Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '15

 
Kategori
İnançlar
 

En'âm Sûresi -2-

En'âm Sûresi -2-
 

Hücce't Sûresi olarak da bilinmektedir. Kuranı Kerim'in 6. suresidir. Esas anlatısı; tevhid inancı Lâ İlâhe İllâllâh ve Muhammeden Resûlullâh'tır. Sık sık Allâh'tan başka ilâhlar edinilmemesine yönelik uyarılar vurgulanmaktadır. ENÂM; tüm yaratılmışlar, kâinatın tamamı, insan, hayvan, bitki, doğa, evren bütün topluluklar anlamını taşımaktadır. HÜCCE'T; Dini en doğru hâliyle güncelleyen, ârif, âlim, bilge, ermiş, basiret ve feraset sahibi, kemalat ehli, kamil insan kimse ve kimseler.

Enam - Hücce't; Tüm varlık topluluklarının en güzel örneği, dini haccetmiş, tamamlamış, kemâle erdirmiş olan kişi. Kuran kitabının özeti, cap canlı yaşayanı olan Son Peygâmber Hz. Muhammed Mustafa demektir. Bu sure ile esas olarak Hz. Muhammed'in enam'ın (tüm kâinat) hücceti (âlimi) olduğu bildirilmektedir. Yaratılmış toplulukların en üstün kişisi ve de efendisi.

Sözcük ve Harf İncelemesi olarak değerlendirmeye alındığında, EN'ÂM: N; Arapça nûn harfi. Nâfi' c.c. ve Nûr c.c. esmaları. M; mîm harfi. M, harf başlangıçlı esmaül hüsnaların tecellilerini içermektedir. Bununla birlikte EN; en üstün, en güzel, en mükemmel, ululuk, yücelik, kemâlât. ÂM; mâ, su, hayat, kaynak, pınar, membâ, aş, olanak, rızık (manevi maddi), nimet, nasip, zaman, an, süre, iş, eş, evlât, yurt, hane, sebep, vesile, mâlik olma, meliklik, meleke, yet, yetenek, maharet, bilgi, maarif, mârifet, beceri, mantık, anlak, zekavet, muştu, mutluluk.

MİM; önemli, son derece değeri olan, mühim, mimli, belirli, belirgin, işaretli, mühürlü, mühürlenmiş olan anlamlarını taşımaktadır. Mühlet, mama (anne, mama aş), muhammed vb. sözcükler mim harfinden türemiş olan sözcüklerdir. Tüm bu değerlendirmeler ışığında EN'ÂM,  en üstün, en faydalı (nâfi), en aydınlık (nûr) ve de yaratılmış en değerli (mîm) varlık olan âlemlerin efendisi HZ.MUHAMMED MUSTAFA (S.A.V.) anlamını içermekte olan bir MİM sûredir. 

 
Toplam blog
: 635
: 614
Kayıt tarihi
: 07.09.13
 
 

Şiiri, yazmayı seviyorum..hepsi bu kadar.. ..