Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '08

 
Kategori
Hamilelik Sonrası
 

Emzirme

Emzirme
 

...


İlk altı ay bebeklerin sadece anne sütü ile beslenmesi Dünya Sağlık Örgütü tarafından da önerilmektedir. Beslenme şekli olarak da emzirme önerilmektedir. Çünkü emzrimenin bebek için olduğu kadar anne için de çok büyük faydaları vardır. Peki emzirmenin faydaları nelerdir:
Anne için emzirmenin faydaları;

• Anne ile bebek arasında bağı güçlendirir.

• Anne sütü kullanıma hazır, ekonomik ve çevre dostudur. Mama alma, mama hazırlama, biberon hazırlığı, sterilizasyon gibi işlemlerle uğraşmaya gerek yoktur.

• Emziren anneler doğum sonrası daha kolay kilo verirler.

• Emzirmek anne için doğal bir sakinleştiricidir, meditasyon gibidir.

• Emziren annelerin meme ve yumurtalık kanserine yakalanma riski daha düşüktür

• Emzirme anneyi ileride ortaya çıkacak kemik erimesinden korur.

Bebek için anne sütünün faydaları;
- Anne sütü aşı niteliğindedir, annenin bağışıklık kazandığı hastalıklara karşı bebeği de korur.
- Hiçbir mamanın içeriği anne sütüne eş değerde değildir.
- Anne sütünün sindirimi kolaydır.
- Mama çoğu zaman kabızlık yaparken anne sütü sulu ve rahat dışkı çıkarmayı sağlar.
- Anne sütü bebekte beyin ve zeka gelişimi olumlu etkiler.
- Anne sütü ile beslenen bebeklerde, ileri yaşlarda şeker hastalığı, kanser, damar sertliği gibi hastalıklara daha az rastlanır.

SAĞLIKLI BİR EMZİRME İÇİN;

Bebek, doğumdan en kısa süre sonra emzirilmelidir. Doğumdan sonra bebek hızla yanınıza gelmez ve emzirilmezse, bir süre sonra uykuya geçecektir ve dört hatta beş saat uyuyabilecektir. İlk emzirme çok önemlidir, ilk emzirmenin başarılı geçmesi çoğu zaman uyumlu bir emzirme yaşayacağınıza işarettir.

• 6 ay boyunca bebek sadece anne sütü ile beslenir, su dahil harhangi birşey verilmesine gerek yoktur. ( Özel bir durum olmadığı sürece; örn. kilo alamama, kan şekeri düşüklüğü gibi...)6 aydan sonra anne sütüne devam edilirken, ek gıdalara da başlanır.

• Bebek her istediğinde emzirilmelidir. Belli bir saati yoktur ancak ilk 10 gün sarılık riskine karşı, bebek 3 saat en geç 4 saatte bir uyandırılarak emzirilmelidir. Bebek 1. ayını doldurduktan sonra uyanıp ağladıkça emzirilebilir.

• Emzirme en az 10-15 dakika sürmelidir. İlk günlerde bu süre çok daha uzun olabilir. Bebek saatlerce de memede kalmak isteyebilir. Süt arttıkça bebek bu süreyi kısaltacaktır.

• Bir göğüs boşaltıldıktan sonra diğer göğüse geçilmelidir. İlk günlerde tek göğüs yarım saat emzirilir, sonra bebek hala emmek istiyorsa diğer göğüse geçilir. Sütlerin bollaştığı, bebeğin güçlendiği ilerleyen günlerde ( bu 1. ay sonlarında başlar) bir göğüs 10 dakikada da boşalabilir, anne zaten göğsünün yumuşamasından boşaldığını hissedecektir.

• İki göğüs de eşit emzirilmelidir. Yani bir emzirme seansında sağ göğüs emzirilmişse ikinci seansta (yani bebeğin ikinci uyanmasında) sol göğüs emzirilir. Ağırlıkla bir göğüsten emzirilirse o göğüsten daha bol süt gelip, diğerinde süt azalabilir.
• Gerektiğinde pompa kullanılabilir. Bebeğin ihtiyacından fazla süt üretiyorsanız, yani bebek emmesine rağmen, göğüslerde dolgunluk hissi, sıcaklık varsa fazla sütü bir pompa makinesi ile boşaltmanız gerekebilir. Bir de göğüslerinizde küçük ağrılı yumrular varsa onlara masaj yaparak sağma işlemi uygulamak gereklidir.

UNUTMAYIN Kİ; emzirmenin saati ve süresi yoktur. Ve her bebek birbirinden farklı şekillerde ve sürelerde emmek istemektedir. Tıpkı yetişkinlerin, farklı yeme alışkanlıklarının olması gibi...

Yenidoğan Hemşiresi
Özen İnam

 
Toplam blog
: 7
: 5695
Kayıt tarihi
: 09.10.08
 
 

2004 yılında Koç Üniversitesi Sağlık Mesek Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. 2016 yılında Yıldız Tekn..