Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mayıs '09

 
Kategori
Eğitim
 

En büyük ahlaki değer

Günümüzde insanlarda aranan en önemli özellik “güvenilir olmaktır”. Güvenilir olmakta basit olmadığından , çoğu insanın isteyip de sahip olamadığı özellik olması da buradan kaynaklanıyor .

Güvenilir insan olmak her devirde aranılan vasıfların başında gelmektedir. Bazen esnaf ziyaretlerinde bulunduğumda, çalışanlarında aradıkları birinci özelliklerinin elamanlarına güven duymaları gerektiğini söylüyorlar.

Günümüzde insanlar birçok nimetlerin içinde yüzmekteler, ancak nimetler arttıkça , başkalarının başarısının önüne taş koymakta artmaktadır. Başarılı insanda yanında gibi görünen kişilere güvenmektedir. Çünkü herkesi kendi gibi düşünmektedir.

Senin yanındayız diye konuşanlara bakmışsınız herkesten önce kaybolmuşlar. Gel de şimdi güvenilir insan çok diyebilir miyiz?

İnsanların yanında gibi görünerek önünde ki kişinin arkasından ne çoraplar örenler var. öyle ki hiç gayreti olmadığı halde başarıyı sahiplenme adına olmadık sözlerle insanları inandırmakta. Başta insanlara olmayan güven duygusunu varmış gibi göstermiştir.

Sonuç ortaya çıkınca da belki utanmaktadır. Güvenilmeyeceğine insanlar icraatlarından sonra karar verirler.

Güvenilir olmak ama hayatın her alanında sözümüzde , işimizde, hayrımızda, hak ve hukukta işte aklımıza ne gelirse , o alanda mutlak güvenilir olmalı insan.

Belki garipsenir güvenilir insan ve insanlara. Aldatıldığını düşünür kimileri, kendini açık göz sanalar vardır ve de karşısında ki kişininse beceriksiz olduğu kanısına bile varır. Zanla amel eden kim olursa olsun, hayatta başarı adına yalancı baharı yaşamıştır.

İnsanlarımıza bel bağlama zamanının epeydir geçmiş olduğu düşüncesindeyim. Eski okul görmeyen insanımız bile kişilik haklarımıza bazılarımızdan daha saygılı olduklarını çoğumuz yaşamıştır.

Önce ben diyen düşünce sahiplerinin kafasında ki hak ve hukuk kavramlarının anlamı evrensel anlamın dışındadır. Eğer egoizmin emri altında ki kişinin menfaatlerine uygunsa yapılanlar, kendince hak ve hukuk yerini bulmuştur.

Güvenilir olmak burada çok önem arz ediyor. Kişilerin nerede olursa olsun ismi geçtiğin de işin başında o varsa, doğru iş yapar kanaati uyanıyorsa ne ala.

Eline , gözüne, yüzüne, bulaştırır ne zaman hayırlı iş yapmışta şimdi bu işi başaracak diye laflar dolaşıyorsa işte bu insan güven oluşturmamıştır.

İşin başında olan kişinin sır küpü olması gerekir. Herkes kendisi hakkında ne kadar yaygara yapsalar da doğru bildiğini bırakmaz.

Kendisi hakkında yapılan tüm ileri geri konuşmalara cevap bile vermez. Çünkü bilir ki vicdani olarak denen, söylenen vasıflar onda yoktur.

Herkes doğruyu konuşmuyor ki, doğruyu konuşsa mahcup olacak , onun için suçu başkalarının üzerine yıkarlar. Bazen insan çok kızabiliyor, çok hiddetlenebiliyor, bunlar kendine ait zafiyettir.

İnsan önde bulunan birisi hele güvenilirlik gibi zenginliği kaybederse ne hayrı kalır ki. En büyük zenginlik makamın mevkiinin yanında, güvenilir insan olmaktır önemli olan.

İnsanlar size sırrını aktardığı zaman acaba arkamdan kimlere anlatır ki diye düşünmüyorsa, biz güveniliriz demektir. Konuştuklarımız konuşulan alanda kalıyorsa , konuştuğumuz kişi ve kişiler ve biz güveniliriz demektir.

Çok isterim ki herkes böyle olsa yaptığını yaptım dese, yapmadığını yapmadım diye söylese hayatta insanlar mutlu olurlar. İnsanlar öyle duruma gelmişler ki iki saniyede sır diye aldığını, ifşa etmiş. İfşa ettiğinle kalmıyor olmadık , söylenmedik laflar katarak değerimize halel gelsin istiyor.

Niçin böyle yapıyor ? Yapma amacı belli olmasına rağmen gizler. Ortada problem olmadan özelliği olan güvensizlik gereği ortalığı velveleye versin ki , emek çekmeden bir yerlere gelsin.

Bu tür kişileri hiç sevmem. Onaylamam da , onaylarsam onun derekesine düşmüş olurum . Fitne , fesat, çek ememezlikten uzak durmağa çalışırım.

Güvenilir insanlar birkaç kişinin yanında itibar kaybına uğramış gibi olsa da, gerçekte güvenilir kişinin değeri umulmadık şekilde artmıştır.

 
Toplam blog
: 375
: 678
Kayıt tarihi
: 12.07.08
 
 

Mehmet Şener 1964 doğumluyum, Burdur-Gölhisar'da yaşıyorum. Doğum yerim Burdur/Atınyayla . Lisans..