Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '12

 
Kategori
Gündelik Yaşam
Okunma Sayısı
738
 

En çok neyi tüketiyoruz?

En çok neyi tüketiyoruz?
 

Sonunda bunu da gördük! Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de vatandaşlar, 2010-2011 piyasa döneminde kişi başına tükettikleri sebze ve meyveleri hesaplamış.

TÜİK'in verilerine göre, Türkiye'de 2010-2011 piyasa döneminde yaklaşık 10 milyon ton domates üretmiş.
Bu üretimin 7,8 milyon tonu yurt içinde tüketilirken, domatesin kişi başına tüketimi 105,87 kilogram olarak hesaplanmış.

Tabi bu hesaplamanın ne kadar güvenilir olduğu tartışmaya açık. Çünkü Türkiye’de domates en azından üç şekilde tüketiliyor. Eski bir domates üreticisi ve halen tüketicisi olarak, bunları şöyle sıralamak mümkün.

Çiy olarak tüketmek…

Domatesin suyunu sıkarak salça olarak tüketmek…

Domates suyu olarak tüketmek…

Türkiye, söz konusu dönemde 12,5 bin ton domates ithal ederken, 1 milyon ton civarında da ihracat gerçekleştirmiş.

Türkiye'de vatandaşlar domatesten sonra ise en çok patates, karpuz, üzüm ve ayçiçeği tüketmiş.
52,74 kilogram Patates, 43,39 kilogram karpuz, 34,42 kilogram üzüm, 33.06 kilogram ise ayçiçeği tüketmişiz.

Bu arada en az da semizotu tüketmişiz. Demek ki, semizotunu sevmiyoruz!

Verilere göre, Türkiye'de en az semizotu tüketiliyor. Söz konusu dönemde 4,9 bin ton civarında üretilen semizotunun kişi başına tüketimi yalnızca 0,06 kilogram olmuş.

En az tüketilen ürünler sıralamasında semizotunu, incir ve kayısı takip ediyor. Bu iki üründe Türkiye'nin üretimi, birçok ürüne göre çok daha fazla olsa da ürünler, daha çok ihraç ediliyormuş.

2010-2011 piyasa döneminde yaklaşık 255 bin ton incir üretilirken, bunun 237 bin tonu ihraç edilmiş. Bu dönemde 5,5 bin ton incir ithalatı gerçekleştirilirken, yurt içinde kullanılan incir, 19,5 bin ton düzeyinde kamış. Söz konusu rakamlara göre incirin kişi başına tüketimi 0,24 kilogram.

Kayısıda da hemen hemen benzer bir durum söz konusu. 2010-2011 piyasa döneminde 476 bin ton kayısı üretilirken, bunun yaklaşık 22 bin tonu yurt içinde tüketilmiş. Böylelikle kayısıda kişi başına tüketim 0,3 kilogram düzeyinde kalmış.

TÜİK verilerine göre, bazı ürünlerin üretim ve yıllık kişi başına tüketim miktarları şöyle:

Ürünün adı                    :   Ürün Üretim (Ton)      Kişi başına tüketim (kg)
Domates                            10.052.000                 105,87
Patates                                 4.548.383                   52,74
Karpuz                                   3.683.103                   43,39
Üzüm                                     4.255.000                   34,42
Ayçiçeği                                 1.320.000                   33,06
Elma                                       2.600.000                  24,8
Kuru soğan                           1.900.000                   21,9
Biber                                       1.986.700                   21,64
Kavun                                     1.611.695                   19,07
Hıyar                                      1.739.191                   18,97
Portakal                                 1.710.500                   17,15
Mısır                                       4.310.000                   17,13
Pamuk                                   1.272.800                   15,75
Çay                                         1.305.566                   14,91
Soya                                            86.540                   12,51
Patlıcan                                    846.998                   10,06
Lahana                                     516.000                   7,15
Taze fasulye                            587.967                    7,04
Şeftali                                       539.403                    6,07
Kırmızı mercimek                   422.000                    5,72
Havuç                                       533.253                    5,71
Nohut                                        530.634                   5,52
Muz                                            210.178                   5,41
Mandalina                                858.699                   5,06
Marul                                         419.298                   4,97
Kolza                                        106.450                    4,51
Armut                                        380.003                   4,31
Kiraz                                         417.905                    4,11
Kabak                                     314.340                      3,7
Limon                                     787.063                      3,27
Kuru fasulye                          212.758                      3,26
Çilek                                       299.940                      3,2
Pırasa                                    244.812                      2,77
Ceviz                                      178.142                      2,61
Ispanak                                  218.291                     2,53
Erik                                         240.806                      2,45
Vişne                                     194.989                      2,3
Turp                                       155.673                      1,87
Taze soğan                          165.478                      1,83
Nar                                         208.502                      1,72
Bezelye                                    90.191                      1,37
Yulaf                                       203.870                      1,28
Ayva                                       121.085                      1,27
Fındık                                     600.000                      1,26
Antep fıstığı                           128.000                     1,17
Dut                                            75.096                      0,87
Badem                                     55.398                      0,85
Sarımsak                                76.936                       0,78
Çavdar                                  365.560                        0,77
Kestane                                  59.171                        0,69
Greyfurt                                 213.768                        0,65
Yeşil mercimek                     25.400                        0,53
Bakla                                      41.929                          0,5
Bamya                                   36.748                           0,44
Kayısı                                   476.132                          0,3
İncir                                       254.838                         0,24
Semizotu                                  4.936                          0,06

 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Merhaba Mesut bey; Yazınızdaki istatistik bilgiler çok önemli, tüketim şekli ve oranları hem maddi olanaklarımızı toplum olarak hem de bilinç düzeyimizi yansıtıyor. Semiz otu en son sırada üzücü bir durum bu. Fiatının çok düşük faydalarının saymakla bitirilemeyecek kadar çok olan bu tıp hekimleri tarafından "mucize bitki" adı verilen güzel sebzeye haksızlık etmişiz. Elinize sağlık esenlikler dilerim

Cemile Torun 
 19.06.2012 19:27
Cevap :
Merhaba Cemile Hanım. Toplumumuzun tüketimiyle ilgili merak edilenler gerçekten önemli. Yorum ve katkı için teşekkürler. Selamlar, saygılar...  20.06.2012 17:38
 

Semizotuna hayret ettim gerçekten. Oysa ıspanaktan bile daha yararlı, lezzetli ve işlemi de kolay bir sebzedir. Belki de sadece şehirlerdeki tüketim miktarı gözününe alındığı için böyle çıkmış da olabilir sonuç. Zira kırsal alanda, hatta bahçelerde bile (yabanisi özellikle) kendi kendine de yetişen bir sebze olduğu için, pazardan manavdan filan almaz insanlar, toplar doğadan, çiğ ya da pişirir yer. Ne de olsa istatistiklerin esasen "satış rakamlarına" dayalı olarak da "tüketimi" değerlendirdiği gözönüne alınırsa, bu tip istatistiklerin ne denli sağlıklı olabileceğini de sorgulamak gerekir bence bir yandan da... İstatistikler benim de bir dönem hayli ilgilendiğim ve ilginç bulduğum bir alandı. Ancak çok fazla tutarsızlıklara da sıkça rastladığım için, güvenilir bulmadığımdan yıllar önce istatistikleri inceleme merakımı sonlandırmıştım. Onun için sizin bu son istatistiklere yönelik bazı yazılarınız sayesinde haberdar olmuş oluyorum, iyi oluyor, değerli buluyorum. Selam ile...

Filiz Alev 
 19.06.2012 17:06
Cevap :
Merhaba Filiz Hanım. toplum olarak yiyecek yönünden biraz değişik yapımız var. Yorum ve katkı için teşekkürler. Selamlar, saygılar...  20.06.2012 17:32
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 3842
Toplam yorum
: 6442
Toplam mesaj
: 310
Ort. okunma sayısı
: 2954
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster