Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Aralık '15

 
Kategori
Güncel
 

En Büyük Engel Zihnimiz...

En Büyük Engel Zihnimiz...
 

İnsanları gruplara ayırmadığımız zaman her insanın öncelikli ihtiyacı nedir diye sorduğumuzda Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinde; fizyolojik ihtiyaçlar, güvenlik, ait olma ve sevgi, değer ihtiyaçları, kendini gerçekleştirme ve bunların hayatında ne şekilde olduğu veya olmadığı kişinin yaşamını olumlu/olumsuz yöneten önemli ihtiyaçlardandır. Biri olmadan diğeri olmaz. Biri eksikse bir şeyler eksik kalır yaşantımızda.

Engel nedir diye bu gün sözlüklere baktığımda engel; yaralanma yada fiziksel veya zihinsel bir rahatsızlık nedeniyle bazı hareketleri, duyuları veya işlevleri kısıtlanan kişi. Engeller doğuştan gelebilir veya sonradan geçirilen hastalıklar veya kazalar sonucu çıkabilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün İşlevsellik Yetiyitimi  ve Sağlığın Uluslararası Sınıflandırması’na göre engelli olma hali için yeti yitimi terimi kullanılır ki, toplumsal ve yönetimsel tercihler sonucu, yaşamın bir çok alanında kısıtlama ve engellerle karşılaşabilirler. Şeklinde bir tanımla karşılaştım.

Şimdi bir de Cam kemik rahatsızlığı yaşayan çok sevgili Elif Gamze Bozo; bu gün yani 3 Aralık engelliler günün için bakın engelliyi nasıl tanımlamış. “Engel bir gözün görmemesi veya bir elin tutmaması demek değildir, engel bireyleri yorgan altında saklayıp onların hiçbir şey yada hiç kimse olmalarına sebep olmaktır.

Sevgili Bozo ne güzel de açıklamış, işte yukarıda ihtiyaçlar hiyerarşisini anlatmamın sebebi buydu. İnsan hangi konuda kendine engel koyuyorsa o konuda eksiği varsa tamamlanmadığı sürece bir tarafı yarım kalıyor.

ASP Gençlik ve Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı ( Baş Denetçi) Gürdal Gümüş ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Eğitim Rehabilitasyon Daire Başkan Yardımcısı Ezgi Has, Dünya Yaşlılık Derneği ve Dünya Markalar Derneği Başkanı Umut Çınar, Yönetim Kurulu Üyeleri; Sedat Yazıcıoğlu, Belgin Turan olarak bir araya gelerek bundan sonra “Genç büyükler ve engelli çocuklarımız için” birlikte yapacağımız projelerle ilgili karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk.

Gümüş bu güne özel olarak şunları söyledi. “ Zihinsel engelli bireylerin rehabilitasyon süreci içerisinde en fazla katkı sağlayan unsur spordur. Özel sporcular Spor Federasyonunda iken o çocukların kürsüye çıkmalarının onların üzerindeki etkilerini fotoğraflarla kameralara anlattık. İnanılmaz duygu patlaması yaşadı çocuklar. Annelerinden ve babalarından aldığımız geri bildirimler; spor yapmaya başladıktan sonra benim çocuğum çok değişti demeleriydi. Bundan sonra da yepyeni projelerle çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

DÜYADER ve DÜMADER Başkanı Umut Çınar ise; “Engelli genç büyüklerimizi, çocuklarımızı bu gün değil her gün hatırlamak gerekli ve onların daha mutlu yaşamaları için çevresel düzenlememelerle, onların aktif hayata katılmalarını teşvik ederek engelsiz bir hayat yaşamak mümkün” dedi.

Diyoruz ki; en büyük engel içimizde… Onu sevgiyle, ilgiyle, paylaşım ve çeşitli desteklerle aşmak için elele verip aynı dili konuşalım.

e-mail:belginturan@gmail.com

 
Toplam blog
: 439
: 512
Kayıt tarihi
: 04.02.09
 
 

Lisansını Anadolu Üniversitesi/ İşletme Bölümü ve Anadolu Üniversitesi/ Sosyoloji Bölümlerinde “O..