anneler süt verdiğinde estetikleri bozulur korkusuyla süt vermek istemezler.Bunun doğru olmadığı anneye anlatılmalıdır.

*Anne sütü bebeği ishal, soğuk algınlığı, öksürük vs hastalıklardan korur.

*Anne sütünün hazmı kolaydır.Kaynatmak gerekmez daima temiz ve bebeğe vermek üzere hazırdır.

*Anne sütü alan bebeklerde kansızlık daha az görülür.Anne sütü içindeki demir bebek tarafından iyi emilir ve bebeği kansızlıktan korur.

Emziren anne kendi beslenmesine özen göstermelidir.

*Emziren anne, günde en az iki bardak süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinden almalıdır. Anneler sigara içmeyi bırakın, içilen ortamda bile bulunmamalı.

*Besin ve enerji ihtiyacını karşılamak üzere her öğünde baklagiller veya et, tavuk , balık gibi yiyecekler yenmeli , vitamin ve mineraller almaya(demir, kalsiyum) özen gösterilmelidir.

Emzirmenin anne için faydaları büyüktür:

*Anne sütü daima temiz, taze ve uygun ısıdadır.

*Kabızlığı önler.

*Hazmı kolaydır.

*Doğal besinlerden içeriği en iyi olandır.

*Hastalıklardan korur.

*Ekonomiktir.

Süt verme sırasında birtakım problemler oluşabilir. Bu problemlerin başında memelerin şişmesi, meme başlarında yarık ve çatlaklar, meme ucunun içeri çökük veya kısa olması, meme uçlarının büyük olması, meme iltihabı ve absesi ve süt ateşi gelir.

Doğru emzirmenin püf noktaları:
Anneler emzirmeye başlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkamanız şart. Rahat bir koltukta dik oturun; ayaklarınızı ve belinizi destekleyin. Yatakta iseniz sırtınızı yastıklarla destekleyin. Bebeğinizi doğru pozisyonda emzirdiğinizden emin olun. Başarılı bir emzirme için en önemli faktörlerden biri onun doğru pozisyonda olduğudur. Emzirme süresince rahatlatıcı bir müzik dinleyin. Bebek emerken burun deliklerinin meme tarafından kapatılmamasına özen gösterin. Göğüs uçlarınızı yalnız su ile temizleyin. Karbonatlı su kullanmayın. Emzirme sonrası ise kendi sütünüzü göğüs uçlarına sürün. Emzirme sütyeni kullanın. Elbiseleriniz emzirme için kolay açılabilir olsun. Evde rahatsız edilmeyeceğiniz bir yer oluşturun. Bazı zamanlarda bebeğinizi düşünün, sütünüzün artmasına yardım eder. Asla “sigara ve alkol kullanmayın.” Sütünüzün miktarını azaltabilir. Bebeğiniz ve sizin için faydalı değildir.

Anne olmak zor, bi o kadar keyifli ama tarif edilemez bir duygu değil mi hanımlar!

Sizin için zararlı olan herşey unutmayın ki, bebeğiniz için de olumsuzluk taşır.

Özellikle emziren annelerin oluşan her türlü rahatsızlık da kayıtsız kalmaması gerek.

Yaşamda önceliğiniz sağlığınızdan yana olsun...

Handan Sarayhanoğlu

 
Toplam blog
: 52
: 4392
Kayıt tarihi
: 22.10.07
 
 

1976 yılının güzel bir Kasım ayında başladı hayat yolculuğum.1993 itibari ile radyo ve Tv sektöründe..