Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '13

 
Kategori
Güncel
 

En çok ihtiyaç duyulan meslekler açıklanmış...

En çok ihtiyaç duyulan meslekler açıklanmış...
 

Bugün Posta Gazetesinde haberi var. İŞKUR 127 bin 687 işyeriyle görüşmeler yapıp 2013 yılında en çok ihtiyaç duyulan 13 mesleği belirlemiş.

Bunlar şu şekildeymiş;

- Beden İşçisi (Genel)

- Makineci (Dikiş)

- İnşaat Elemanı

- Satış ve Pazarlama Elemanı

- Güvenlik Görevlisi

- Soğuk Demirci

- Garson

- Temizlik Görevlisi

- Madenci

- Mermer İşçisi

- Çağrı Merkezi Görevlisi

- Gaz Altı Kaynakçısı

- Hemşire

Ocak ayında da şöyle bir haber vardı gazetelerde.

"İŞKUR'a yapılan başvurular 2012'de yüzde 60 artışla 2 milyon 296 bine yükseldi. İşverenlerden gelen 991 bin 804 talebin ise ancak 556 bin 586'sı karşılanabildi. 435 bin kadroya işçi bulunamadı."

Demek ki arz ile talep arasında bir yerlerde uyumsuzluk var. İşveren neden bulamıyor elemanı? İşçi neden işi beğenmiyor? Bu sorular ciddiyetle araştırılmalı. Demek ki çalışma şartlarında işçinin beğenmediği bazı şeyler var. Mesela bu yılın Milli Piyango talihlisi sigortasız işçi çalıştırmam diye demeç vermişti. Haberi şöyleydi Ocak ayında.

"Milli Piyango'nun yılbaşı çekilişinde 11 milyon 250 bin lira kazanan Şahin Özdemir (25) parasını dün tahsil etti. Mersin'de yaşayan Şahin Özdemir, "beni günde 20 lira yevmiyeyle naylon seranın içinde 50 derece sıcakta yıllarca sigortasız çalıştırdılar. Kazandığım para ile Mersin'de iş kuracağım ve kimseyi sigortasız çalıştırmayacağım" dedi"

Bakıyoruz ihtiyaç duyulan meslekler içinde "Güvenlik Görevlisi" de var. Bu Güvenlik Görevlilerinin denetim olmadığı için durumu da içler acısı. Çoğunluğunun mesai, izin paraları hiç ödenmez. Normal ücretlerini bile zamanında alamayanlar vardır. Şimdi gelen haberlerde güvenlikçilere zamlı maaş müjdesi veriyorlarmış. Emniyet'in taslağına göre silahlı çalışacak Özel Güvenlikçilere asgari ücretin yüzde 70 fazlasından az olmamak kaydıyla net ücret ödenecekmiş. Silahsız çalışacaklarda bu oran yüzde 40 olacakmış. Hadi hayırlısı diyelim. En azından insan hakları kayıpları bu yolla telafi edilmiş olur.

Yine Ocak ayı içinde Devlet gözde meslekleri açıkladı diye haberler yapılmıştı. Buna göre; 10 yıla damga vurması beklenen 7 sektöre 40 hedef konulmuş. Yüzde 100 istihdamla en çok sağlık büyüyecekmiş. Rekor yüzde 150 personel artışı ile Hemşirelerdeymiş. Diğer büyük iş kapısı da Bankacılıkmış. Her yıl 10 bin Bilişim Uzmanı yetiştirilecekmiş. İnşaat sektörüne mesleki yeterlilik şartı, tekstile de denetim geliyormuş. AB standartlarında esnek çalışma sistemi uygulanacakmış. Kiralık işçi uygulaması da başlatılacakmış.

Burada da olumlu bir durumla karşılaşıyoruz. En çok ihtiyaç duyulan mesleklerden biri de Hemşirelik. Gerçekten piyasada Hemşire kıtlığı var. Ve kadınlar için çok ideal bir meslek bu. Çalışma şartları da nispeten daha uygun ve düzenli. Bankacılıkda da çalışma şartları, uzun çalışma süreleri olmasına rağmen katlanılabilir seviyede ve ülkemizde iş arayanlar da genelde hep bu tip masabaşı işleri tercih ediyorlar.

Bu durumda şu sonucu çıkarabiliriz. Çalışma şartlarında uygunluk sağlanırsa, devlet yeterli denetimi yapar veya yaptırırsa bütün kesimlerin sorununu çözer. Sanayici işçi bulur, işçi insanca çalışma şartlarında çalışmayı gönüllü ister, denetim sektörü doğar, yine binlerce insana yeni iş kapıları açılır. Devlet rahatlar. İşveren rahatlar. İşçi rahatlar. Bence artık herkesin kazanması temelinde böyle çözümler aramak gerekiyor. Ayrıca, artık kayıtdışı ve haksız rekabetin önüne de geçilmelidir. 

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..